Publi

Borókai Gábor

A föléjük rendelt kamera

/ 2012.08.29., szerda 12:29 /
A föléjük rendelt kamera

Volt egyszer egy futballmérkőzés. Gyorsan túlléptünk rajta. Válogatottunk Izrael együttesét fogadta, és döntetlenre szenvedett. Egyetlen beszámolóból sem derült ki, hogy a lelátón rendkívüli események történtek volna.

A Népszabadság például említést sem tett a „megengedhetetlen" szurkolói megnyilvánulásokról. A témára mindig érzékeny Népszava pedig azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy „akik botránytól tartottak, alaptalanul féltek... A magyar szurkolók... hozták a formájukat, a csapat biztatása mellett volt trianonozás, szlovákiázás, romániázás és néha-néha zsidózás is..."

Kisinyovban hatalmas magyar nyelvű transzparens feszült a lelátón, azt üzenve nekünk, hogy „Gyűlölünk benneteket". Most meg szórványos, undorító lelátói üvöltözés hallatszott. Stadionfolklór. A rosszabbik fajtából.

Csakhogy öt nappal a mérkőzés után a Haarec című izraeli újság szenzációt szállított. Azzal állt elő, hogy a magyar hatóságok még nem kértek bocsánatot a Magyarország- Izrael futballmérkőzésen történt antiszemita incidensek miatt. És nem értettük, miről beszél. A lap szerint a lelátóról „büdös zsidót" kiáltottak, Mussolinit méltatták, Palesztinát éltették, és az izraeli himnusz elhangzásakor hátat fordítottak a pályának. A Jerusalem Post internetes felületén pedig videofelvétel jelent meg. A kameraman a keménymag szektorának tetején állt meg. Mintha valamit sejtett vagy tudott volna. A szurkolókat láthatóan ötletadók irányították, ők pedig követték az utasításokat. A „büdös zsidózás" viszonylag simán ment, a „fordítsunk hátat a pályának" felszólítás már vontatottabban. Nehezen is értelmezhető, hogy azok az emberek, akik felállásukkal tisztelik meg az ellenfél himnuszát, kinek és mit is demonstrálnak azzal, hogy a pályát megcélzó reflektorok árnyékában hátat fordítanak a csapatoknak. A tudósítók nem véletlenül nem tettek említést a jelenetről, hiszen nem láthatták. Ahogy senki sem. Csak a föléjük rendelt kamera, amelynek képeivel bejáratták a világot.

Az események után öt nappal értesültünk külföldről, hogy szörnyű botrány van velünk. A kormány azonnal elítélte a történteket. De így sem kerülhette el, hogy felháborodjanak vagy gúnyolódjanak a „késlekedésén". Többek között azok is, akik tudósítóként nem tapasztalták a rendkívülit... Szlovákiai blogról ekkor már az a vád is elhangzott, hogy a magyar szurkolók „Auschwitzot kiáltoztak és szappant mutogattak" - a sötétben... Hadd izzék az a parázs!

Abszurd a köbön. De gondolhatom azt is, hogy jól szervezett provokáció. Tekintélyes médiaprojektálással. Csak azért, hogy Magyarország antiszemita profilját erősítsék.

Persze nem vagyunk bűntelenek. Sajnos. Magyarországon is „van igény" az antiszemitizmusra. (Lásd gárdademonstráció a Hősök terén.) De van igény az antiszemitázásra is.

Okkal és ok nélkül egyaránt.

Nem mindenki örül annak, hogy a múlt hétvégén a Zsidó Nyári Fesztivál immár tizenötödször nyitotta meg kapuit Budapesten. Tömeges érdeklődés mellett. Békében.

Pedig ez is Magyarország.„Az egyik náci szennyportál szerint érthető az érdeklődés, »hiszen ugyanolyan szimbolikus súlya van ennek a meccsnek, mint amikor a bolsevik érában a Szovjetunió válogatottja ellen játszottunk«."
(Amerikai Népszava, augusztus 14.)

„Akik botránytól tartottak, alaptalanul féltek, gond elsősorban az izraeli válogatott néhány játékosával volt, akik kedden nevetgéltek a Dohány utcai zsinagógában, miközben a holokausztról hallgattak előadást. Az izraeli csapat elnézést kért a történtekért, a futballisták azzal védekeztek, hogy nem az előadáson, hanem a tolmácson nevettek. (...) volt trianonozás, szlovákiázás, romániázás és néha-néha zsidózás is. (...) Magyar bocsánatkérés az egyszer is megengedhetetlen lelátói megnyilvánulásokért nyilván nem lesz. Nálunk az nem szokás..."
(Népszava, augusztus 15.)

„A kormány az új Alaptörvényben garantált alkotmányos jogokat minden esetben a legmesszemenőbbekig védelmezi, ezért határozottan fellép minden faji, vallási, nemzetiségi hovatartozás alapján történő megkülönböztetés ellen."
(A Kormányszóvivői Iroda közleménye, augusztus 21.)

„Az csak az egyik kulcsmondat a kabinet közleményében, hogy »Magyarország kormánya a leghatározottabban elítéli az augusztus 15-én rendezett Magyarország-Izrael labdarúgó-mérkőzés méltó lebonyolítását megzavaró szurkolók viselkedését«. A másik az: »A kormány akkor is felemeli szavát, ha a szélsőséges megnyilvánulások közvetlenül nem sértenek törvényt, s ezért a hatóságok azonnali fellépésének nincs jogi alapja.« A harmadik pedig a dátum, augusztus 21. - hat nappal a történtek után."
(Népszabadság, augusztus 23.)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.