valasz.hu/publi/eurovizio-a-vilag-vicce-123817?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201802

http://valasz.hu/publi/eurovizio-a-vilag-vicce-123817?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201802

Publi

Szőnyi Szilárd

15+1 ok, hogy miért nem helyes mise végén a Fidesznek kampányolni

/ 2018.01.15., hétfő 12:25 /

Miután az egyik hódmezővásárhelyi katolikus egyházközség világi elnöke bejelentette, hogy független jelöltként elindul a helyi polgármester-választáson, Németh László vasárnap a templomban kiállt, és a híveknek 10 percen keresztül magyarázta: a Fideszre kell szavazni. Tizenhat okunk is van arra, hogy ezt miért nem kellett volna.

1. Hódmezővásárhelyen az egyik hívő elindult a polgármesteri székért. Demokráciában ez természetes.

2. Nem egy megveszekedett nemzetrontó és egyházgyalázó emberről van szó, hanem (amennyiben a hírek igazak) egy példaszerű családi mintát felmutató, a polgári, konzervatív világnézetet képviselő emberről.

3. Aki személyében testesíti meg a tényt, hogy léteznek a városban, az országban olyan emberek, akik (miként a jelölt mondja) következetesen ugyanazokat az elveket kérik számon a Fideszen, mint amit a párt anno a balliberális kormányokon. És ha úgy érzik, a mostani kabinet nem tesz eleget ugyanennek a mércének, akkor azt szóvá teszik.

4. Ha pedig azt látják, hogy választottjaikkal nagyon elszaladt a ló, akkor megpróbálnak tenni valamit; például indulnak az időközi önkormányzati választáson.

5. Márki-Zay Péter a hitét nem „keverte bele” a politikába. Eddig úgy tudtuk, a kereszténységet nem szabad a templom falai közé szorítani, hanem jó, ha az ember nyilvánosan is megvallja hovatartozását, és egy kampányban a személyiségének teljességével vesz részt. Ezen önéletrajzi adalék hozzátartozik a jelöltről alkotott képhez: választóként jogom van megismerni, sőt tudni is szeretném, hogy milyen világnézetet képvisel.

6. Az viszont nem a legszerencsésebb, hogy a jelölt az egyházközség világi elnöke. Előbb-utóbb le kellene mondani a posztról, mert valamilyen szinten ő is képviseli a plébániát.

7. Egy papnak természetesen joga van elmondani véleményét a politikáról. Jó azonban, ha ezt óvatosan teszi, mert nemcsak önmagát, hanem egy olyan közösséget is képvisel, amely más, magasabb eszme alapján rendeződik, és tudható, hogy a hívők között mindenféle pártállású ember van.

8. Ha viszont egy plébános liturgikus keretek között (a hírek szerint a mise záró áldása előtt!) kampányol a Fidesz mellett, számítson arra, hogy lesznek, akik megkérdik: ezt mégis hogyan tetszett gondolni?

9. Ráadásul nem egyszerűen magánvéleményt mondott, hanem többes szám első személyben fogalmazott, ezzel is jelezve, hogy az egyház tekintélyével kívánja leszólni a jelöltet.

10. A plébános fellépése azt üzente, hogy aki megpróbál elindulni a fideszes jelölt ellen, annak ez lesz a sorsa.

11. Beszédes, hogy a papnak a híradások szerint szinte kizárólag anyagi érvei voltak a fideszes jelölt mellett: hogy a város ennyi és ennyi milliárd forintot kapott a kormánytól.

12. Az év végén a 32 bejegyzett egyház közül öt összesen 132 milliárd forint állami támogatást kapott, átláthatatlan szempontok alapján, azt a látszatot keltve, hogy a Fidesz „kegyúri jogot gyakorolva” (egy név nélkül nyilatkozó magas rangú kormányzati ember szóhasználata) kilóra megveszi a neki kedves vallási közösségeket.

13. A szeged-csanádi egyházmegye nem szerepel a listán. Nem azért, mert a vezetője annyira rosszul fekszik a kormánynál, hanem épp ellenkezőleg. Ahogy egy katolikus forrás fogalmazott: neki „külön számlája van” egyes kormányközeli üzletembereknél. Érdemes megnézni, hányféle, az egyházi tevékenységhez nem feltétlenül kötődő beruházás fűződik a nevéhez.

14. Érdekes tény, hogy amikor tudhatóan a katolikus egyház híveit is megosztja a kormányzás és a kampány több eleme (politikusok családtagjainak, cimboráinak elképesztő és megmagyarázhatatlan gyarapodása, az önmagában támogatható migránspolitika eszement vadhajtásai, a röhejes, de inkább sírnivaló sorosozás és uszítás), akkor a papnak erre nincs szava.

15. Csak akkor szólal meg, ha a fideszes jelölt győzelmét valaki veszélyeztetni meri.

15+1. A plébános 2016-ban Pro Urbe-díjat kapott a várostól, Lázár János (amúgy református) miniszter jelenlétében. Köszönőbeszédében többek között ezt mondta: „Ezen elismerés, díj mögött érzem azt a felelősséget, amelyet püspök úr rám ruházott, és nyilván ott van e mögött miniszter úr is, aki megszólított, és erre a plébánosi feladatra engem jelölt.” És nem szakadt le az ég.

Németh László esperes, plébános átveszi Lázár Jánostól a Pro urbe díjat 2016. március 4-én

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.