felsooktatasi-rangsor.hu/publi/dobbenetes-vagyonokat-rejtegethetnek-a-civil-jogvedok-122007

http://felsooktatasi-rangsor.hu/publi/dobbenetes-vagyonokat-rejtegethetnek-a-civil-jogvedok-122007

Publi

Borókai Gábor

A Heti Válasz a bojkottról

/ 2015.03.19., csütörtök 07:00 /
A Heti Válasz a bojkottról

Március 19-i lapszámunk vezércikke Borókai Gábor tollából.

Némi magyarázatra szorulna, hogy miért részesíti a kormány az elképzelhető legmagasabb állami kitüntetésben Csányi Sándort. Nem mintha nem lenne érdem, hogy az OTP nevű szocialista nagyvállalatból regionális multit fejlesztett, vagy hogy mezőgazdasági vállalkozásai hozzájárulnak a hazai agrárium és élelmiszeripar újjáépítéséhez.

Csakhogy a bankár-vállalkozót a kormány (ma már) első számú minisztere az ország legnagyobb uzsorásaként nevesítette, amely nyilatkozatból kevesen olvashatták ki az életút piedesztálra emelését. Bocsánatkérést nem hallván okkal gondolhatja bárki, hogy a kormány nem mindig tudja, mit cselekszik. Illetve azt, hogy nem mindig tudja, mit beszél.

A Magyar Nemzet olvasója is eligazodást nyújtó szextáns után kapkodhat, ha kedvenc lapjában az államilag frissiben kitüntetett Körmendy Zsuzsanna cikkét böngészi. A kiváló publicista ugyanis arról ír, hogy a Fidesz részéről mennyire rövidlátó cselekedet megpróbálni nyilatkozatokkal, határozatokkal szétbombázni egy újság és tábora közötti együttműködést. És tényleg az. „Ellenzéki” feliratú stemplivel skarlát betűt nyomni a médium „lapockájára” súlyos tévedés, még ha a kormány tengelyt akasztott is a tulajdonossal. Egy újság ugyanis sokkal több egyetlen személy akaratánál. Egy újság alkotói csapat, és nem kevéssé érték-, hagyomány- és kultúraközösség, amelynek felépítése időt és energiát igényel. Ezért bár lerombolható vezényszóra, helyén más sem marad, mint hosszan kongó üresség. A médiavarázslások pedig épp annyira eredményesek, mint az m1 ötletszerű hírcsatornává formálása.

A látszólag össze nem illő példákat azért említem egy helyütt, mert mindkettőben tetten érhető a hirtelenség és a megfontolatlanság. Mindkettő súlyos orientációs zavart okoz egy mind átláthatatlanabb közéleti dzsungelben. Itt és most.

Pillanatnyilag persze jó ötletnek tűnhetett Csányi Sándor leuzsorásozása, mert a bálványdöntögetés mindig tetszik a keményen dolgozva is egy helyben topogó kisembereknek. Szavazatot hoz. Csak épp az efféle „népszerű és bátor” lépések mindenkit feljogosítanak arra, hogy mégoly egyértelmű és nagy teljesítményeket is sárban forgassanak meg. Ráadásul az alkotástól is elveszik a kedvet. Kibogozhatatlanná teszik, hogy kit ütnek vagy kin gúnyolódnak okkal és kit ok nélkül a nyilvánosságban, ami elviselhetetlenül rossz a tisztességes embereknek, és bátorító a tisztességteleneknek.

Csányi mostani nagykeresztje bizonyosan gyógyító sebtapaszként hat a fogadó oldalon, ám az adományozó térfelén nem oszlatja a káosz látszatát.

A Magyar Nemzet és a Hír Tv karanténba zárásával ugyancsak baj van. Arról üzen, hogy a Fidesz politikusai csak a pillanatnyi politikai haszon-kár tengelyen hajlamosak elhelyezni más szakmák teljesítményét. Túl könnyen emelnek fel és túl könnyen taszítanak a mélybe. Mintha minden egyszer használatos termék lenne. Ez a megközelítés pedig akkor is eltávolít a polgári Magyarországtól, ha mondjuk az elszabadult hajóágyúként megnyilvánuló médiatulajdonosok móresre tanítása ésszerű cselekedetként tüntethető fel.

Múzeumkerti beszédében Orbán Viktor nagyon világosan írta le, hogy az ország milyen kényes egyensúlyozások közepette tudja csak megtartani nehezen kivívott döntési szabadságát. Ami nélkül elveszhet. És hogy a közös ügy képviseletéhez közös erőfeszítésekre, belső együttműködésre van szükség.

A kényes külföldi egyensúlyozás közepette azonban kényelmetlen hazai egyensúlytalanságok sora jött létre. Nemritkán hirtelen felindulásból. Amelyből a kabinet ugyancsak kivette a részét. Már nem a szocializmus utolsó bástyáinak szétrombolása folyik, hanem a polgári Magyarország visszaépítése, széthordása kezdődött el.

Egy GPS alighanem újratervezést javasolna.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.