PR

Negyedszer is MVM Energia Futam

PR / 2014.09.15., hétfő 16:54 /

Szombaton negyedik alkalommal rendezi meg a jövő környezetbarát technológiáit felvonultató, a szénhidrogén-meghajtást nélkülöző járművek versenyét és seregszemléjét az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.

A szeptember 20-án tartandó IV. MVM Energia Futamon mintegy ötven csapat napelemes autói, különleges prototípusai, átalakított szériaautói, elektromos versenyautói és motorjai versenyeznek majd Budapest szívében, a Lánchíd pesti oldalán. A cél annak bemutatása, hogy a mérnökök találékonyságának köszönhetően már elérhető közelségbe került a fenntartható városi közlekedés. A több mint hatvan különleges járművet felvonultató Futam fővédnöke Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. Az Európai Mobilitási Hét kiemelt hazai rendezvényét bemutató sajtótájékoztatón a programot támogató hírességek mérték össze képességeiket segway-en, a barátságos előfutamon Endi (Hooligans), Lepe (Balkan Fanatik), Delov Jávor (Random Trip) és Szivák Zsolt (Cloud 9+) vettek részt.

„Sikeres, regionálisan is meghatározó, integrált nemzeti energetikai társaságcsoportként az MVM aktívan hozzájárul a nemzetgazdaság növekedéséhez. A fenntarthatóság három, egyformán fontos pillére a környezet védelme, a gazdaság fejlődésének támogatása és a társadalmi célok megvalósítása. Magyarország érdeke, hogy hosszú távon egyensúlyt teremtsen a három pillér között. Az MVM-nek ezért is erkölcsi kötelessége, hogy piaci súlyához mérten részt vállaljon az össztársadalmi ügyek támogatásában, így a lakosság környezettudatosságának növelésében is.” – mondta Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója. „Társaságcsoportunk maga is példát mutat a klímavédelem terén: a paksi atomerőmű évente 2 millió ember oxigénszükségletét, vagyis a magyar erdők éves oxigéntermelését takarítja meg azáltal, hogy nem bocsát ki üvegházhatást kiváltó gázokat. Mindezen felül az MVM Csoport szélerőműparkjával, az MVM Partner egyre több, energiahatékonyságot javító szolgáltatásával és több környezetbarát villanyautó üzemeltetésével is hozzájárul az élhető környezet megóvásához. Támogatási programja keretében az MVM hazai fejlesztésű és gyártású, szolárparabola-elven működő napenergia-hasznosító berendezéseket adományozott több mint 10 szociális, egészségügyi és oktatási intézménynek.” – tette hozzá.

Az MVM Csoport 2011-ben hívta életre az MVM Energia Futam rendezvénysorozatot. Az első futammal Budapesten – az Andrássy úton – az európai fővárosok között elsőként szerveztek versenyt alternatív hajtású járműveknek. A hatalmas érdeklődésre tekintettel tavaly és tavalyelőtt már a Lánchíd pesti hídfőjénél száguldottak a napelemes autók, különleges prototípusok, átalakított szériaautók, valamint elektromos versenyautók és motorok. A futam látogatói idén sem csak a különleges versenyeket tekinthetik meg, a nyitott boksz utcában testközelből is megismerkedhetnek a különleges járművekkel. Az érdeklődők kipróbálhatják a már kereskedelmi forgalomban is kapható villanyautókat, amelyek a következő évtizedekben forradalmasíthatják a városi közlekedést, és egyben hozzájárulhatnak Magyarország villamosenergia-igényének jelentős növekedéséhez, illetve az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenéséhez is.

Az MVM Csoport fontos célja, hogy támogassa a környezetvédelemi fejlesztéseket, az innovációt és a fiatal mérnökök munkáját. A fenntarthatóság, a környezetközpontú szemlélet fejlesztésének eredményei és az új generáció mérnökeinek járműipari innovációi izgalmas, hatásos módon találkoznak egy látványos rendezvényen, az MVM Energia Futamon. Az MVM Zrt. meggyőződése, hogy leginkább úgy formálható a lakosság környezettudatos gondolkodása, ha lehetőséget teremt arra, hogy élményszerűen, személyes tapasztalás útján ismerkedjenek meg a ma és a közeljövőben elérhető, tiszta üzemű, alternatív hajtású járművekkel.

