Publi

Stumpf András

Világlap lesz a Heti Válasz!

/ 2013.04.17., szerda 21:45 /
Világlap lesz a Heti Válasz!

Ha meg Strasbourgban és Brüsszelben nem csúszik úgy az éti csiga egy kis félévente megrendezett savtermelő orbánozás nélkül, hát, az emésztés tényleg mindennél fontosabb.

Európa Heti Választ olvas! – a ma délelőtt Strasbourgban lefolytatott európai parlamenti ülés magyarügyi háromnegyed órájából ez volt az egyedüli breaking news, de ugye minden szentnek maga felé hajlik. A nem szenteknek pláne.

Bizonyos Hannes Swoboda (osztrák szocdem, az ajrópai szocdemek frakcióvezetője) ugyanis felszólította Szájer Józsefet, hogy „a Reding asszonnyal szembeni gyűlöletkeltést fejezzék be Magyarországon!” És már jön is a lényeg. „Az európai unió pitbulljának állítják be Reding asszonyt” – vakkantott édeset a főnök védelmében a szocdem frakcióvezér, s noha címlapunkon Európa bulldogjának nevezzük a biztos asszonyt, nem pitbulljának, végül is egykutya. Azaz egyáltalán nem. Két kutya. Szóval: mindegy. Swoboda a Heti Válasz címlapjára utalt, ha pontatlanul is.

Írnék én örömmel csupán azért is, hogy feredőzzünk kicsit a dicsfényben, ám a jelenet szebben foglalja össze az európai baloldal magyarügyi tevékenységét, mint Selmeczi Gabriella a nyugdíjügyeket anno.

A médiatörvény elfogadása óta ugyebár sokszor eltemették az EP-ben a magyar szólás- és sajtószabadságot, aztán most meg mit követel a szocdem ajrópai? Szájerék ne engedjék, hogy egy újság olyan címlappal jelenjen meg, amilyen neki, Swobodának nem tetszik.

Hogy mi van, édes szociáldemokrata testvérem Európában?

Most akkor sajtószabadság kell, vagy a kormány esetleg be is zúzathatna lapokat? Nyilván be, ha a tekintetes Reding asszonyra nézve nem kifejezetten hízelgő, tevékenységét két szóban érthetően összefoglaló címlap készül. Az ilyesmi mégiscsak tűrhetetlen Európában! Annyira azért nem kell sajtószabadság, hogy még az EU-biztosokról is lehessen tényszerű, hozsannázástól (de egyébként gyalázkodástól is) mentes cikket írni! Abszurdum! Skandalum! 

Akinek ennyi nem volt elég a jó mulatsághoz, annak sem kellett csüggednie, jött a másik híres szólásszabadság-védő, az EP vörös-zöld (dinnye) udvari bohóca: Daniel Cohn-Bendit.

Ő, szólásra emelkedvén azt kifogásolta, hogy Szájer egyáltalán szót kaphatott. „Nem erről volt szó.” Ja, igaz is. Minek szólalhasson meg az az éppen ott ülő EP-képviselő, aki az éppen vitatott magyar alkotmány összepattintásában kulcsszerepet játszott? Csak belezavarna. Schulz elnök (Swoboda elődje) be is látta hibáját, megígérte, ilyen többet nem lesz. Ne is legyen! Szájer már így is belerondított Swoboda antiszemitizmus-mantrájába (volt, persze, hogy volt az is) ama nyomorult ténynek a felemlítésével, hogy az Adj gázt! motoros menetet pölö éppen betiltotta a kormány.

