Publi

Borbás Barna

A gerincesség új szobra: a Brüsszelbe menekült katalán elnök

/ 2017.10.30., hétfő 16:01 /
A gerincesség új szobra: a Brüsszelbe menekült katalán elnök

Puigdemont nem háborús hős, aki Dávid és Góliát küzdelmében utóbbi pallosa elől, a vérpad rémétől, netán a Tribunal del Santo Oficio de la Inquisició katonáitól menekül.

Carles Puigdemont exújságíró lelépett. Nyilván semmi dolga sincs már az övéi között, mióta megszavazták a független „Katalán Köztársaság” létrehozását, a spanyol kormány feloszlatta a katalán kormányt, lefejezték a rendőrséget, tömeges tiltakozások vannak az utcákon.

A spanyol sajtó egész nap azt találgatta, hogy hol lehet Carles Puigdemont az első munkanapon azóta, hogy péntek este Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök felmentette a katalán kormányt. A politikus nem jelent meg pártja vezető testületének rendkívüli ülésén sem, ahol arról döntöttek, hogy indulnak a december 21-i előrehozott parlamenti választásokon Katalóniában.

Puigdemont szombaton még – nem sokkal menesztésének bejelentése után – „demokratikus ellenállásra” szólította fel népét. A politikus akkor is csak előre rögzített felvételről volt látható. Először Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár beszélt arról, hogy országa valószínűleg politikai menedékjogot adna a leváltott katalán elnöknek, ha kérelmezné.

Ott van ebben a történetben az egész katalán függetlenségi cirkusz nyomora. Puigdemont nem háborús hős, aki Dávid és Góliát küzdelmében utóbbi pallosa elől, a vérpad rémétől, netán a Tribunal del Santo Oficio de la Inquisició katonáitól menekül. Nyilván az lesz a magyarázat, hogy majd a brüsszeli (ismétlen, brüsszeli!) emigrációból építi tovább a katalán függetlenségnek nevezett káoszt. Nem, elvtársak, nincs is mit építeni, az a szomorú igazság.

Így fest ma a nemzetépítő, az új államalapító. A várható felelősségrevonás (olvasd: börtön) elől menekülni persze mélyen emberi dolog. Csak akkor talán nem kellett volna elhinni, hogy a független katalán állam annyiból áll, hogy elég hangosan énekeljük, hogy „Talán az ellenség reszket / Amint meglátják jelünket!”


Székelyügyi záradék: még mindig elő-előbukkan az érv, hogy a katalán függetlenség magyar szempontból igenis jó, üdvözlendő történet, merthogy a székely függetlenség mintaképe, előfutára, mindene. Ez, ugye, méretes tévedés. Csupán egyetlen idézet Korodi Attilától, az RMDSZ parlamenti képviselőjétől: „A katalóniai válság árt az erdélyi magyarságnak. Ezt ki kell mondani, mert a román politika és a nacionalista sajtó régóta arra törekszik, hogy az autonómiát összekeverje az elszakadási törekvésekkel […] Az önálló Székelyföld öngyilkosság lenne Románia kellős közepén.”

Frissítés: Szakadjon Spanyolország, éljen Katalónia? Három újabb figyelmeztetés

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.