Publi

Sztankóczy András

A fekete fosztogatóknál senki sem táplálja jobban a rasszizmust

/ 2018.01.17., szerda 12:55 /

Pedig úgy tűnt, hogy a svéd H&M behozhatatlan előnnyel indul az ostoba sztereotípiák versenyében, amikor sikerült egy fekete kisfiúval reklámoznia a „leglazább majom a dzsungelben” (coolest monkey in the jungle) feliratú kapucnis felsőjét. A cég gyorsan elnézést kért a tényleg elképesztő bakiért, de a történet természetesen itt nem ért véget.

Jöttek ugyanis a dél-afrikai tüntetők, akik mélyen felháborodtak azon, hogy a náluk is boltokat üzemeltető svéd multi mintegy leállatozta a feketéket. Majd e jogos felháborodásukban teljesen úgy viselkedtek, mintha állatok lennének: törni-zúzni kezdtek a boltokban, és végül természetesen ki is fosztották őket. (Szinte félek feltenni a kérdést: miért van az, hogy a Szaharától délre a tüntetések jelentős része valahogy mindig fosztogatásban ér véget?)

De ezen az elképesztő önellentmondáson alig volt idő elálmélkodni, mert máris itt az újabb hír. A hirdetésben szereplő fiúnak és családjának el kellett menekülnie svédországi otthonából az őket ért erőszakos antirasszista fenyegetések miatt. Az anya elmesélte, hogy a fekete közösségből sok támadást kapott, amiért „eladta a fiát a rasszista cégnek”.

Szétvert és kifosztott H&M Afrikában

Szétvert és kifosztott H&M Afrikában

Külön súlyosbító körülmény, hogy az anya máig nem tartja rasszistának a reklámot. Amiben amúgy vélhetően igaza is van, legalábbis a szándék aligha volt rasszista, sőt éppen ellenkezőleg. A H&M egy fekete fiú szerepeltetésével a sokszínű, befogadó társadalom mellett akart hitet tenni.

Csak éppen sikerült összehozni a fiút a lehető legszerencsétlenebb szavakkal: a majommal és az őserdővel. Utóbbi ugye az a sötét, erőszakos és veszélyes hely, ahol a dzsungel törvényei uralkodnak, és hát van abban némi irónia, hogy most éppen a sötét erőszak elől kell menekülnie egy ötéves gyereknek és családjának.

Az biztos, hogy könnyebb törni-zúzni, fenyegetőzni, meg szavak és kifejezések ellen harcolni, mint azért tenni, hogy Afrika ne ilyen hely legyen. Pont ugyanerről szól az elmúlt hét másik nagy rasszizmussal kapcsolatos botránya is, amikor az amerikai elnök egy megbeszélésen állítólag megkérdezte, hogy miért mindig a pöcegödör államokból érkeznek hozzájuk a bevándorlók, és miért nem mondjuk Norvégiából. Természetesen mindenki felháborodott, az afrikai vezetők külön közleményben tiltakoztak.

Ugyanezek a vezetők amikor éppen nem tiltakozásokat fogalmaznak, teljes mértékben tesznek arra, hogy az országuk népessége – leszámítva saját családjukat –, hogyan boldogul. Közleményt írni kevésbé fájdalmas, mint abbahagyni a lopást.

A világ országainak az emberi fejlettségi index alapján elkészített rangsorában az utolsó 19 helyen kizárólag afrikai országok állnak. Történetesen a 19-ből 9-ben jártam és nyugodtan állíthatom, hogy ezek tényleg szar helyek. Miért is ne lehetne őket annak is nevezni? Főleg egy zártkörű beszélgetésen?

Merthogy Trump nem egy sajtótájékoztatón állt ki leszarozni az afrikai országokat, plusz Haitit és Salvadort, hanem egy olyan megbeszélésen, amelyen az amerikai bevándorlási politikai esetleges átalakításáról volt szó. Egy demokratikus országnak alapvető érdeke, hogy a döntéseket minél szabadabb vita és gondolkodás előzhesse meg, hogy lehetőleg minden érv és ellenérv elhangozhasson. Hogy aztán a lehető legjobb döntés szülessen meg.

Az persze természetes, hogy még a vezetők közötti vitákról is kiszivárognak az álláspontok, vagy a főbb ütközési területek. Az viszont magát a vita létét veszélyezteti, hogy ha bizalmas körben elhangzott szavakba köthetnek bele. Ez a jegyzőkönyveket évtizedekkel később átfésülő történészek dolga volna. A demokrata ellenzék – amely állandóan Trumpot nevezi a demokráciára és a szabadságjogokra leselkedő legnagyobb veszélyének – ezzel éppen a demokráciát ássa alá, s nyílt helyett éppenhogy zártabb társadalmat épít.

Azt a célját persze kétségkívül elérte ezzel a rombolással, hogy senki nem arról beszél most, hogy ezek az országok tényleg vacak helyek-e, vagy hogy tényleg jó-e, ha onnan sok bevándorló érkezik. Hanem Trumpról. Az első vitát ugyanis nehéz megnyerni, a másodikat meg könnyű. Mint kifosztani egy dél-afrikai boltot.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.