Publi

Borókai Gábor

A jövő elkezdődött

/ 2012.08.25., szombat 14:43 /
A jövő elkezdődött

Forró és durva másfél évnek nézünk elébe, nem kérdés. Még csak 2012 nyarának utolsó napjait írjuk, de máris kezdenek kirajzolódni az MSZP és a Jobbik kampányának kör-és tűzvonalai. A közvélemény-kutatási adatok alapján jól látszik, hogy a választás óta eltelt bő két év alatt, a parlamenti politizálás keretei között egyikük sem volt képes hiteles, kormányképes erőként feltűnni. Szimpatizánsi körük alig szélesedett. Maradtak a fanklubok. A nem elegek. Holott a bizonytalanok közé visszahúzódók hajlamosak a győzelmi reményűekhez csatlakozni.

Kockázatmentesen jelezhető előre, hogy a szocialisták és a jobbikosok harcmodort fognak váltatni. Mindketten a terepmunkára fordítják figyelmüket, hogy utcáról utcára, házról házra szerezzék vissza híveiket. (De minimum növeljék a kormányzókkal szembeni ellenszenvet.)

A devecseri és a ceglédi felvonulások és tüntetések is előrevetítik, hogy a Jobbik a rend felkent képviselőjeként a gárdamozgalmat igyekszik majd aktivizálni. A masírozók célpontjai agresszív, együttműködésre képtelen cigánycsaládok lesznek, velük együtt a rendőrség teszetoszasága. A szocialisták ugyancsak az irigység kultúráját ápolják majd, a lecsúszottak elégedetlenségét szítják. Hogy miként, arra a Magyar Nemzet szolgáltatott kiváló példákat. A lap az MSZP-s aktivisták által közmunkások körében terjesztett röplapokból idéz: "47 000 forintért gürcölsz hónapról hónapra, mert a Fidesz politikusai szerint ennyiből meg lehet élni." "Azt terjesztik gazdag urak, hogy gyerekcsinálásból, lopásból akarsz megélni, élősködsz az embereken, ezért megérdemled a sorsodat, mert annyit érsz, amennyid van. Az ő szemükben így semmi és senki vagy!" Ahogy Polonius mondja a Hamletben: őrült beszéd, de van benne rendszer.

Nemcsak a közmunkások kapnak majd heccmestereket, de a munkaképessé visszaminősített rokkantnyugdíjasok, az előnyugdíjukat elveszített rendőrök, és mindazok, akikről a korábbi, hitelekkel finanszírozott régi rendszer még úgy-ahogy képes volt gondoskodni, de az új, az örökül hagyott adóssághegyet saját erőből elhordani kényszerülő már nem.

Ezen a ponton érdemes utalni arra, hogy 2002 és 2010 között hitelt hitellel súlyosbítva kormányozták az országot, s az éves kamatszolgálatot 700 milliárd forintról a duplájára duzzasztották fel. A fizetési terhek máig megmaradtak, csak az akkori kormányzó elit szégyenérzete tűnt el nyomtalanul. Kórozs Lajos a minap azzal borzongatta klubrádiós hallgatóságát, hogy orvoscsoportok politikai megrendelésre nyilvánítják gyógyultakká szerencsétlen rokkantak ezreit, akik pedig magas járulékot fizetve megdolgoztak a járandóságukért... Amely állítás nemcsak a hatalmi elitet vádolja embertelenséggel, de orvosokat is valamiféle téboly kiszolgálásával. Miközben a hazai rokkantvilág abszurdjairól szóló évtizedes történetekkel Dunát lehet rekeszteni.

Forró másfél évnek nézünk elébe. A fanfárokat még nem fújták meg, de a jövő már elkezdődött. A biztonsági öveket kéretik bekapcsolni."Nyakó István MSZP-s országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a téli éhségmenet után megalapították a Munkát, kenyeret, tisztességes béreket! Egyesületet, amely a közmunkások védelmét vállalja föl.
Nem kevés emberről van szó - mondta a politikus: idén 200, jövőre 300 ezer ember dolgozik közmunkásként. Éhen fogunk fagyni - idézte a szervezet főtitkára, Kordás László az egyik kis falu közmunkását."
(Eger Televízió, augusztus 14.)

"Kíván-e tenni valamit Orbán Viktor a családokért, az elszegényedő milliókért, vagy csak közgépes barátainak akarja megteremteni a luxuskörülményeket és pusztán kommunikációs szinten képes foglalkozni ezzel a súlyos helyzettel?"
(Az MSZP Még drágább az életünk című közleménye, augusztus 16.)

"Az Új Magyar Gárda Mozgalom és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai gyülekeznek egy magánháznál a ceglédi Köztes utcában. Becslések szerint mintegy 400-an gyűltek össze vasárnap este a város külterületének néhány utcájában, többek között a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai. A környék romák lakta házait mintegy 70-80 rendőr zárta el az összegyűltektől, atrocitás nem történt."
(MTI, augusztus 20.)

"Tegnap szélsőjobb horda szállta meg Ceglédet. A rendőrség körbevette a megtámadott romák házait. A cigányok menekülnek. Apartheid Magyarországon - 2012-ben. Ide vezetett, hogy [...] Orbán Viktor felkarolta a szélsőjobbot."
(Gréczy Zsolt a blogjában, augusztus 21.)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.