PR

Tokaj Hegyaljai kézművesség jegyében

PR / 2015.12.07., hétfő 06:45 /
Tokaj Hegyaljai kézművesség jegyében

Borász körökben állandó vita folyik mostanában arról, hogy mit is jelent az, hogy egy bor kézműves. A lassan elcsépeltnek is tekinthető jelzővel sokan élnek és visszaélnek. Mindenki mást ért kézművesség alatt. A szőlő kezelés módjától kezdve, a gépek használatának kérdéséig, a terméskorlátozás mértékétől a pincében használt szerekig terjed a vita. Úgy tűnik ez a fogalom mindenkinek mást jelent.

A sárospataki Harsányi Pincészet (www.harsanyipinceszet.hu) is kézműves borászatnak hirdeti magát, de nem hivalkodó módon. Mint akik nem akarnak beszállni ebbe az egész vitába, csak teszik a dolgukat, mint ahogy tették ezt őseik is évtizedekkel ezelőtt.

A családi pincészet hat hektáron gazdálkodik Sárospatakon. Sokan nem is tudják, hogy ez a gyönyörű történelmi város Tokaj-Hegyalján található. A tokaji borról a legtöbb embernek maga Tokaj, vagy a manapság divatos Mád ugrik be, pedig ezeken az északabbra fekvő területeken is különleges dűlők találhatóak. A Harsányi család ősei is megláthatták ennek a városnak a kulturális értékeit, amikor az 1800-as évek végén ide költöztek, patikát alapítottak, majd a patika bevételeiből szőlőbirtokot vásároltak.

A több mint száz éves birtok központ egy katlanban fekszik, a Király-hegy és a Megyer-hegy között. A hely atmoszférája megkapó a maga érintetlenségében. Sajátságosan keveredik a régi és az új – miközben modern szőlőgazdálkodás folyik, közben az épületekből és a környező vidékből árad a múlt gazdagsága. A pincészet szőlőterületei is itt találhatóak. A Király, a Megyer, a Ciróka és a Kútpatka a környék négy leghíresebb dűlője. Érdekességük, hogy fizikai közelségük ellenére más más talajszerkezetet mutatnak. A pincészet célja, hogy ezek a különbségek, a dűlők sajátosságai a borokban is megjelenjenek.

A birtokon a 70 éves tőkéktől a friss telepítésekig mindenféle szőlő található, márpedig máshogy kell bánni egy „fiatal suhanccal”, mint egy „bölcs aggastyánnal”. A pincészetnél igyekeznek organikus szerekkel permetezni, hogy minél kevesebb legyen a környezetterhelés. Ez folyamatos odafigyelést igényel, ami azért is elengedhetetlen, mert a bor minősége elsősorban a szőlőben dől el. Az, hogy melyik tőkének hány fürtöt engedünk kinevelni, vagy hogy mennyi levelet hagyunk fenn, mind befolyásolja a bor minőségét.

Decemberre már minden pincében lement a szüreti hajtás, és a szőlő után a pincében zajlik a munka. Sok bor már túl van az erjedési folyamaton, és hordóban érlelődik. A Harsányi Pincészet érlelő pincéje nem a birtokközpontban, hanem Sárospatak belvárosában, a Református Kollégium mögötti utcában, a Cuvée Rendezvényház látványpincéjében található (www.cuveehaz.hu) . Itt egészen más világba csöppenünk. Elegancia, modernitás, apró különlegességek jellemzik az épületet, de valahogy ugyanaz a bensőséges atmoszféra vesz körül, mint amit a birtokközpontban érezni. A rendezvényházat egy XVIII-ik századi épületből alakították ki, megőrizve a hangulatát, de modern rendezvénytechnikával szerelték fel. A boros pince adja a ház egyik funkcióját, hiszen gyakran tartanak itt borkóstolókat, de volt már a házban esküvő, konferencia, céges tréning is. Az előtérben Vinotéka található, ahol bemutatják a teljes termékpalettát, és meg is lehet vásárolni a borokat.

A pincészet fő fajtája a furmint. Sokak szerint ez az a fajta, ami ezer arcával felemelheti a magyar bort a világ élvonalába. A magyar emberek fejében a tokaji egyet jelent  az aszú vagy a szamorodni borokkal. Ez nem baj, hisz büszkék lehetünk ezekre a borkülönlegességekre, de reméljük a magyar minőségi borfogyasztók számára is egyértelművé válik, hogy a furmintban, mint fajtában mennyi potenciál van. Hisz ez a bor néha könnyed és játékos, máskor ásványosan tartalmas. A Harsányi furmintokat  végigkóstolva ezt nem is kell magyarázni. A birtokbort a könnyedség jellemzi, míg a dűlős tételek magukban hordozzák a terroir jelleget. A palettáról persze nem hiányozhatnak a desszert borok sem, valamint a borvidékre jellemző fajta, a sárga muskotály.

Hogy most akkor kézműves vagy sem. Talán nem is kell állást foglalnunk. Egy biztos. A borkészítés művészet, amelyben a talaj, az éghajlat és a szőlőfajta harmóniájából születik meg a kiegyensúlyozott, harmonikus bor. Eddig is érdemes volt Sárospatakra látogatni, hisz a Rákóczi Vár, a Kollégiumi Könyvtár vagy a Megyer-hegyi Tengerszem önmagukban is elég vonzerőt jelentenek. Ám ha valaki Sárospatakon jár, mindenképpen látogasson meg pár pataki pincészetet, és kóstoljon jófajta Tokajit – mondjuk a Harsányi Pincészettől.

Képek: www.hegyaljafoto.hu

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.