valasz.hu/publi/kina-okozhatja-a-focivebe-tortenelem-kovetkezo-meglepeteset-129009

http://valasz.hu/publi/kina-okozhatja-a-focivebe-tortenelem-kovetkezo-meglepeteset-129009

Publi

Borókai Gábor

Szelleműzés

/ 2012.02.27., hétfő 13:42 /
Szelleműzés

„Ne oda korcsolyázz, ahol a korong van, hanem oda, ahová érkezik” - idézte Orbán Viktor országértékelő beszédében Wayne Gretzkyt.

A világhírű kanadai jégkorongozótól vett jó tanács plasztikusan, minden sallangtól mentesen írja le azt a döntési helyzetet, amelyet a súlyos válságba jutott nyugati világnak fel kell oldania.

Gretzky igazsága a józan paraszti ész terméke egy túlbonyolított, ezért a bajok valódi okait kibogozni alig képes környezetben. Olyasféle egyszerű mondás, mint az izlandiaké, akik a legfeljebb derékmagasságú növényzettel borított szigetükön arra biztatják a másikat, hogy állj fel, ha eltévedsz az erdőben.

Európa, vagy inkább a nyugati világ a saját maga telepítette, sűrű erdőben bolyong. Térdre ereszkedve. Ahelyett, hogy felállna... Görögország polgárháborús hangulatban ég, Spanyolország már az új kormány ellen dübörög, Olaszországban, Portugáliában pattanásig feszült a helyzet. És az állig eladósodottakat lehetne még sorolni. A stabilitásáról ismert Németországnak pedig azzal a gondolattal kell megbarátkoznia, hogy bő két évtized múltán nyugdíjas többségű társadalmat kell eltartania.

A nyugati világ súlyos működési zavarait az EU bővítése csak időlegesen födte el, ahogy az eredeti hitelfelhalmozás is ezt a célt szolgálta.

A globális kapitalizmus profithengere maga alá temette a szociális piacgazdaság eszméjét, az individualizmust zászlajára tűző „hatvannyolcas" irányzat pedig a család, a nemzet, a hit és a rend helyére ültette az „új kor multikultúráját" és a magát kizárólagosnak nyilvánító demokráciaszemléletét.

Csakhogy mostanra kiderült, hogy semmi sem lett úgy, ahogy a jövő 68-as mérnökei megtervezték. Hogy a piacok képtelenek magukat moderálni, hogy a humánerőforrás reprodukciójának a hiánya kiszolgáltatottá tesz, ahogy a bődületes hitelekből kialakított komfort is. Hogy a jövőtlen, önző, hedonista életmód munkával kitermelhetetlen költségű. Hogy a jogok érvényesítése közben a kötelezettségek elsikkadtak. Mindenki azt méri, hogy mi jár, és eszébe sem jut, hogy cserébe kell-e tenni valamit. A kultúrát pedig nem a világ megismerésének a szolgálatába állították. Píszí műtörténetek fedik el a bajokat.

De nem lehet már titkolni, hogy a nyugati világ nem élhet tovább úgy, ahogy eddig élt. Hát váltania kellene. Hogy alkalmassá váljon az önfenntartásra és a globális versenyre.

Amikor az Európai Parlament balliberális képviselői határozatban ítélik el a magyarországi változásokat, az európai szellem sérüléséről és demokráciadeficitről értekeznek, akkor elsősorban az általuk teremtett, válságba sodródott - sokuknak mégis biztos egzisztenciát nyújtó - régi rendszert védik.

Kultúrharc folyik. „Szelleműzés". Amelyben nem Európa áll szemben a magyar kormánnyal, ahogy előszeretettel hirdetik, de a „bulisták" a „korong érkezésére figyelő" játékossal.

A képlet tiszta, a dilemma mégis súlyos. A régi idők hokija biztos vereséget eredményez, ám az új szemléletet sem lehet egyedül sikerre vinni. Csapatban kell játszani.


 

„A liberális holland kormányt támogató Szabadság Párt besúgó forródrótot létesített, amelyre a hollandok panaszt küldhetnek, ha úgy érzik, a kelet-európai vendégmunkások későig grilleznek vagy saját nyelvükön beszélnek, ami csúnya. Szuperliberális miniszterelnökük, a 44 éves Mark Rutte felszólításra sem határolódott el Wilders pártjának eme újabb, rasszista megnyilvánulásától."
(„Ordosz műhely", Barikád, február 15.)

„Orbán Viktor az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első ülésnapján azt mondta: Magyarország jövője az Európai Unión belül van. [...] Helyes. Kár, hogy kicsit későn jött ez a miniszterelnöki kijelentés. [...] Az EU anyagi gyámsága nélkül újból a fizetésképtelenség állapotába kerülnénk."
(Szajlai Csaba, Magyar Hírlap, február 18.)

„NYOLC ÉV fasza européer komenista kormányzás után azt kapjuk az Uniótól jutalmul, hogy a NYOLC komenista ÉV miatt még mintegy 500 milliárd forintnyi uniós támogatást akarnak elvenni tőlünk! Nos: ha ezek után bárki is, komenista vagy agytúltengésben szenvedő nem komenista, számon meri kérni bárkin, hogy miért »elmúlt NYOLC ÉVEZIK«, akkor nekifutásból Veres János gondnoksága alá fogom helyeztetni!"
(Deutsch Tamás Twitter-bejegyzése, február 21.)

„Go with the flow, gondolhatta Fliegauf Benedek, és felszállt a nyugati áramlatra. A Rengeteggel 2003-ban debütáló rendező készített egy dokumentarista, fikciós drámát a magyar cigánygyilkosságok apropóján, hogy szép díjakat szerezzen vele szerte a szigorú nagyvilágban. Politikailag érzékeny filmjével a politikailag érzékeny fesztiválon elnyerte a politikailag érzékeny zsűri nagydíját."
(Muray Gábor, Magyar Nemzet, február 21.)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.