Publi

Stumpf András

A Jud Süss ma is aktuális - csak nem úgy

A Jud Süss ma is aktuális - csak nem úgy

/ 2008.07.31., csütörtök 08:15 /

A valódi negatív szereplő számomra tehát ő, a német herceg. Hiszen ő arra esküdött fel, hogy népét fogja szolgálni. Mégsem ezt teszi.

Csínján bánok megint a szavakkal, jövő héttől ugyanis két hét szabadságra megyek, amelyet szívesebben töltenék a napsütötte vízparton, mint nehéz vasban valamely sötét zárka mélyén. Márpedig, ha nem vigyázok, még a végén feljelent Szabadai Viktor fővárosi SZDSZ-guru közösség elleni izgatásért, ahogy tette a Jud Süss című náci propagandafilm levetítőivel, akik ellen múlt héten meg is indult a nyomozás.

Márpedig ha levetíteni a filmet bűncselekmény, akkor nyilván az is az, ha felhívom rá a figyelmet, vagy közlöm, hogyan lehet megtekinteni. Szóval maradjunk csak annyiban: az interneten. Nagyjából öt másodperces keresés után, teljes terjedelmében, stáblistával, mindennel, ahogy kell.

Én is csak azért tudom egyébként, mert ez a nyomozósdi felkeltette az érdeklődésemet a film iránt. Megtaláltam, s a hét végén meg is néztem itt, a gépemen.

Azóta még kevésbé értem, miért ne lehetne vetíteni, akár mozikban is, de főleg gimnáziumban, tanulóknak, vagy mondjuk a Filmmúzeumon. Az ugye aligha lepne meg bárkit is, hogy egy 44-ben készült náci propagandafilmben a „zsidókat" ábrázolják gonoszként. Én is erre számítottam, és részben persze így is van. A kereskedőből magát a württembergi herceg főtanácsadójává és pénzügyminiszterévé felküzdő-ármánykodó főszereplő, Süss Oppenheimer tényleg minden hájjal megkent, önző alak a filmben, aki elintézi, hogy népe betelepülhessen Stuttgartba, sanyargassa a svábokat, elvegye a „német életteret".

Talán nem meglepő az sem, hogy mivel jó hatvan éve tudjuk, kik voltak a nácik, tudunk arról is, hogy először használták profin a médiát, tudunk a holokauszt borzalmairól, a filmnek ez a vonulata nem volt rám a Goebbelsék által áhított hatással. Még a magyar kampányfilmeknek sem szabad hinni ugye választásokkor, meg a legjobb mosóporos reklámoknak se, nemhogy a náci propagandának - azt hiszem, ez nyilvánvaló.

Ami mégis meglepett, hogy a film ma is aktuális. Náci szempontból valójában nem is jó. Mert mivel is indul a történet? Karl Alexander trónra lépésével, és azzal, hogy gyorsan követet küld a gazdag zsidó kereskedő Süsshöz: ugyan adjon neki egy kis pénzt. Mert az állam gazdag ugyan, de a vezetője szegény. Márpedig a herceg balettot, bált akar, nagy fukszokat a hercegnének, testőrséget, pompát, mindent, akkor is, ha ez nem a közösség érdeke.

A valódi negatív szereplő számomra tehát ő, a német herceg. Hiszen ő arra esküdött fel, hogy népét fogja szolgálni. Mégsem ezt teszi. Süss csupán saját érdekeit követi, amikor a pénzéért azt kéri cserébe, hogy az utakat adja neki koncesszióba a herceg. Persze ígér még fejlesztéseket is, amiből persze nem valósul meg semmi. Csak szedi az útpénzt. Ismerős? A herceg pedig örömmel adja oda azt, ami a közösségé, hogy Süssel saját palotája fényűzéseit finanszíroztassa, így varázsol gazdag elitet és szegény államot.

Teljesen mindegy, hogy a befektető zsidó-e vagy sem. Sem így, sem úgy nem ő az igazi rosszfiú. A korrupt, gyenge, esküszegő herceg az.

Mondom én, hogy aktuális kis film ez a rendszerváltás utáni Magyarországon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.