Publi

Rend a lelke még a demokráciának is!

/ 2013.10.07., hétfő 13:35 /
Rend a lelke még a demokráciának is!

Az Országgyűlés egyes közterületek rendjét védené törvénnyel a hajléktalanoktól, a Kaposvári Egyetem rektora pedig öltözködési szabályokkal a vezetése alatt álló intézmény tekintélyét. A káosz hívei küzdenek az önkényuralommal? Szó sincs róla.

Göncz Kinga, szocialista EP képviselő, a magyar Alkotmánybíróságra és a Velencei Bizottságra, valamint „számos más nemzetközi és hazai szervezet felhívására" hivatkozva csúsztat jókorát közleményében, amikor azt állítja, hogy a magyar törvényhozás büntetni rendelné a hajléktalanságot. A hajléktalanságot úgy általában, sejteti a képviselő asszony az ominózus rendelkezés részleteinek ismertetését mellőző nyilatkozatában, pedig aki vet egy pillantást az Országgyűlés által elfogadott, és a köztársasági elnök aláírására váró törvényre,  pontosan láthatja, hogy szó nincs ilyesmiről.

A törvényhozás ugyanis csupán minden valódi demokrácia alaptételét, a tulajdon, ez esetben a köztulajdon védelmének jogát kívánta biztosítani a szabálysértési törvény minapi módosításával. Abban ugyanis egész pontosan az áll, hogy „a helyi önkormányzat, a főváros tekintetében a fővárosi önkormányzat, rendeletében kijelölheti a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében a közterület meghatározott azon részeit, ahol az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás jogellenesnek minősül". Pontosan meghatározva a továbbiakban büntetni rendelt fogalom mibenlétét is, a félreértések elkerülése végett. Hogy példának okáért Göncz Kingának se okozzon majd gondot máriaremetei házának kertjében megkülönböztetni a kedves vendégeket, a netán ott életvitelszerűen tartózkodni szándékozó hajléktalanoktól.

És ha már a demokratikus jogok legnagyobb szakértője, a Velencei Bizottság neve szóba került, álljon itt a fentebb vitatott tárgykörben szerzett személyes tapasztalatunk, éppen a magas jogi fórum székhelyéről. Az ottani Szent Márk téren ugyanis az a felháborító, az emberi jogokat ezek szerint sárba tipró gyakorlat járja, hogy ha valamely fáradt turista akár csak egy percre is leülne egy lépcsőre, az út szegélykövére, azonnal marcona egyenruhások teremnek mellette és zavarják tovább, jogi fellebbviteli fórum igénybevételének lehetősége nélkül.

A Kaposvári Egyetem „fura ura" (kigombolt ingnyakon félrecsúszott, rosszul megkötött nyakkendőben állva a kamera elé ) próbálta védeni az intézmény minapi, nagy port felkavart, az egyetemi polgárok, hallgatók és dolgozók öltözködését szabályozó rendelkezését. Amiben a hétköznapi viseletet az ünnepi alkalmakra meghatározottaktól élesen elkülönítve írják elő részletekbe menően férfiaknak és nőknek az elvárt külsőt. Tilos ezek szerint a strandpapucs és a térdnadrág, az ápolatlan, tisztátalan külső éppúgy, mint az erős smink, illatszer használata, a vállpánt nélküli női ruha, és a túl rövid szoknya viselete - csak hogy a legfontosabbakat említsük. És hogy a szabályok ellen vétőkkel szemben az eredeti szöveg szerint az egyetem erre vonatkozó előírásait követve járnak majd el, amit aztán az élőszóban kissé nehézkesen megnyilatkozó rektor úr már kategorikusan tagad. Azt állítva, hogy őket csak a jóindulat és az intézmény tekintélyének védelme vezérelte, egyebek mellett az ott megforduló külföldiek, példának okáért az általa említett izraeli nagykövet előtt is.

Nem tudható, hogy ez utóbbi személy örül-e majd, hogy a botrány során személyével próbál takarózni a rektor úr, azt viszont biztosan kijelenthetjük, hogy az egyetem vezetősége éppúgy túllőtt a célon, mint (a megjelenése tekintetében különben egyértelműen rosszalló nemzetközi észrevételeket begyűjtő) egykori külügyminiszternő és köre a hajléktalan ügyben. Mert a nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a demokrácia és a rend egymásnak nem kibékíthetetlen ellenségei, szemben ugyebár a káosszal. Csupán a módszereket kell hozzá helyesen megválasztani. A Kaposvári Egyetem rektora egy baráti hangú levéllel, a hajléktalanok dolgában megnyilvánulók pedig a merev tagadás helyett konkrét, gyakorlati javaslatokkal biztosan eredményesebben közelítettek volna az eredeti célhoz.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.