Publi

Szőnyi Szilárd

15+1 ok, hogy miért nem helyes mise végén a Fidesznek kampányolni

/ 2018.01.15., hétfő 12:25 /

Miután az egyik hódmezővásárhelyi katolikus egyházközség világi elnöke bejelentette, hogy független jelöltként elindul a helyi polgármester-választáson, Németh László vasárnap a templomban kiállt, és a híveknek 10 percen keresztül magyarázta: a Fideszre kell szavazni. Tizenhat okunk is van arra, hogy ezt miért nem kellett volna.

1. Hódmezővásárhelyen az egyik hívő elindult a polgármesteri székért. Demokráciában ez természetes.

2. Nem egy megveszekedett nemzetrontó és egyházgyalázó emberről van szó, hanem (amennyiben a hírek igazak) egy példaszerű családi mintát felmutató, a polgári, konzervatív világnézetet képviselő emberről.

3. Aki személyében testesíti meg a tényt, hogy léteznek a városban, az országban olyan emberek, akik (miként a jelölt mondja) következetesen ugyanazokat az elveket kérik számon a Fideszen, mint amit a párt anno a balliberális kormányokon. És ha úgy érzik, a mostani kabinet nem tesz eleget ugyanennek a mércének, akkor azt szóvá teszik.

4. Ha pedig azt látják, hogy választottjaikkal nagyon elszaladt a ló, akkor megpróbálnak tenni valamit; például indulnak az időközi önkormányzati választáson.

5. Márki-Zay Péter a hitét nem „keverte bele” a politikába. Eddig úgy tudtuk, a kereszténységet nem szabad a templom falai közé szorítani, hanem jó, ha az ember nyilvánosan is megvallja hovatartozását, és egy kampányban a személyiségének teljességével vesz részt. Ezen önéletrajzi adalék hozzátartozik a jelöltről alkotott képhez: választóként jogom van megismerni, sőt tudni is szeretném, hogy milyen világnézetet képvisel.

6. Az viszont nem a legszerencsésebb, hogy a jelölt az egyházközség világi elnöke. Előbb-utóbb le kellene mondani a posztról, mert valamilyen szinten ő is képviseli a plébániát.

7. Egy papnak természetesen joga van elmondani véleményét a politikáról. Jó azonban, ha ezt óvatosan teszi, mert nemcsak önmagát, hanem egy olyan közösséget is képvisel, amely más, magasabb eszme alapján rendeződik, és tudható, hogy a hívők között mindenféle pártállású ember van.

8. Ha viszont egy plébános liturgikus keretek között (a hírek szerint a mise záró áldása előtt!) kampányol a Fidesz mellett, számítson arra, hogy lesznek, akik megkérdik: ezt mégis hogyan tetszett gondolni?

9. Ráadásul nem egyszerűen magánvéleményt mondott, hanem többes szám első személyben fogalmazott, ezzel is jelezve, hogy az egyház tekintélyével kívánja leszólni a jelöltet.

10. A plébános fellépése azt üzente, hogy aki megpróbál elindulni a fideszes jelölt ellen, annak ez lesz a sorsa.

11. Beszédes, hogy a papnak a híradások szerint szinte kizárólag anyagi érvei voltak a fideszes jelölt mellett: hogy a város ennyi és ennyi milliárd forintot kapott a kormánytól.

12. Az év végén a 32 bejegyzett egyház közül öt összesen 132 milliárd forint állami támogatást kapott, átláthatatlan szempontok alapján, azt a látszatot keltve, hogy a Fidesz „kegyúri jogot gyakorolva” (egy név nélkül nyilatkozó magas rangú kormányzati ember szóhasználata) kilóra megveszi a neki kedves vallási közösségeket.

13. A szeged-csanádi egyházmegye nem szerepel a listán. Nem azért, mert a vezetője annyira rosszul fekszik a kormánynál, hanem épp ellenkezőleg. Ahogy egy katolikus forrás fogalmazott: neki „külön számlája van” egyes kormányközeli üzletembereknél. Érdemes megnézni, hányféle, az egyházi tevékenységhez nem feltétlenül kötődő beruházás fűződik a nevéhez.

14. Érdekes tény, hogy amikor tudhatóan a katolikus egyház híveit is megosztja a kormányzás és a kampány több eleme (politikusok családtagjainak, cimboráinak elképesztő és megmagyarázhatatlan gyarapodása, az önmagában támogatható migránspolitika eszement vadhajtásai, a röhejes, de inkább sírnivaló sorosozás és uszítás), akkor a papnak erre nincs szava.

15. Csak akkor szólal meg, ha a fideszes jelölt győzelmét valaki veszélyeztetni meri.

15+1. A plébános 2016-ban Pro Urbe-díjat kapott a várostól, Lázár János (amúgy református) miniszter jelenlétében. Köszönőbeszédében többek között ezt mondta: „Ezen elismerés, díj mögött érzem azt a felelősséget, amelyet püspök úr rám ruházott, és nyilván ott van e mögött miniszter úr is, aki megszólított, és erre a plébánosi feladatra engem jelölt.” És nem szakadt le az ég.

Németh László esperes, plébános átveszi Lázár Jánostól a Pro urbe díjat 2016. március 4-én

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.