valasz.hu/publi/forradalom-es-konszolidacio-30391?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201906

http://valasz.hu/publi/forradalom-es-konszolidacio-30391?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201906

Publi

A fiatalok etetése tilos!

/ 2001.08.03., péntek 07:38 /

"Jöjjön ki velünk a Pepsi-szigetre! Ha saját szemével kíváncsi rá, hol szórakoznak a fiatalok, milyen a kontinens legnagyobb fesztiválja, de egyedül nem mer nekivágni, akkor legyen a Népszabadság Rt. vendége egy délutáni szigetbejárásra." A Népszabadság szerencsés olvasóit busszal viszi a helyszínre. A szafari nyertesei rettegésmentesen nézegethetik, videózhatják a szórakozó fiatalokat.

Olvastam egyszer egy sci-fi novellát, ami arról szólt, hogy okos üzletemberek társasutazást szerveznek egy távoli, frissen felfedezett bolygóra. A bolygón csak úgy hemzsegnek a különleges, szürreális állat- és növényfajok. Az a néhány milliomos, aki befizet az útra, részese lehet a csodának. Igaz ugyan, hogy a bolygóturisták mozgása némileg korlátozott, hiszen csak a jó kilométer hosszú, rácsos kifutóban közlekedhetnek, de az óvatosság indokolt, mivel az ismeretlen állatok veszélyesek lehetnek. Amikor aztán a gazdagok - élményeiket megbeszélve - hazafelé repülnek, kiderül, hogy a szervezők a csodalényekkel is üzletet kötöttek: vállalták, hogy egy távoli, Föld nevű bolygóról különleges, szürreális állatokat hoznak ide, futtatnak végig az e célra épített állatkerti kifutóban.

E novella szellemében próbáljuk most elképzelni a Népszabadság-szafari utasait. A buszon ül Józsi bácsi, aki már önkéntes rendőr korában tisztában volt vele, hogy megfigyelni csak pontosan, szépen. Mellette ül a felesége, aki elkísérte urát az életveszélybe. Gyulai kolbászt esznek, a három hatvanas kenyérre gondolnak, és folyamatosan csóválják a fejüket. Itt van Béla, a műszaki értelmiségi, akinek kíváncsiságánál csak propaganda sújtotta szociális érzékenysége nagyobb. Őt a legfőbb közügy, a homoszexuális sátor érdekli, eljött hát megnézni, győzedelmeskedik-e a vérigazság. Mari néni is itt ül, kezében Népszabadságot szorongat. Szereti ezt a lapot. Magától soha nem jut eszébe semmilyen kérdés, de a Váci út felel neki.

De hagyjuk most a turistákat, és gondolkodjunk inkább azon, mi a sziget valójában. A szigetnek ugyanis szubsztanciája van, és nem tudni, honnan. (A szubsztanciákkal már csak így van.) Részletekből nem áll össze a varázs. A sör rettentően vizezett, a felkavart portól alig látni, a tömeg folyamatosan, üresen árad. És mégis varázsa van a szigetnek, aurája, fénye. Láthatatlan bura van fölöttünk. Az emberek közötti viszony itt egészen más, mint a városban. Mindenki mindenkivel szóba áll, a városban divatos közöny itt feloldódik. Mindig úgy vágok neki az egy hétnek, hogy előre kinézek programokat, koncerteket. Aztán összefutok barátokkal, ismerősökkel, idegenekkel, és a program már nem is érdekes. (Na jó, túloztam; a Balaton-koncertre mindig elmegyek.) Folyamatos vándorlás, sörözés, beszélgetés. Egy hét elidegenedésmentesség, egy hét emberfürdő.

Egy hét emberség. A város kispolgári otthonpárája felől nézve a sziget nem más, mint különböző kábítószerektől tajtékzó fiatalok fetrengése. A városi kispolgár nem teszi be a lábát a szigetre. (Legfeljebb egy autóbuszos kirándulás erejéig.) És ez nem véletlen. A szigeten ugyanis rend van. A káoszlakó pedig menekül a rendtől, mert a káoszból nézve a rend tűnik felfordulásnak. Ahogy a fogyasztói loholás felől a szemlélődés léhaságnak, a karrierista életlihegés felől a hiteles élet céltalannak, a Népszabadság felől a sziget vadasparknak.

Nagyjából feltérképeztük, mi a sziget, ha nem térkép. És ez a táj most nőni kezd, befelé. Egy szellemi állapot metaforájává nő. A sziget olyan belső táj, amely a létrontó erőktől elkerítetten őrzi bennünk azt, ami emberi. Csak ebben a térben pillantható meg, hogy aki végképp odakint él, aki lelkében szigeti bejárót nem ismer, valójában az az elszigetelt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.