Publi

Balázs Zoltán

A Fidesz és a totális képviselet kockázata

/ 2018.02.19., hétfő 08:10 /
A Fidesz és a totális képviselet kockázata

Szekérderéknyi könyvet írtak már a negatív kampányról, arról, hogy a meggyőzés legbiztosabb módja az ellenfél lejáratása, de legalábbis lehetetlen/értelmetlen választásként történő feltüntetése.

Jámbor szólam, hogy a szeretet egyesít. A tapasztalat ezzel ellentétes: a gyűlölet és a félelem sokkal jobban cementez, főleg, ha tömegekről beszélünk. Mindazonáltal ritkaság, ha egy komoly politikai erő semmilyen pozitív üzenetet nem fogalmaz meg. Nem azért, mert azt reméli, hogy a választók higgadtabb pillanataikban végigböngészik a politikai kínálatot, s majd őket választják. Nem teszik. De nem mondani semmit voltaképpen annyit tesz, mint semmibe venni a másikat. Ez viszont fényűzés, mert vagy érzékenységet, vagy hiúságot sért.

Persze van, aki ezt a luxust is megengedheti magának. Vagy legalábbis úgy gondolja. 2014-ben elég volt a „Folytatjuk!”. De akkor talán még megvolt az a primer közösség, amelynek gyökerei 2002-ben eredtek meg, a polgárinak nevezett körökkel, lelkes „konzervatív” fiatalokkal, nemzedékeken túlnyúló egyet akarással. Talán 2004-ben tűntek föl egyes autókon a matricák: „Engem ne szidj, én nem rájuk szavaztam.” S ezt már nem lehetett félreérteni. A 2010-es választás a „zemberekről” szólt (később jött a „keményen dolgozó kisember” panel, bár gyorsan megbukott), azt sugallva, helyesebben sulykolva, hogy egyetlen észszerű választás van, az, aki az embereket képviseli.

A stratégia bevált, talán azért is, mert szinte lehetetlen védekezni vele szemben. Ha elég sokan elhiszik, hogy egy politikai erő mindenkit képvisel, akkor az ellenfél létének értelme elvész.

Ez a totális képviselet tette szükségtelenné, hogy 2014-ben egyetlen konkrétum is elhangozzék. A stratégia még mindig működött. Még mindig hitelesen hangzott, hogy a Fideszé az ország, a nemzet, az emberek: mindenki kormánya.

Ez a mindenkit vagy senkit stratégia nem nagyon cizellálható. A Fidesz nemcsak nem akar, de nem is tud másféle kampányt folytatni, mint egzisztenciálisat. Egyetlen aduászra tett föl mindent, s lehet, hogy mindent meg is nyer vele, ha jól játssza ki. De megvan benne a kockázat.

Fotó: MTI

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ma már túl nagy a kontraszt a különösen jól jártak és a többiek között. A totális kampányok ugyanis ellenzékben hitelesebbek. A hatalom, a pénz, a döntések mindig hordozzák a megosztás veszélyét.

Előbb-utóbb lesznek, akikhez a hatalmon lévőknek muszáj mást szólni, valamivel indokolni, hogy miért nincs más értelmes választás, mint ők. Az, hogy ők – ők, üres érv. S ez mindenkinek, aki nem ők, sértő.

A rettegés, az összebújás ösztöne nagy úr. A gyűlölet és a félelem is összetart. Létezik a megszokás, a történelmi ösztön is. Aztán van a jól jártak tábora, a hatalom édes érzésének közössége is. Sőt, a nagy mítosz, a totális képviselet is működhet. De a választások közeledtével egyre több szavazóban motoszkálni kezd majd az a kérdés is, hogy akar nekem mondani valaki bármit is? Meg akar szólítani? Van politikai nevem?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.