A betiltás persze tényleg nem szép dolog, még akkor sem, ha  Magyarországon már oly' sokszor megszűnt jogállamban van felülvizsgálati lehetőség, bíróság elé lehet vinni az ügyeket, ahogy most is történt: a bíróság meg a rendőrségnek adott igazat. Az alkotmányra hivatkozva mégpedig, amely mindenki számára kötelező érvényű. Függetlenül attól, hogy én magam sehogy sem korlátoznám a szólás-, és véleményszabadságot, azért aki emberből van, érezte, hogy itt valamit illene tenni, ilyen pofátlan provokációra csak kell valamilyen válasz. Ilyen egy klasszikus konfliktus. A konfliktussal pedig egy teendő van: fel kell oldani. Jogállamban a bíróságok hivatottak erre. Az persze joggal vethető fel, hogy a közigazgatási bíróságoknak túl nagy hatalma van ebben a rendszerben. Mégiscsak nonszensz, hogy alkotmánybírósági funkciókat töltsenek be, olyan alapértékek érvényesülését gátolhassák meg, mint a véleménynyilvánítás szabadsága, úgyhogy itt volna még némi jogalkotói tennivaló, ha már ragaszkodunk ehhez a rossz európai hagyományhoz, hogy bizonyos véleményeket nem tolerálunk. A helyes út persze éppen a másik irány lenne, elsőként a rágalmazás és a becsületsértés Btk.-ból való törlése, de sajnos nem érzek tehetséget és késztetést pártalapításra, többségszerzésre, úgyhogy kénytelen vagyok együtt élni ezzel. Jelzem, mindenesetre. Minél többször. Mert ha sokan gondolják majd így, ha esetleg tömegek gondolják majd, hogy a szabadság nem káros, az aktuális hatalom majd változtat a törvényen. Ilyen a demokrácia.

Igen, a „Fidesz-uralom” alatt is ilyen. 

Rossz, olykor bicskanyitogató ötletekből tényleg volt itt egy szakajtónyi az elmúlt három évben. Ezek többsége a kukában végezte. Nagyrészt nem a tekintetes Ajrópa baráti segítségnyújtásának okán, hanem vagy a magyar Alkotmánybíróságnak köszönhetően (visszamenőleges hatályú jogalkotás a végkielégítések adójáról, médiatörvény egyes passzusai), vagy az AB és a népszerűtlenség együttes erejének hatására (regisztráció), esetleg csak utóbbi (gyerekek utáni szavazati jog) vagy a közfelháborodás miatt (keretszámok).

Maradt még rossz szabályból bőven, sőt, az alkotmányba is került belőlük.

Ilyen a család szűkre szabott definíciója, összefüggésben az új polgári törvénykönyvvel. De nem azért, amit a semmit sem értő liberális frakciófőnök, Guy Verhofstadt mondogatott ma délelőtt. Hogy ugyanis „a család fogalmát heteroszexuális párként definiálja a magyar alkotmány, ez diszkrimináció”. Nézzen már egy kis Brian életét, Mr. Verhofstadt!

Az új magyar szabályozással épp az a gond, hogy a közös gyerekkel nem bíró heteroszexuális pár sem minősül családnak, vagy affélének. Valaminek, ami alapján legalább haszonélvezeti jogot kap az idős néni a közösen lakott lakásra, miután meghalt az élettársa, akivel mondjuk 15 évet élt együtt, csak éppen nem formalizálták a viszonyt. Egy sor ilyen sztori van itthon. Másnap jön is az elhunyt alkoholista fia, az örökös, nénit kidobja, házat eladja, pénzt elissza. Néni az utcán hal meg. Elesik a választásokon saját jogon emberemlékezet óta meg nem méredzkedett kereszténydemokraták valóságtól elrugaszkodott, ám felettébb büszke ideológiai háborújában. 

Persze elő lehet jönni olyan érvekkel, hogy hát formalizálják, házasodjanak össze, de aki megégette már magát egyszer, nagyon, az inkább elkerüli a tüzet. Itthon márpedig Dunát lehetne rekeszteni az efféle magas fokú égési sérülések elszenvedettjeivel. 

Nem mintha elvárnám az Európai Parlamenttől, hogy ilyesmivel foglalkozzon. Sőt. Ezek a mi ügyeink, a mi rossz törvényeink, amelyekről nekünk kell beszélnünk, itthon. Ha meg Strasbourgban és Brüsszelben nem csúszik úgy az éti csiga egy kis félévente megrendezett  savtermelő orbánozás nélkül, hát, az emésztés tényleg mindennél fontosabb. Ha a kávéhoz utána a jövőben rendszeresen Heti Választ olvasnak majd az ajrópai hölgyek és urak: ám legyen.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.