PR

Újragondolt Kinizsi Napok , avagy élet a várban

PR / 2015.07.03., péntek 14:44 /

A Balaton-felvidék egyik legszebb vártornya, kápolnája kevés lenne a történelem felidézéséhez, még akkor is, ha mindez Kinizsi Pál, a legerősebb magyar vitéz emlékét őrzi.

Az átélhető, szerethető történelmi kalandozásokhoz több kell – mondja Mekler Norbert, a nagyvázsonyi Kinizsi Vár kapitánya, aki az elmúlt három év várkapitánysága alatt újragondolta és felépítette a vár hagyományait, mindennapjait, így megtöbbszörözve a programokra látogatók számát.

Korhű lovagi játékok, fegyverbemutatók, családi programok és nem utolsósorban gasztronómiai szolgáltatások kellenek, ahhoz, hogy a családok örömmel ellátogassanak hozzánk és a gyerekek a saját maguk által készített Kinizsi érmen kívül egy valódi és korhű emlékkel távozzanak és később visszavágyjanak hozzánk. Július elsejétől minden nap kétszer lovagi tornával – ijászkodással, csatacsillag dobással, lovasbemutatóval várjuk a látogatókat, de az igazán nagy ünnep, a három napos  Kinizsi napok lesznek július legutolsó és augusztus első napjaiban. A tematikus fesztiválon közel száz közreműködő – lovasok, íjászok, komédiások, zenészek, mesterek - dolgozik azon, hogy megidézze a reneszánszkort. Augusztus elsején a Csík zenekar teszi fel majd a képzeletbeli koronát a programokra, melyre akár több ezer embert is várunk – összegezte a várkapitány.

A hagyományosan július utolsó napjaiban megrendezésre kerülő KINIZSI NAPOK keretében három napig tartó vigadalomra hívjuk a Balaton-felvidék legszebb várába azokat a családokat, akik szeretnének elmerülni a középkori gasztronómia, a zene és a mese világában. 2015. július 31 és augusztus 2. között megrendezésre kerülő Kinizsi Napok ötletadója és megálmodója Mekler Norbert várkapitány, aki jó gazdához híven még határon innen és túlról is hívott vendégeket a látogatók szórakoztatására.  Gyerekelőadások, Gryllus Vilmos koncert és a népzenei örökségünk legismertebb őrzője, a Csík zenekar is vendége lesz a mulatságnak. A középkori táncos, zenés forgatagról a Szelindek Együttes gondoskodik majd. Lengyel barátaink katonai tábort vernek, fegyverbemutatókkal, előadásokkal készülnek, míg a várban naponta többször is várjátékokra kerül sor.

A három napig tartó fesztiválon bemutatkoznak a korabeli mesterségek, a gyerekek kipróbálhatják a fazekaskodást, a kovácsolást, a papírmerítést, az érmeverést és a kötélverés tudományát is.

A gyermekeknek klasszikus népi mesékkel, gyerekelőadásokkal kedveskedünk folyamatosan. Vasárnap délben a gyerekek egyik legnagyobb kedvence, Gryllus Vilmos ad koncertet Kinizsi Pál várának udvarán.

A vígasság mit sem érne ízletes népi ételek és italok nélkül, a Kinizsi napokon a pisztrángos ételeké lesz a főszerep, de a vásári forgatagban kézműves termékek is terítékre kerülnek majd.

A középkori hangulat alap eleme a zene, a régies hangszerek és hangzás, melyről Szelindek Középkori Együttes dinamikus és meghitt zenét játszó, fújó, pengető, tekerő ritmusorgiája gondoskodik síppal, dobbal és tekerőlanttal egyaránt. A táncos lábúak rögtönzött táncházba is csatlakozhatnak, táncra perdülhetnek a pergő ritmusok alapján.

A fesztivál program kétség kívül legnagyobb érdeklődésre számot tartó koncertje, a CSÍK zenekar augusztus 1-i fellépése a gyönyörűen kivilágított Nagyvázsonyi vár „díszletével”.

Negyed évszázada, hogy a magyar népzenei élet egyik lelkesen tanuló, tudását szeretettel továbbadó, bátran igényesen alkotó, elismerten népszerű együttese a Csík zenekar. Számtalan koncertjük bizonyítja, hogy a közönségnek szüksége van a népzenei gyökerek ápolására, feldolgozására, autentikus bemutatására. Atmoszférájában különleges koncertre számíthatunk a Kinizsi napok második estéjén, augusztus 1-én 20,30 órai kezdettel, a Csík koncerten.

“Az elmúlt negyed évszázad alatt, mióta a zenekar teszi a dolgát sok kedves feladattal, zajos sikerrel és tanulságos tapasztalattal gazdagodtunk. Azt hiszem újra itt az ideje, hogy bebizonyítsuk méltók vagyunk a közönségünk bizalmára, szeretetére. Muzsikánkban igyekszünk megmutatni, hogy a mai gyorsan változó, az élet szépségeit lassan felejtő világunkban mindannyian, akik itt élünk, esendő, ennek ellenére szerethető, értékeket tisztelő emberek vagyunk. Hiszünk abban, hogy élhetünk hasznos, szép életet, de ehhez meg kell látnunk igényes szemmel, lélekkel, hogy hol, mit, mikor, hogyan tegyünk, viseljünk, együnk, igyunk, szeressünk. Még léteznek igazi értékek. Reméljük, a mi muzsikánk is azzá válik Önöknek. Szeretettel: Csík János”

Ahogyan a szerelem is tud gyönyörű ugyanakkor gyötrelmes lenni, úgy a népzene szeretetében eltelt 25 év is tudott göröngyös útra vinni, illetve egekig felemelő boldogságot adni. Kívánom mindazoknak, akik kíváncsian figyelemmel kísérik a munkánkat, hogy még sokáig leljenek örömet koncertjeinken az általunk játszott dallamok hallgatásában. Ezzel magunknak is kívánom ezt, hiszen hosszú ideig szeretnénk még mosolygó szemű, boldog, meghatott arcokat látva játszani, tudva, hogy van kinek muzsikáljunk.”

Szeretettel látunk mindenkit a középkori időutazásunkra, élményekkel és meghitt pillanatokkal is Nagyvázsonyban, a Kinizsi Napokon!

www.kinizsivar.hu

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.