Publi

Salát Gergely

A kínai álom

/ 2013.05.17., péntek 11:59 /
A kínai álom

A frissen megválasztott kínai pártfőtitkár, Hszi Csin-ping egyik első útja a Nemzeti Múzeumba vezetett, ahol megtekintette az Út az újjászületéshez című állandó kiállítást. A tárlat azt mutatja be, hogy a külföldi imperialisták miként alázták meg, zsákmányolták ki, nyomták el és rabolták le Kínát a XIX. század közepétől, hogy aztán a szégyen évszázadának a Kínai Kommunista Párt vessen véget, s az országot újra nagyhatalommá tegye. A múzeumban a széldzsekit viselő Hszi rövid beszédet is mondott a megjelent újságíróknak és teremőröknek: ebben a fejből előadott, egyszerű nyelven megfogalmazott szövegben fogalmazta meg először az új vezetés új jelszavát, ami nem más, mint a "kínai álom".

Azóta az álomtematika uralkodóvá vált az (irányított) közbeszédben: az újságokban, tévékben, internetes fórumokon folyamatosan arról esik szó, hogy mi is az a kínai álom. Az iskolákban szónoklatversenyeket rendeznek, és álomfalakat állítanak fel, amelyekre a diákok felragaszthatják álmaikat. Az egykori élmunkások mintájára élálmodókat választanak ki, akik a munkahelyeken turnéztatva megoszthatják álmaikat más dolgozókkal. A tudósoknak "kínai álom" témában írnak ki kutatási pályázatokat. Még a slágerlistákat is hetekig a Kínai álom című dal vezette, egy új tehetségkutató címe pedig: "A kínai álom hangja". Maga Hszi Csin-ping, akit időközben államelnöknek is megválasztottak, így foglalta össze a kínai álom lényegét: erős és virágzó ország, a nemzet újjászületése és az emberek jóléte.

A "kínai álom" kifejezés egyértelmű utalás az "amerikai álomra", ami jelzi, hogy az új vezetés - a korábbiaktól eltérően - már nemcsak a saját hagyományaiból merítve határozza meg önmagát, hanem a világ felé is nyitottabb. Ez már csak a jelenlegi pártfőtitkár-államelnök személyes körülményeiből is adódik: Hszi lánya a Harvardon tanul, volt felesége Nagy-Britanniában él, két lánytestvére pedig Kanadában, illetve Ausztráliában. Apjáról a népi emlékezetben még él az a kép, amikor tartományi vezetőként New York fölött körözött helikopterrel, és füzetébe jegyzetelt a modern városépítészetről, illetve amikor fűszoknyában hulát táncolt. Hszi persze ettől még nem egy Barack Obama (bár beszédstílusa hasonló), de nem is egy őskáder a '30-as évek forradalmi bázisterületeiről.

Ez az álom persze kínai, vagyis az országnak egy olyan fejlődési utat kell találnia, amely hosszú távon is fenntartható - ez nem lesz könnyű. És persze annyiban is kínai ez az álom, hogy például a többpárti demokrácia nem szerepel benne, az erős és virágzó országhoz erős és virágzó egypárti kormány kell.

Az álomkultusz újdonsága ugyanakkor, hogy teljesen ideológiamentes: míg a korábbi jelszavak így vagy úgy, de kötődtek a kommunista párt vezérlő eszméihez, és megfogalmazásuk is az unalmas pártzsargont idézte, az álom mindenki számára elérhető, átélhető, és leplezetlenül az érzelmekre apellál. Persze gondok is vannak vele: éppen általánossága miatt nehéz konkrétumokat kötni hozzá, és az se föltétlenül szerencsés - Kínában sem -, ha az állam akarja megmondani az embereknek, hogy mit álmodjanak. Az pedig kifejezetten veszélyes, hogy a kínai álom témája erőteljesen épít a nemzeti érzelmekre, amelyek Kínában könnyen nacionalizmusba csaphatnak át. Odáig rendben van a dolog, ha az álmok jólétről, virágzásról, nagyhatalmi státuszról szólnak; ha azonban egyesek arról kezdenek el álmodozni - különösen a hadseregben, ami a kínai nacionalizmus egyik bástyája -, hogy mégiscsak el kéne náspángolni a japánokat (amerikaiakat, vietnamiakat, indiaiakat stb.), abból komoly zűrök lehetnek.

A kínai álom hirdetésével az új vezetők célja egyértelmű: valahogy össze akarják kovácsolni a szétesett, egyenlőtlen, súlyos problémákkal küszködő társadalmat, méghozzá egy olyan korszakban, amelyben a gazdasági növekedés folyamatosan lassul. És ehhez az álmodozás nem lesz elég.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.