Publi

Borókai Gábor

A Heti Válasz az ügynökvádról

/ 2015.03.12., csütörtök 06:59 /
A Heti Válasz az ügynökvádról

Március 12-i lapszámunk vezércikke Borókai Gábor tollából.

A bátrak előtt tiszteleg a kormány március 15-i idei ünnepén. Ki másokat is méltatna egy forradalom apropóján, ha nem azokat, akik, megérezve az idők szavát, szembe mertek szállni az uralkodó trenddel, az azt képviselő hatalommal, az erő letéteményesével?

Hittek az igazukban, kinyilvánították akaratukat, és kiálltak érte.

Nem hősök akartak lenni, főként nem áldozatok, sokkal inkább győztesek. De hogy megtartsák önmagukat, kockáztatniuk kellett - és vesztettek.

Mondhatnánk, hogy a magyar szereti a kockázatvállaló veszteseket, de nem állítanánk igazat. Úgy általában mi is a győztesek mellé állunk, azokra tekintünk büszkén, akik sikerre viszik vállalkozásaikat. Történelmi alakjainkkal azonban szívesen teszünk kivételt, mert esetükben többre taksáljuk a hatalommal, az erővel szembeni ellenállást, a hősies konfrontációt, mint a békés építkezést.

Érdemes összevetnünk Bethlen Gábor népszerűségét II. Rákóczi Ferencével vagy Széchenyi Istvánét Kossuth Lajoséval.

Történelmi bátrakból a XX. század kínálata sem szegényes, noha a "teljesedésbe ment" rendszerváltás mellett két elvesztett világháború és egy elbukott szabadságharc feszít a dicsőségtáblánkon.

A Dunába lőtt Salkaházi Sára vagy a mártíromság elől nem kitérő Nagy Imre helytállása örök barázda a nemzeti emlékezetben. S békésebb lapra tartozna ugyan, de egy bizonyos Orbán Viktor nevű ifjonc bátorsága is történelemkönyvbe kívánkozik, miután a Hősök terén távozásra szólította fel a szovjet csapatokat, holott egy évvel korábban a hatalom - többek között vele szemben - még rendőri erőszakkal illusztrálta az erejét: konkrétan gumibotot szorítottak a torkára.

Akkortájt Orbánt a felelőtlensége, a megfontolatlansága, a forró feje miatt bírálták sokan. Ellenben ma azt a vélekedést élesztgetik vele szemben, hogy a nyolcvanas évek elején a kommunista rezsim szolgálatába lépett. A már korábban is elhangzott gyanút felerősíti, hogy most az egykori politikai harcostárs, Simicska Lajos dobta a köztudatba mint lehetőséget. A vádat azonban egy egész életút cáfolja. Orbán nemcsak fiatalon feszegette a rendszer kereteit, de aztán mindent meg is tett annak szétrobbantásáért. Ráadásul 1982-es dokumentum igazolja ügynöki beszervezésének sikertelenségét, az az úgynevezett A karton pedig, amely esetleges társadalmi kapcsolati mivoltáról tanúskodna, önmagában még nem bizonyít semmiféle együttműködést. Hogy a politikai harcostárs miért épp most, harminc év közös munka után vált hangot, arra magyarázatul szolgálhat kettejük kapcsolatának végzetes szétforgácsolódása.

Bár a támadás az ország miniszterelnökét, a hatalom legfőbb letéteményesét célozza, ez a friss és szomorú történet nem a bátorságot emeli középpontba. Új tényekről vagy új dokumentumokról sem szól. Csupán megváltozott idők megbolydult új érzéseiről, amelyek minden más szempontot háttérbe szorítva át akarják értékelni a múltat. Tényközlés helyett érzelmi, avagy sérelmi politizálás.

A bátrak nem hőssé akarnak válni, csak a maguk igazát kívánják győzelemre vinni. Ezért is kockáztatnak, gyakorta hétköznapi ésszel felfoghatatlanul. Érzelemtől túlfűtötten, irracionálisan. Nem érdemes hát mindent a bátorság-gyávaság koordinátarendszerében elhelyezni. Súlyos tévedéshez is vezethet.

A bölcsesség, az igazságosság és a mértékletesség nélkülözhetetlen erény. Békeidőben különösen. Ajánljuk szíves figyelmébe mindazoknak, akik kormányon, és azoknak is, akik épp a kormány ellenében fogalmazzák meg céljaikat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.