PR

Változnak a közös költség behajtásának szabályai

/ 2016.02.10., szerda 16:43 /

2016-tól tartozáselismerés, jogerős ítélet vagy fizetési meghagyás után jegyezhetnek be jelzálogot ingatlanra közösköltség-tartozás esetén. Az újításból az adósok és a társasházak is profitálhatnak.

Korábban lehetőség volt arra, hogy a közös költséget felhalmozó tulajdonos ingatlanára a közgyűlés vagy a közös képviselő jelzálogjogot jegyeztessen be. Ez a szabály meggyorsította ugyan a követelés biztosítását, de teret adott a rosszhiszemű joggyakorlásnak: sokszor a jelzálogjog törlését nem kezdeményezték, bár az adós kiegyenlítette hátralékát. Ráadásul a jelzálogjog sokszor nem jelentett megoldást, hiszen a követelés ugyan biztosítva volt, de jóval később (pl. az ingatlan eladásakor) jutott pénzéhez a lakóközösség.

A jogszabályváltozás alapján 2015. december 24. óta nem lehet jelzálogjogot egyoldalú döntéssel bejegyezni az adós ingatlanára: pert vagy fizetési meghagyást (FMH-t) kell indítania a társasháznak. A jelzálogjog úgy is bejegyezhető, ha az adós teljes bizonyító erejű magánokiratban elismeri a tartozást.

Az FMH a tartozásérvényesítés hatékony eszköze: a jogerős FMH joghatálya megegyezik a bírósági ítéletével: azaz a társasház végrehajtást kezdeményezhet az adós ellen. E módon a társasház hamar pénzéhez juthat, hiszen a végrehajtó az adós munkabérét, más járandóságait vagy a bankszámlán található pénzét végrehajtás alá vonhatja. Így a tartozások nem halmozódnak fel, a pénz azonnal a működésre fordítható – sokszor ugyanis a társasház a tartozások miatt alapvető szolgáltatásokat (pl. világítás) sem tud biztosítani, ami elkerülhető a tartozások közjegyző előtti érvényesítésével.

FMH-eljárást a társasház képviselője közjegyzőnél kezdeményezhet (szóban, papíron vagy elektronikusan), aki átveszi az ügyet, és miután az FMH jogerőre emelkedett, kérelem alapján elrendelheti a végrehajtást. 2016-tól ehhez a kérelmezőnek tudnia kell az adós születési idejét, helyét, anyja nevét (szervezet esetén nyilvántartási számát). E nélkül, de a jogerős FMH birtokában a lakcímnyilvántartótól megérdeklődheti a természetes személyként nyilvántartott adós adatait.

Bármelyik megoldást is választja a társasház, követelése érvényesítése szempontjából nagyon hasznos, ha az adós elismeri a követelést, hiszen ez bizonyítja a tartozás fennállását és összegszerűségét. Így a későbbi viták megelőzhetőek, és a jelzálogjog is bejegyezhető a tartozáselismerés alapján. Sajnos a gyakorlatban ritkán tesz elismerő nyilatkozatot az adós. Azonban az FMH-eljáráshoz nem szükséges az adós elismerése: a tartozás fennállása elegendő az eljárás megindításához.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.