Publi

Stumpf Anna

A bírói függetlenség dicsérete

/ 2018.07.09., hétfő 13:45 /

„Ez az egyik legfontosabb vívmányom!” – mutatott Anthony Kennedy főbíró pár éve elégedetten a Legfelsőbb Bíróság gyönyörű, bíbor-arany üléstermi függönyeire és a vele harmonizáló szőnyegre egyik látogatásunkkor.

A Reagan-évek végén kinevezett bíró a tiszteletet parancsoló, grandiózus épületben hidegnek és személytelennek tartotta a márványtermet, ahol Amerika legfontosabb alkotmányjogi kérdéseit megvitatják. Ezért addig lobbizott, amíg sikerült szebbé tenni a visszhangzó csarnokot. „Ráadásul így halljuk is egymást” – tette hozzá mosolyogva a most 81 éves kaliforniai alkotmányjogász, akit sokan a legbefolyásosabb amerikai bírónak tartottak.

Kennedy harminc év bírói szolgálat után úgy döntött, hogy a nyár végén visszavonul. Bírói munkásságát nehéz bal- vagy jobboldali politikai ideológia mentén értelmezni. A liberálisokkal szavazott az abortusz és a melegházasság mellett vagy a halálbüntetés korlátozása ügyében, de a konzervatívokkal volt az Obamacare ellen, a fegyverviselési jog megőrzése mellett vagy a kampányfinanszírozás terén, és övé volt a kritikus szavazat, amely eldöntötte a 2000-es elnökválasztást George W. Bush javára. (Leállítva a szoros eredmény miatti harmadik szavazat-újraszámlálást.) Így konzervatív és liberális jogvédők is találnak okot arra, hogy tiszteljék. Optimista életszemlélete, az amerikai politikai folyamatok bonyolultságát belátó felfogása, művelt, européer személyisége legalább annyira szerethető, mint amennyire szakmai munkássága tisztelhető.

Amikor hét évvel ezelőtt Budapestre látogatott, épp a történelmi jelentőségű alkotmányozási folyamat közepén találkozott a magyar miniszterelnökkel: „Van a dolgoknak egy bizonyos patinája, amit csak az idő múlása képes létrehozni – mondta a főbíró az akkori amerikai nagykövet visszaemlékezése szerint. – Alapvetően fontos, hogy egy alkotmány maradandó dokumentum legyen, amely képes az idő próbáját kiállni” – érvelt Kennedy. A miniszterelnök helyeselt.

A Legfelsőbb Bíróság „billegő bírója” bársonyszékének megüresedése nem kevés politikai izgalmat okoz az amerikai közéletben. A bejelentés után fél napnak sem kellett eltelnie ahhoz, hogy a novemberi időközi választások kiélezett versenyében egymással küzdő republikánus és demokrata szenátorok adománygyűjtő e-mailjeinek címében elkezdjen villogni a „most tényleg minden egyes szenátusi szavazat számít” üzenet. A CNN szerint Kennedy nyugdíjba vonulása „minden republikánus álmának beteljesülése”. A Trump miatt orrukat fogó republikánusok azzal nyugtatgathatják lelkiismeretüket, hogy most épp a showman-elnöknek köszönhetően kerülhet vissza konzervatív többség kezébe a Legfelsőbb Bíróság, ami történelmi politikai győzelem lenne.

A hatvanas évek óta erősen progresszív-liberális irányba húzó legfőbb grémium az elmúlt évtizedekben legalizálta az abortuszt és a melegházasságot, kiűzte az állami iskolákból a közös imádkozást, és helybenhagyta az Obama-féle egészségügyi törvény nagy részét.

Szinte biztos, hogy Kennedy az utolsó legfelsőbb bíró, aki ellenszavazat nélkül, teljes kétpárti támogatással kerülhetett pozíciójába, ami az alkotmányhoz való hűség pártpolitikai törésvonalakon átívelő eszményének egyik legerősebb politikai manifesztuma volt. Ezzel szemben a jelenlegi kiélezett felsőházi viszonyokról sok mindent elmond, hogy a nemrég elhunyt Antonin Scalia helyére a Trump által jelölt Neil Gorsuch főbírót csak három demokrata szavazta meg.

Felesége társaságában Kennedy idén nyáron is visszatér Salzburgba, ahol a jog és a szépirodalom viszonyáról is kurzust tart. Szerinte érdemes azt is tanítani, hogy mi a szép és a jó, mi az erkölcsös, kik a hőseink, mert ezek nélkül minden társadalom a darabjaira esik szét. „A relativizmus szkepticizmushoz vezet. A szkepticizmus cinizmushoz. A cinizmus pedig bomlasztó” – érvelt pár évvel ezelőtt egy emlékezetes beszédében.

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.