Publi

Itt az újságírás vége?

/ 2013.01.14., hétfő 13:35 /
Itt az újságírás vége?

„A jó kurva anyját, kúrogatni, szopásnak, balfasznak, lószart, hazavágta". Ha a többi újság is követi a Magyar Narancs legutóbbi vezércikkírójának alkotói metódusát, amelynek végtermékéből a fenti mocsoksort válogattuk, akkor a válasz egyértelmű igen!

A sok hívének, sőt már ellenfeleinek is csak „drága Bolgár úr" vizionálta lapjában minap a szakma halálát, s bíztatta kollégáit az újságíró-munkakönyvek mielőbbi leadására.

Szavai szerint ugyanis „...ha mindenki újságíró lehet, ha bárki közölhet híreket, riportokat, kommentárokat, ha akárki eljuthat a világon akárkihez, akkor a kezdetben szűk körhöz szóló nyomtatott újság mára bármilyen formában fogyasztható, bárki számára elérhető, totális, másodpercenként frissülő világújság lett." A baj ezzel a valósnak látszó megállapítással csupán annyi, hogy Bolgár úr keveri a dolgokat, szezont a fazonnal, Gizikét a gőzekével, a minőséget pedig a mennyiséggel.

Régi, kedvenc észrevételünk szerint ugyanis mára a világháló vette át a valaha volt vasúti resti-budik összefirkált falának szerepét, a kommentelés, a blogolás keretében nyújtva teret megannyi beteg lélek közlési kényszerének. Tisztelet természetesen a nagyszámú kivételnek, és egyáltalán nem kívánva újranyitni ehelyütt a vitát a korlátozásmentes, névtelen hozzászólás lehetőségének, és úgy általában a sajtószabadság fogalmának viszonyáról.

Attól a ténytől tudniillik, hogy ma már házilagos kivitelben is lehetősége van bárkinek a gondolatait, vagy csupán a mondandóját könyv alakban megjeleníteni, még nem terem tájainkon több valódi író - ez könnyen belátható. De ugyanígy az is, hogy a nagyközönség által elérhető blogok, pláne a hozzászólások írásával sem válik automatikusan újságíróvá minden betűvető. És a különbség lényege egyáltalán nem holmi újságíró-munkakönyv birtoklásában, avagy annak hiányában mutatkozik, hanem - és most figyeljenek a kedves magyar narancsos szerkesztők - az elkészült írások minőségében!

Ha valaki képes hozni egy az átlag fölé emelkedő színvonalat, netán a köznapinál emelkedettebb stílust, akkor annak munkajogi státusától függetlenül van, kell, hogy legyen helye a nagy nyilvánosság előtt. Hogy írásával - egyebek mellett - formálja a közgondolkodást, példájával segítsen közelíteni egymáshoz az emelkedettebb, ezért értékesebb irodalmi-, és a köznapi stílust. Utóbbit pedig - az újságíró szakma nevében is, ha kérhetnénk - ne az idézett Magyar Narancs, és más, hozzá hasonlóan igénytelen online (HVG-T.W.A.), avagy nyomtatott lapok mintájára úgy, hogy céljaik érdekében a maguk stílusát süllyesztik az útszéli kocsmák súlyos önkifejezési nehézségekkel megvert népének színvonalára!

Miként tették ezt az idézett lap zaftos trágárságokkal stílustani vonatkozásokban teljesen indokolatlanul telezsúfolt vezércikkében is, a legutóbbi számban. Hogy ezáltal az ugyanott szereplő, és eredetileg a Heti Válasznak címzett Vári György-féle intelem éppen őellenük forduljon. Mondjuk imígyen: „ A pöcegödörnél, amelyben a teljesen független és emberarcú, ámde (...?) érdekeltségi körébe tartozó Magyar Narancs igazán kiadósan meghempergett, és úgy élvezte, hogy azóta is vissza-visszajár; hasonszőrűek népes társaságában". 

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Így születik újjá a Múzeumkert

Budapest tele van történeti kertekkel, csak gyakran észre sem vesszük, hogy kertművészeti emlékekkel van dolgunk. A Magyar Nemzeti Múzeum kertjének megújítása példa lehet további parkok újjászületéséhez. A friss Heti Válaszban bemutatjuk a kertrekonstrukció terveit.

Uralkodj, Britannia! – Újra összeáll az angolszász tengely?

A brit kormányfő nemrég arról beszélt Donald Trumpnak: ismét az angolszász országoknak kellene vezetni a világot. A Brexit után London új birodalmat akar létrehozni, és az unió elől elhalászná a nagy piacokat, például Amerikát, Indiát. Részletek a friss Heti Válaszban.

Magyarország adóparadicsom lett

A jelen körülmények között az a gazdaság jár jól, amely fel tudja hívni magára a tőke figyelmét; Európa országai ezen a téren is elkényelmesedtek – véli Pankucsi Zoltán, a Deloitte igazgatója. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Hamarosan a mozikban a Kincsem-film!

Március 16-tól látható a minden idők legdrágább magyar filmjeként beharangozott Kincsem. Herendi Gábor rendező a korszerű történelmi moziról, a nézőkért folyó versenyről és arról, mit keres a XIX. századi történetben Flour Tomi Mizuja. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Népesedési csőd szélén az ország – mutatjuk az okokat

Legutóbbi évértékelőjén Orbán Viktor elismerte: egy, ám annál életbe vágóbb területen, a demográfia katasztrófa megállításában nem sikerült az áttörés. A friss Heti Válaszban áttekintjük, hogy miért vagyunk népesedési csődhelyzetben.

Csík: „Az ünnepeket a politikai célok is túlszuszogják”

Nagyon zárt az a zenei világ, amitől most boldognak kell lenni – véli Csík János népzenész. Manapság mulatni sem tudnak jól az emberek, de az ünnepeket a politikai célok is túlszuszogják. A Csík Zenekar március 11-én a Müpában ad koncertet. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.