A tavalyi esztendőhöz hasonlóan a versenyen kizárólag nem konvencionális meghajtású járművek állnak rajthoz. A saját építésű vagy átépített közlekedési eszközöket hajthatja elektromos áram, hidrogén, napenergia, sűrített levegő és természetesen emberi erő is. A versenyben résztvevőknek azonban nem elég a gyorsaság, a sikeres szerepléshez elengedhetetlen a megbízhatóság, a kreativitás és az innovatív gondolkodásmód. Az Európai Mobilitási Hét szellemiségéhez csatlakozva a magyar versenyzők mellett feltűnnek az európai „istállók” tagjai is, hogy egy nemzetközi versenyen dőljön el, ki a legjobb. A rendezvényt megelőző sajtóeseményen az MVM Csoport saját villanyautói mellett bemutatott egy elektromos hajtásúvá alakított, 1929-es Citroënt és egy villany meghajtású motort is.

A sajtótájékoztató után a környezet- és klímavédelem mellett elkötelezett hírességek, Endi (Hooligans), Lepe (Balkan Fanatik), Delov Jávor (Random Trip), és Szivák Zsolt (Cloud 9+) barátságos előfutamon mérték össze saját és az eszközök képességét önegyensúlyozó, kétkerekű, elektromos meghajtású segway-ekkel. A rendhagyó versenyt a IV. MVM Energia Futam ceremóniamestere, Rákóczi Ferenc, a morning Show műsorvezetője vezényelte le. A hírességek természetesen a szombati futamon is részt vesznek, ahol a már klasszikus elektro gokartok volánjához ülve kelnek versenyre egymással.

A motoros kaszkadőrök és trial kerékpárosok mellett, a szórakoztató ismeretterjesztés jegyében a paksi atomerőmű és az MVM Paks II. Zrt Jövőnk Energiája Interaktív Kamionja idén is kitelepül a futamra, illetve látványos fizikai és kémiai bemutatókat is megtekinthetnek az érdeklődők.

 * * *

A IV. MVM Energia Futam programja:

A IV. MVM Energia Futamot 2014. szeptember 20-án rendezik meg a Lánchíd pesti hídfőjénél, a Széchenyi téren. Az egész napos, ingyenes rendezvény az alábbi programokkal és tesztvezetéssel várja az érdeklődőket:

8.00-09.30
Szabadedzés                                                                         

09.30-11.00
Időmérő edzések                                                                  

11.00-11.15
Ünnepélyes megnyitó, szalagátvágás                                 

11.20-11.35
„Motorkerékpár” kategória versenye

11.45-12.00
„Épített jármű” kategória versenye                          

12.25-12.45
Famous Futam - Elektro GO-KART verseny magyar hírességekkel

12.55-13.10
„Épített versenyjármű” kategória versenye

13.25-13.45
Famous Futam - Segway verseny magyar hírességekkel                              

13.55-14.10
„Pneumatikus jármű” kategória versenye                

14.10-14.25
Riksa futam                                                    

14.35-14.50
Famous futamok eredményhirdetése

15.00-15.15
„Szériaautó átalakítás” kategória járműveinek versenye

15.15-15.30
Motoros kaszkadőr bemutató

15.30-15.45
Elektromos go-kart verseny

15.50-16.05
Kerékpáros trial bemutató

16.10-16.25
„Szériaautó” kategória járműveinek versenye

16.25-16.35
Látványos fizikai és kémiai bemutató

16.35-16.50
„Hibrid meghajtású” kategória járműveinek versenye

16.50-17.00
Szörptricikli futam

17.00-17.30
Eredményhirdetés                                                               

17.30-17.55
Média próba - A sajtó képviselői kipróbálhatják a járműveket         

17.30-19.00
Nyitott BOX utca - Az érdeklődők közelről megtekinthetik a járműveket

18.00-19.00
Szériaautók tesztje - A versenypálya teljes hosszán a jogosítvánnyal rendelkező érdeklődők kipróbálhatják a szériaautókat

19.00-20.00
A Cloud 9+ koncertje 

Egész napos programok:

  • paksi atomerőmű és az MVM Paks II. Zrt Jövőnk Energiája Interaktív Kamion kitelepülése
  • interaktív, járműgyártással kapcsolatos demonstrációs kiállítás, a nap folyamán három alkalommal a járműiparhoz is kapcsolódó fizikai és kémiai bemutatók
  • gyermekfoglalkoztató sátor, ahol a legkisebbek saját kezűleg tudnak újrahasznosított anyagokból járművet gyártani, közben pedig kerékpáros KRESZ-teszten próbálhatják ki tudásukat
  • gyermek gokart
  • trükkös bringák – ügyességi játék

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.