new.valasz.hu/publi/olvasoink-irjak-5597

http://new.valasz.hu/publi/olvasoink-irjak-5597

Publi

Balázs Zoltán

A Fidesz és a totális képviselet kockázata

/ 2018.02.19., hétfő 08:10 /
A Fidesz és a totális képviselet kockázata

Szekérderéknyi könyvet írtak már a negatív kampányról, arról, hogy a meggyőzés legbiztosabb módja az ellenfél lejáratása, de legalábbis lehetetlen/értelmetlen választásként történő feltüntetése.

Jámbor szólam, hogy a szeretet egyesít. A tapasztalat ezzel ellentétes: a gyűlölet és a félelem sokkal jobban cementez, főleg, ha tömegekről beszélünk. Mindazonáltal ritkaság, ha egy komoly politikai erő semmilyen pozitív üzenetet nem fogalmaz meg. Nem azért, mert azt reméli, hogy a választók higgadtabb pillanataikban végigböngészik a politikai kínálatot, s majd őket választják. Nem teszik. De nem mondani semmit voltaképpen annyit tesz, mint semmibe venni a másikat. Ez viszont fényűzés, mert vagy érzékenységet, vagy hiúságot sért.

Persze van, aki ezt a luxust is megengedheti magának. Vagy legalábbis úgy gondolja. 2014-ben elég volt a „Folytatjuk!”. De akkor talán még megvolt az a primer közösség, amelynek gyökerei 2002-ben eredtek meg, a polgárinak nevezett körökkel, lelkes „konzervatív” fiatalokkal, nemzedékeken túlnyúló egyet akarással. Talán 2004-ben tűntek föl egyes autókon a matricák: „Engem ne szidj, én nem rájuk szavaztam.” S ezt már nem lehetett félreérteni. A 2010-es választás a „zemberekről” szólt (később jött a „keményen dolgozó kisember” panel, bár gyorsan megbukott), azt sugallva, helyesebben sulykolva, hogy egyetlen észszerű választás van, az, aki az embereket képviseli.

A stratégia bevált, talán azért is, mert szinte lehetetlen védekezni vele szemben. Ha elég sokan elhiszik, hogy egy politikai erő mindenkit képvisel, akkor az ellenfél létének értelme elvész.

Ez a totális képviselet tette szükségtelenné, hogy 2014-ben egyetlen konkrétum is elhangozzék. A stratégia még mindig működött. Még mindig hitelesen hangzott, hogy a Fideszé az ország, a nemzet, az emberek: mindenki kormánya.

Ez a mindenkit vagy senkit stratégia nem nagyon cizellálható. A Fidesz nemcsak nem akar, de nem is tud másféle kampányt folytatni, mint egzisztenciálisat. Egyetlen aduászra tett föl mindent, s lehet, hogy mindent meg is nyer vele, ha jól játssza ki. De megvan benne a kockázat.

Fotó: MTI

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ma már túl nagy a kontraszt a különösen jól jártak és a többiek között. A totális kampányok ugyanis ellenzékben hitelesebbek. A hatalom, a pénz, a döntések mindig hordozzák a megosztás veszélyét.

Előbb-utóbb lesznek, akikhez a hatalmon lévőknek muszáj mást szólni, valamivel indokolni, hogy miért nincs más értelmes választás, mint ők. Az, hogy ők – ők, üres érv. S ez mindenkinek, aki nem ők, sértő.

A rettegés, az összebújás ösztöne nagy úr. A gyűlölet és a félelem is összetart. Létezik a megszokás, a történelmi ösztön is. Aztán van a jól jártak tábora, a hatalom édes érzésének közössége is. Sőt, a nagy mítosz, a totális képviselet is működhet. De a választások közeledtével egyre több szavazóban motoszkálni kezd majd az a kérdés is, hogy akar nekem mondani valaki bármit is? Meg akar szólítani? Van politikai nevem?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – felvidéki szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.