PR

Magyar ételekből az ünnepi fogások

Íz-kavalkád és nagyszabású ingyenes karácsonyi vásár december 12-23. között az Erzsébet téren

PR / 2014.12.11., csütörtök 11:48 /
Magyar ételekből az ünnepi fogások

Sajtok, húsok, disznósajt, forró meggyes sör, forralt bor, kolbász, füstölt hal, vaddisznó-szalámi, mézek, bejgli, kézzel készült szaloncukor, kézműves csokoládé, maglisztek – az ingyenes karácsonyi vásár minden látogatója számtalan ínycsiklandó magyar termékeket kóstolhat és vásárolhat az Erzsébet téren 12 napon át, december 12-23 között. Több mint 60 kézműves hazai és határon túli termelő lesz jelen a vásáron, ahol minden élelmiszert meg lehet kóstolni és vásárolni, ami később az ünnepi asztalra kerül. A vásáron elkészül Magyarország Bejglije is – az ínycsiklandó karácsonyi finomság csak minőségi magyar alapanyagokból, szabolcsi almából, akácmézből, dióból és mennyei pálinkás sárgabaracklekvárból készül és a helyszínen a forralt bor mellé mindenki meg is kóstolhatja.

Pap Krisztián, a Magyar Ízek Alapítvány egyik alapítója és a kiváló minőségű magyar élelmiszerek elkötelezett támogatója büszke arra, hogy immár nyolcadik alkalommal gyűjtik össze egy helyszínen a legjobb minőségű, magyar és határon túli élelmiszer termelőket és kereskedőket és hogy ez a vásár mindenki számára ingyenesen látogatható.

„Legfőbb célunk, hogy egy hangulatos helyszínen, az ünnep forgatagában olyan ízeket, ételeket kóstoljanak és vásároljanak a látogatók, amelyek valóban ünnepivé és egyedivé varázsolják a Karácsonyt. A Belváros szívében, az Erzsébet téren 12 napon át várjuk az érdeklődőket, akik forralt bort vagy forró teát kortyolgatva kereshetnek, kóstolhatnak és vásárolhatnak egyedi, kézműves és hamisítatlan magyar termékeket, amelyek nem csak finomak és egészségesek, hanem egyben az ünnepi asztal díszei is.” – mondta Pap Krisztián.

Érdemes végigmenni, milyen sokfajta és kiváló minőségű élelmiszerek közül válogathatunk. A sajtok kedvelői nem csalódnak majd, mert kóstolhatnak bükkfán és cseresznyefán füstölt kézműves füstölt parenyica sajtokat, friss mozzarellát, emellett lilahagymás, csípős paprikás és petrezselymes-fokhagymás ízekben krémsajtok és a töltött parenyica tekercs várja a különleges ízek rajongóit.

Erdélyből, Gyergyószentmiklósról házi készítésű, bükkfán füstölt sertés húsok érkeznek. A hagyományosan füstölt csülök nem hiányozhat az ünnepi asztalra szánt töltött káposztából, mint ahogy a házi szalonna sem, de megkóstolhatjuk a „sápadt kolbászt”, ami paprika nélkül készül. Emellett a füstölt házi kenőmájasuk, vaddisznó-szalámijuk és lókolbászuk is kihagyhatatlan.

A tél lehet a megfázás, vagy torokfájás időszaka, de nem akkor, ha minőségi magyar mézzel erősítjük szervezetünket. A hungarikumnak választott akácmézet megbolondítják egy kevés minőségi magyar pálinkával és a birsalma pálinkás, tokaji aszús, vagy keserű likőrös alkoholos méz remek ajándék lehet férfiaknak. A hölgyeknek narancs, citrom, csillagánizs, szegfűszeg és fahéj zamatával ízesített akácmézet kínálunk, de lesz még egyedülálló módon friss bodza és levendulát tartalmazó akácméz, illetve különleges csokoládés krémméz is, amely kiválóan illik a süteményekbe.

A minőségi magyar borokból készült forralt bor mellé különleges forró fűszeres barna meggyes sört ajánlunk a látogatóknak, de találhatunk tök, mák – és dióolajat, magliszteket, egészséges, cukor nélküli édességeket. A legnagyobb karácsonyi kedvenc, a bejgli sem hiányozhat a vásárról, amely hagyományosan dióval, vagy mákkal újabban gesztenyével, meggyel és aszalt szilvával készül. A népi hiedelem szerint a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz. Hazánk legjobb cukrászai vásáron elkészítik Magyarország Bejglijét is – ez az ínycsiklandó édesség csak a legjobb minőségű magyar alapanyagokból, szabolcsi almából, akácmézből, dióból és mennyei pálinkás sárgabaracklekvárból készül. Egy bögre finom forralt borral együtt az egyik legfinomabb csemege!

Akinek nem elég a bejgli édes íze, az a magyar „találmánynak” számító kézműves szaloncukrot és csokoládé-különlegességeket kóstolhat és vásárolhat a karácsonyfa alá. A cukrászdák hagyományos módon, kézzel készített édességgel készülnek, hogy visszahozzák a békebeli cukor ízeit. A legnagyobb mandulát tartalmazó marcipán alapanyagot használják és a kézzel mártott édességek töltelékeiben nincs sem ízfokozó, sem színezőanyag. Cukormentes szaloncukrokból is bőséges választék lesz, ezek többsége aszalt gyümölcsös töltelékkel készül.

A gyerekekről sem feledkezünk meg, hiszen minden hétvégén játékos programok várják őket - lesz ütőfás mézeskalács készítés, kézműves kürtős kalács tekerés, gesztenyesütés és az igazi Zala megyei sült gesztenyéből a helyszínen kóstolni is lehet bőségesen.

Az Erzsébet téren megrendezett ingyenes ünnepi vásár december 12-23 között, 12 napon át reggel 10 és este 10 óra között várja a látogatókat és a vásárlókat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.