valasz.hu/pr/a-bizalom-a-legfontosabb-a-kaspersky-lab-nemzetkozi-atlathatosagi-kozpontokat-hoz-letre-127532

http://valasz.hu/pr/a-bizalom-a-legfontosabb-a-kaspersky-lab-nemzetkozi-atlathatosagi-kozpontokat-hoz-letre-127532

PR

Rajtad múlik fogaid egészsége

PR / 2014.12.01., hétfő 12:00 /

Vannak, akik megszállottan, akár negyedóráig is mossák fogaikat, mások viszont túlzott óvatosságnak tartják a napi többszöri fogmosást és a rengeteg eszközt. Mit is kell tudni a helyes fogmosásról? Annyit mindenképpen, hogy a tudatos és rendszeres szájápolásnak nagyon fontos egészségügyi szerepe is van, a fogászati betegségek jelentős része ugyanis megelőzhető lenne.

Fogat mosni minden étkezés után kellene, de naponta legalább két alkalommal, reggel és este, akkor is az étkezések után. Egy fogmosás tartson legalább két percig. Étkezés után azonban várjunk 30 percet – időt kell ugyanis hagyni arra, hogy a savak által károsodott, felpuhult fogzománcba visszaépüljenek a kioldódott ásványi anyagok. Ha a felpuhult fogzománcot kezdenénk el a fogkefével súrolni, akkor azt mi magunk károsítanánk. A túl erőteljes fogmosás ugyanúgy okozhat problémákat, ilyenkor ugyanis megsérülhet a fogzománc és az íny. Nagyon fontos a megfelelő technika: a fogkefe vízszintes mozgatásával, húzogatásával a fognyak kopását is okozhatjuk, a lepedéket ezért érdemesebb körkörös, illetve „kisöprő” mozdulatokkal eltávolítani. A legjobb, ha apró mozdulatokkal mossuk a fogunkat úgy, hogy a fogkefét az íny vonalához képest 45 fokos szögben tartjuk. Figyeljünk a hátsó fogak illetve az alsó metszőfogak és az alsó őrlőfogak nyelv felőli felszínének megtisztítására is.

A fogkrém is fontos szereppel bír, segíti a tisztítást, polírozó hatása miatt eltávolítja az elszíneződéseket, nem utolsósorban a benne lévő fluorid védi a fogakat a szuvasodástól és segíti a kezdődő fogszuvasodások gyógyulását. Tartalmazhat olyan anyagokat is, melyek az íny gyulladását csökkentik, baktériumellenes hatással bírnak. Létezik olyan fogkrém, amelyik a fogkőképződést csökkenti, és olyan is, amelyik a fogak túlérzékenységére van jótékony hatással.

Sokan nem tudják eldönteni, elektromos vagy hagyományos fogkefét használjanak. Jó hír, hogy mindkettővel elérhetjük a kívánt eredményt, így bármelyik mellett dönthetünk. Az elektromos fogkefét elsősorban azoknak ajánlják, akiknek a kézügyessége gyengébb, illetve azoknak, akik valamilyen okból (betegség, baleset) nem képesek a szükséges finom mozgások kivitelezésére. Az újabb elektromos fogkefék már képesek a háromdimenziós mozgásra is, a fogkefe fejére gyakorolt nyomás kontrollálására. A gyors forgó és/vagy rezgő mozgások miatt használatukkal rövid idő alatt is jelentős tisztítás érhető el. Léteznek olyan típusok is, melyek az eltelt időt is jelzik – érdemes ilyet beszerezni, meg fogunk lepődni, milyen soknak fog tűnni az ajánlott két perc! Hagyományos fogkefe esetén puha vagy legfeljebb közepes sörtéjű, kis fejű fogkefét válasszunk, ezzel ugyanis kíméletesebben végezhető a fogmosás. A fogkefét legalább 3 havonta cseréljük.

Fogkefével a fogközöket nem lehet alaposan megtisztítani, ezért ajánlott például a fogselyem. A használatának legegyszerűbb módja, ha a letépett kb. 30 centis darab két végét összekötjük és megcsomózzuk. Így jól megfogható és viszonylag egyszerű a kezelése. Mindenképpen óvatosan bánjunk vele, mert ha erőltetjük, ott, ahol a szomszédos fogak szorosan egymásnak fekszenek, a selyem hirtelen át fog pattanni és bele fog vágni az ínybe. Létezik speciális, leginkább a cipőfűzőhöz hasonlítható fogselyem is, amely a fogpótlások tisztításához hasznos.

A szájzuhanyról mára kiderült, hogy nem tudja a fogmosást és a fogköztisztítást helyettesíteni, ráadásul helytelen használat esetén akár veszélyes is lehet: ha az erős vízsugarat a fog gyökerének vége felé irányítjuk, akkor az íny alatt lévő lepedéket a mélybe préseli. Óvatos használata vízszintesen irányított, nem túl erős vízsugárral elfogadható. A szájvizek viszont a szájápolás hasznos kiegészítői, gyulladást gátló és fertőtlenítő hatásuknak köszönhetően hatékonyak lehetnek a fogínybetegségekkel és a baktériumokkal szemben.

Egyetlen dolgot azonban még a leggondosabb szájápolási szokások kialakítása mellett sem szabad elfelejtenünk: évente, félévente keressük fel a fogorvosunkat akkor is, ha nincs panaszunk.

További hasznos tanácsok és nyereményjáték a www.egeszsegonline.hu oldalon, amely a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának, a Magyar Fogorvosok Egyesületének és az ország négy nagy egyetemi központjának a szakmai támogatásával készült.

 
 
 
 
 
 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.