Publi

Itt az újságírás vége?

/ 2013.01.14., hétfő 13:35 /
Itt az újságírás vége?

„A jó kurva anyját, kúrogatni, szopásnak, balfasznak, lószart, hazavágta". Ha a többi újság is követi a Magyar Narancs legutóbbi vezércikkírójának alkotói metódusát, amelynek végtermékéből a fenti mocsoksort válogattuk, akkor a válasz egyértelmű igen!

A sok hívének, sőt már ellenfeleinek is csak „drága Bolgár úr" vizionálta lapjában minap a szakma halálát, s bíztatta kollégáit az újságíró-munkakönyvek mielőbbi leadására.

Szavai szerint ugyanis „...ha mindenki újságíró lehet, ha bárki közölhet híreket, riportokat, kommentárokat, ha akárki eljuthat a világon akárkihez, akkor a kezdetben szűk körhöz szóló nyomtatott újság mára bármilyen formában fogyasztható, bárki számára elérhető, totális, másodpercenként frissülő világújság lett." A baj ezzel a valósnak látszó megállapítással csupán annyi, hogy Bolgár úr keveri a dolgokat, szezont a fazonnal, Gizikét a gőzekével, a minőséget pedig a mennyiséggel.

Régi, kedvenc észrevételünk szerint ugyanis mára a világháló vette át a valaha volt vasúti resti-budik összefirkált falának szerepét, a kommentelés, a blogolás keretében nyújtva teret megannyi beteg lélek közlési kényszerének. Tisztelet természetesen a nagyszámú kivételnek, és egyáltalán nem kívánva újranyitni ehelyütt a vitát a korlátozásmentes, névtelen hozzászólás lehetőségének, és úgy általában a sajtószabadság fogalmának viszonyáról.

Attól a ténytől tudniillik, hogy ma már házilagos kivitelben is lehetősége van bárkinek a gondolatait, vagy csupán a mondandóját könyv alakban megjeleníteni, még nem terem tájainkon több valódi író - ez könnyen belátható. De ugyanígy az is, hogy a nagyközönség által elérhető blogok, pláne a hozzászólások írásával sem válik automatikusan újságíróvá minden betűvető. És a különbség lényege egyáltalán nem holmi újságíró-munkakönyv birtoklásában, avagy annak hiányában mutatkozik, hanem - és most figyeljenek a kedves magyar narancsos szerkesztők - az elkészült írások minőségében!

Ha valaki képes hozni egy az átlag fölé emelkedő színvonalat, netán a köznapinál emelkedettebb stílust, akkor annak munkajogi státusától függetlenül van, kell, hogy legyen helye a nagy nyilvánosság előtt. Hogy írásával - egyebek mellett - formálja a közgondolkodást, példájával segítsen közelíteni egymáshoz az emelkedettebb, ezért értékesebb irodalmi-, és a köznapi stílust. Utóbbit pedig - az újságíró szakma nevében is, ha kérhetnénk - ne az idézett Magyar Narancs, és más, hozzá hasonlóan igénytelen online (HVG-T.W.A.), avagy nyomtatott lapok mintájára úgy, hogy céljaik érdekében a maguk stílusát süllyesztik az útszéli kocsmák súlyos önkifejezési nehézségekkel megvert népének színvonalára!

Miként tették ezt az idézett lap zaftos trágárságokkal stílustani vonatkozásokban teljesen indokolatlanul telezsúfolt vezércikkében is, a legutóbbi számban. Hogy ezáltal az ugyanott szereplő, és eredetileg a Heti Válasznak címzett Vári György-féle intelem éppen őellenük forduljon. Mondjuk imígyen: „ A pöcegödörnél, amelyben a teljesen független és emberarcú, ámde (...?) érdekeltségi körébe tartozó Magyar Narancs igazán kiadósan meghempergett, és úgy élvezte, hogy azóta is vissza-visszajár; hasonszőrűek népes társaságában". 

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

A halál völgyében: miért bukik el tízből kilenc startup?

Divatba jöttek a startupok Magyarországon, de tízből kilenc induló vállalkozás elbukik, és lassan nő a sikersztorik száma. Ezen változtatna a Telenor gyorsítóprogramja, melynek két mentorától kérdeztük, mik a leggyakoribb buktatók.

Fekete György utódja: „Ide ne hozzon senki pártpolitikát!”

Karmester vagyok, és az is maradok, nem lettem politikus attól, hogy MMA-elnöknek választottak – mondja Vashegyi György, aki november elejétől három évig vezeti a köztestületet. Az új elnökkel minőségről, ízlésdiktatúráról és az együttműködés hiányáról is beszélgettünk a friss Heti Válaszban.