Publi

Stumpf András

Orbán Viktor és a Chávez-szabály

/ 2017.12.08., péntek 10:59 /

„Barátaimnak mindent, ellenségeimnek a törvényt” – a néhai Hugo Cháveznek tulajdonított mondatra tegnap hívta fel a figyelmem Boros Tamás, mint ami szépen leírja a jogállam Orbán-féle megközelítését. És tényleg. Szépen leírja.

Ezt látjuk most is, amikor az Állami Számvevőszék négy hónappal a választás előtt 660 millióra bünteti a Jobbikot tiltott pártfinanszírozás miatt.

Azoknak, akik szerint nincs itt semmi látnivaló, hiszen valószínűleg tényleg áron alul jutott a Jobbik plakáthelyekhez, tehát jogilag teljesen rendben van az ÁSZ döntése, egy gyorsan lefuttatható behelyettesítős játékot ajánlanék a figyelmébe. Azt, amelyet Török Gábor szokott javasolni ilyen esetekben.

Tessék elképzelni a következőt: 2005-öt írunk, december van. Az akkor még szocialista Gyurcsány Ferenc már évekkel korábban beültette MSZP-s emberét az ÁSZ élére. A számvevőszék soha semmi kivetnivalót nem talál a pártok működésében, elfogadja a beszámolójukat, viszont négy hónappal a választások előtt 660 millióra bünteti a Fideszt. Tiltott pártfinanszírozásért. Mert Simicska Lajostól áron alul szereztek plakáthelyeket.

Ha ön, kedves olvasó, azt mondja, hogy ez is rendben lett volna, vagy hogy egyik sincs rendben, akkor önnek véleménye van. Ha ez nem lett volna rendben, de most, amikor Orbán csinálja ugyanezt Vonával, az teljesen oké: akkor önnek nem véleménye van. Hanem pártja.

Emlékszünk még, amikor a komcsi funkcik a nyolcvanas években büszkén beszéltek a szocialista vívmányokról, a hanyatló Nyugatról, ahol éhínség és munkanélküliség van? A valódi népi demokráciáról. Mert hát Magyarországon is voltak választások, nemde? Csak hát az ország történelmi érdeke volt, hogy Kádár és egyetlen pártja uralkodjon, ugye? Hogy ezért egyesekre vonatkoztak a törvények, másra nem? Jobban éltünk, mint a környező országok népe! Épült metró! Épült autópálya! Megvolt a teljesítmény, kérem!

Nem, Kádár idején nem volt jobb. Az a rendszer egyrészt a kommunizmus, másrészt a kizárólagosság, a tisztességtelenség, az önmagát történelmi szükségszerűségnek tételező uralom mint módszer miatt volt elviselhetetlen.

Elkalandoztam, vissza a számvevőszék döntéséhez! Félreértés ne essék: nem az a gond, hogy az ÁSZ érvényt szerez a jognak. A gond az, hogy csak akkor szerez érvényt neki, ha az a kormánypárt érdekét szolgálja. A Chávez-szabály szerint.

A közpénzek bombabiztos védvonalai mögötti luxuslövészárkaikban magukat elnyomottnak tettető hős kormánykatonák által gyakran csak életképtelen nyünnyögők rögeszméjeként tételezett polgári Magyarországnál éppen ezért nincs érvényesebb és tartalmasabb eszme a placcon. Azon a bizonyos polgári Magyarországon ugyanis elfogadhatatlan mindkettő: az is, ami eddig a gyakorlat volt – hogy a jog sosem érvényesül, hogy kéz kezet mos, hogy mindenki többet költ kampányra a megengedettnél, de mindenkinél szemet hunynak a szervek. Meg elfogadhatatlan a chávezizmus is.

Az egyetlen elfogadható út a mindenkire egyformán vonatkozó jog útja.

Jó hír: építhetünk ilyen országot. Ma ugyanis, minden ócska trükközés és chávezista tempó ellenére sincs diktatúra, nincs Kádár-rendszer. Választások ugyanis valóban lesznek. Ha van elég tisztességes ember, aki szeretné, hogy kormányon ne költhessenek tízmilliárdokat közpénzből pártkampányra (konzultáció), miközben ellenzékieket állami szolgaszervek vegzálnak és igyekeznek ellehetetleníteni, békés eszközökkel is lehet tenni ezért jövő áprilisban.

Sajnos persze van rossz hírünk is.

Nincs elég tisztességes ember. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.