Publi

Balázs Zoltán

A Fidesz és a totális képviselet kockázata

/ 2018.02.19., hétfő 08:10 /
A Fidesz és a totális képviselet kockázata

Szekérderéknyi könyvet írtak már a negatív kampányról, arról, hogy a meggyőzés legbiztosabb módja az ellenfél lejáratása, de legalábbis lehetetlen/értelmetlen választásként történő feltüntetése.

Jámbor szólam, hogy a szeretet egyesít. A tapasztalat ezzel ellentétes: a gyűlölet és a félelem sokkal jobban cementez, főleg, ha tömegekről beszélünk. Mindazonáltal ritkaság, ha egy komoly politikai erő semmilyen pozitív üzenetet nem fogalmaz meg. Nem azért, mert azt reméli, hogy a választók higgadtabb pillanataikban végigböngészik a politikai kínálatot, s majd őket választják. Nem teszik. De nem mondani semmit voltaképpen annyit tesz, mint semmibe venni a másikat. Ez viszont fényűzés, mert vagy érzékenységet, vagy hiúságot sért.

Persze van, aki ezt a luxust is megengedheti magának. Vagy legalábbis úgy gondolja. 2014-ben elég volt a „Folytatjuk!”. De akkor talán még megvolt az a primer közösség, amelynek gyökerei 2002-ben eredtek meg, a polgárinak nevezett körökkel, lelkes „konzervatív” fiatalokkal, nemzedékeken túlnyúló egyet akarással. Talán 2004-ben tűntek föl egyes autókon a matricák: „Engem ne szidj, én nem rájuk szavaztam.” S ezt már nem lehetett félreérteni. A 2010-es választás a „zemberekről” szólt (később jött a „keményen dolgozó kisember” panel, bár gyorsan megbukott), azt sugallva, helyesebben sulykolva, hogy egyetlen észszerű választás van, az, aki az embereket képviseli.

A stratégia bevált, talán azért is, mert szinte lehetetlen védekezni vele szemben. Ha elég sokan elhiszik, hogy egy politikai erő mindenkit képvisel, akkor az ellenfél létének értelme elvész.

Ez a totális képviselet tette szükségtelenné, hogy 2014-ben egyetlen konkrétum is elhangozzék. A stratégia még mindig működött. Még mindig hitelesen hangzott, hogy a Fideszé az ország, a nemzet, az emberek: mindenki kormánya.

Ez a mindenkit vagy senkit stratégia nem nagyon cizellálható. A Fidesz nemcsak nem akar, de nem is tud másféle kampányt folytatni, mint egzisztenciálisat. Egyetlen aduászra tett föl mindent, s lehet, hogy mindent meg is nyer vele, ha jól játssza ki. De megvan benne a kockázat.

Fotó: MTI

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ma már túl nagy a kontraszt a különösen jól jártak és a többiek között. A totális kampányok ugyanis ellenzékben hitelesebbek. A hatalom, a pénz, a döntések mindig hordozzák a megosztás veszélyét.

Előbb-utóbb lesznek, akikhez a hatalmon lévőknek muszáj mást szólni, valamivel indokolni, hogy miért nincs más értelmes választás, mint ők. Az, hogy ők – ők, üres érv. S ez mindenkinek, aki nem ők, sértő.

A rettegés, az összebújás ösztöne nagy úr. A gyűlölet és a félelem is összetart. Létezik a megszokás, a történelmi ösztön is. Aztán van a jól jártak tábora, a hatalom édes érzésének közössége is. Sőt, a nagy mítosz, a totális képviselet is működhet. De a választások közeledtével egyre több szavazóban motoszkálni kezd majd az a kérdés is, hogy akar nekem mondani valaki bármit is? Meg akar szólítani? Van politikai nevem?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.