valasz.hu/publi/iskolapelda-tobb-szempontbol-51782/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202005

http://valasz.hu/publi/iskolapelda-tobb-szempontbol-51782/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202005

Publi

A hagyaték Gyurcsányé

/ 2010.02.26., péntek 07:17 /
A hagyaték Gyurcsányé

Ellenállhatatlan a vágy a baloldalon, hogy Orbán Viktor valamelyik szövegében meghallják Őszöd hangját. Ezért aztán a Fidesz elnökének minden zárt körben elhangzott megszólalására rá akarják nyomni krumpliból farigcsált őszödi stemplijüket.

Így volt ez akkor is, amikor a Fidesz-elnök Kéri László tanítványai előtt értékelte a helyzetet és rajzolta fel jövőképét, s így van most is, amikor a tavalyi kötcsei felszólalás szerkesztett változatát közölte a Nagyítás című polgári hetilap.

Jött a mindent elsöprő "aha" érzés, hogy Orbán elszólta magát, megmutatta igazi arcát. Most éppen azért, mert a miniszterelnöki cím várományosa a következő tizenöt-húsz évet nem kisszerű politikai adok-kapok küzdelemnek írta le, hanem olyan erőtérként, amelyben egy nagy kormányzó párt a nemzeti ügyek megfogalmazására összpontosíthat. S hiába mondta szó szerint, hogy "természetesen verseny lesz, és a végén a választók fognak dönteni", Kádár örökösei rögvest beindultak, s a kötcsei sátortól meg sem álltak a Horthy-korszak legantidemokratikusabb, legdermesztőbb időszakáig. Huh.

A szocialisták mindenkor úgy beszélnek Őszödről, mintha egykori elnökük bűne kimerülne a nyilvánosság negligálásában. Csakhogy Orbán szövege nem pusztán a közreadás önkéntes módja miatt különb Gyurcsány kiszivárogtatott szózatánál. Nem is csak a trágárság nélkülözése írható a Fidesz-elnök javára.

Az őszödi beszédet botránykővé a múlt leleplezése változtatta. A szocialisták valahai kormányfője ott és akkor ismerte be, hogy szándékosan szegte meg miniszterelnöki esküjét - "majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna" -, s ott és akkor leplezte le az ország gátlástalan félrevezetésének módszertanát. (Többek között ötéves adócsökkentés törvénybe iktatásával, ötszázalékos áfakurtítással, a költségvetési adatok késleltetett nyilvánosságra hozatalával és az adófizetői pénzből fizetett dübörgő magyar gazdaság reklámjával.)

A hatalom megtartásáért.

Gyurcsánynak nem az őszödi mondatai voltak botrányosak, hanem a kormányzása, amely törvényszerűen torkollott a szeptemberi és októberi véres eseményekbe, majd az erkölcsi és bizalmi válságba. (Ezért kellett volna azonnal eltávolítani a közéletből.)

A szocialistáknak teljesen értelmetlen nagyítóval olvasniuk és nagyothalló-készülékkel hallgatniuk Orbán Viktort, mert ellenzéki vezetőként nem mondhat őszödi beszédet. Ha a Fidesz-elnök a múltat vizslatja, akkor nem saját kártéteményeivel kell szembesülnie. Ha meg a távoli jövőt firtatja, szinte bármit megálmodhat. Csak arra kell ügyelnie, hogy ne keltsen illúziókat, mert győzelme esetén súlyosabb örökség szakad a nyakába, mint rendszerváltás utáni elődjeinek együttvéve. Ráadásul Gyurcsány személyében olyan ellenféllel, aki - legújabb kiszivárgott kampánybeszéde szerint - Orbán miniszter elnöki mindennapjainak pokollá változtatására készül.

A választók áprilisban arról dönthetnek, hogy folytatódjék- e a kisszerű politikai adok-kapok Magyarországon, vagy egy centrista kormány hozzákezdhet a nagy nemzeti ügyek feldolgozásához és megoldásához.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.