PR

A mosolyod rólad mesél

PR / 2014.11.04., kedd 13:56 /

Az egészséges, szép mosoly nem csak azért fontos, mert az önbizalmunkat erősíti, és így jótékony hatással van életünk minden területére. Fontos azért is, mert szájüregünk egészsége hatással lehet az egész szervezetünkre, mert akár egy apróbb elváltozás is jelezhet súlyos betegséget. Érdemes tehát évente, félévente felkeresni a fogorvosunkat, akkor is, ha nincs panaszunk. A szép és egészséges mosoly megőrzéséhez további tippeket, tanácsokat adunk a www.egeszsegonline.hu oldalon.

Bár szerencsére egyre többen vannak, akik egészségtudatosan élnek, és mindent megtesznek saját és családjuk egészségéért, sajnos a szájhigiénia és a fogászat még mindig kissé elhanyagolt területnek számít a világ számos országában, így itthon is. Ezt beszédes adatok támasztják alá. Felmérések szerint itthon még a diplomások között is 3 százalék azoknak az aránya, akik bevallottan sosem mosnak fogat. Az európai országok közül Magyarországon halnak meg a legtöbben szájüregi rákban. Itthon a fogszuvasodás és az ínygyulladás népbetegségnek számít. Különösen fájdalmas tények ezek, ha tudjuk, hogy például a fogszuvasodás, a fogágybetegség és így a fogak elvesztése megfelelő szájápolással nagy részben megelőzhető, hogy a szájüregi daganatos betegségeknek számos olyan korai tünetük van, amelyeket felismerve időben felállítható a diagnózis, és megkezdhető a szükséges életmentő kezelés. A helyes szájápolási szokások kialakítását azonban számos tévhit is nehezíti, hiszen sokan hiszik például azt, hogy hiába tesznek bármit, mert rossz géneket, rossz fogakat örököltek, és vannak, akik úgy gondolják, hogy minél erősebben mossák a fogaikat, annál jobb eredményt érnek el. Legalább ennyire elterjedt tévhit, hogy az alma helyettesíti a fogmosást, vagy hogy a fogínyvérzés normális, nem kell vele törődni.

Pedig olyan egyszerű szokások kialakításával, mint hogy naponta kétszer a megfelelő módon fogat mosunk, rendkívül sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért. A rendszeres szűrővizsgálattal, az elváltozások, a figyelmeztető jelek komolyan vételével pedig súlyos betegségekre derülhet fény időben, akár életveszélyes állapotokat előzhetünk meg, mint a stroke vagy a koraszülés. Fontos azt is tudnunk, hogy vannak olyan érzékeny életszakaszok, amikor a megszokottnál is jobban oda kell figyelnünk fogaink, szánk jelzéseire, állapotára. Ilyen például az egyébként is sok változást hozó kamaszkor, a várandósság ideje, amikor a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem törvényszerű, hogy a kismamák akár egy fogat is elveszítsenek, vagy amikor az időskor felé közeledve át kell alakítani addigi fogápolási szokásainkat.

Mindezekről a témákról az érdeklődők részletesen olvashatnak a www.egeszsegonline.hu oldalon. A tudásnak, a megfelelő ismereteknek életmentő jelentőségük lehet, ezért néhány éve azzal a céllal hoztuk létre a honlapunkat, hogy az egészségtudatos olvasókat megalapozott szakmai információkkal és praktikus tanácsokkal segítsük. Legutóbb a nyári egészségvédelemhez adtunk tippeket, tavasszal szívünk egészségével foglalkoztunk, tavaly ősszel pedig egy kevésbé ismert veszélyforrásra, a megrázott baba szindrómára hívtuk fel a figyelmet. Korábban szó volt a helyes gyógyszeralkalmazásról, de egy olyan vírustörzsről − és az általa okozott betegségekről, elsősorban a méhnyakrák elleni küzdelemről − is, amelyet négyből három ember sokszor a tudta nélkül is hordoz, így rendkívül nagy a vele való megfertőződés veszélye. Ezek a fontos témák most is elérhetőek a weboldalon. A szép és egészséges mosolyra, a megelőzésre fókuszáló kampányunkat a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának, a Magyar Fogorvosok Egyesületének és az ország négy nagy egyetemi központjának a szakmai támogatásával indítottuk útjára számos praktikus tanáccsal, tippel, amelyek segítenek szánk egészségének megőrzésében. Kvízünk kitöltői pedig nemcsak tudásukat, ismereteik helyességét ellenőrizhetik, hanem a decemberi sorsoláson értékes ajándékcsomagot is nyerhetnek.

 
 
 
 
 
 

További tippek és jó tanácsok a www.egeszsegonline.hu oldalon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.