Publi

Az állam fő problémája

/ 2012.03.31., szombat 11:21 /
Az állam fő problémája

Schmitt Pál tegnap esti interjújában ismét élsportolói erényeket csillogtatott, megindította mindent elsöprő rohamát a győzelemért, csak közben nem érzékelte, hogy a csörte politikai értelemben már elveszett.

Míg el nem kopik sétapálcánk és tweedzakónk, tisztelni fogjuk a tekintélyt, a rangot és a kort. Szép konzervatív dolgok ezek - ismertethetnénk újra Schmitt Pál köztársasági elnök érdemdús pályáját az olimpiai bajnoki címektől az Európai Parlament alelnökségéig. Megtette ezt korábban a Magyar Nemzet és megtettük mi is. Most azért mellőzük a felsorolást, mert a tegnap esti köztelevíziós interjú óta a disszertációs ügy immár nem az államfő problémája.

Hanem az állam fő problémája.

A köztársasági elnök továbbra is kvázi szövegkezelési, alegységi problémaként tekint az egész ügyre, miközben az egyetemi szenátus kisdoktori címét visszavonó döntése után már alapvető hitelességi kérdésről van szó. A tudományos testület súlyos ítéletével azt mondta ki, hogy Schmitt Pál úgy ért el valamit, ahogy az a tudományos életben nem szokványos és nem elfogadható, ezért attól a valamitől, a kisdoktori címétől megfosztotta. (Hogy ez a testületi állítás különben helytálló-e a nyolcvanas, kilencvenes évekre, az kutatás tárgyát képezhetné, és nem maradnánk meglepetések nélkül, de a végeredmény ezt az ügyet csak árnyalná, nem írná át.) A nemzetközi gyakorlat szerint pedig a helyzetből egyenesen következik, hogy a döntés által sújtott politikus - különösképp ha kormánytag vagy köztársasági elnök - megválik közhivatalától.

Nem vélt vagy valós igazáról mond le, csak a pozíciójáról, mert azt is privát küzdelmének áldozatává teheti.

Schmitt Pál tegnap esti interjújában ismét élsportolói erényeket csillogtatott, megindította mindent elsöprő rohamát a győzelemért, csak közben nem érzékelte, hogy a csörte politikai értelemben már elveszett. A mérkőzésnek véget vetettek. Lehet fordulni versenybizottsághoz, lehet óvást benyújtani, lehet készülni az újabb, még nagyobb kihívást jelentő megmérettetésre, és azon nyerni is lehet. (A PhD-fokozat az ő felkészültségével, tapasztalatával megszerezhető.) De mint magánember. Mert ha ezt a küzdelmet köztársasági elnökként folytja, akkor annak sikerét is a hatalomnak fogják tulajdonítani, és nem a személyének.

Megérthető, ha Schmitt Pál harcolni kíván, ha védeni akarja mind több, méltatlan támadásnak kitett, ezért mind nagyobb veszélyben lévő - sokak által irigyelhető - életművét, csakhogy közben nemcsak saját és politikai közösségének presztízsét teszi kockára, de az országáét is.

És ezt neki is tudnia kell.

A Heti Válasz szerkesztősége

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.