Publi

Ablonczy Bálint

A legnagyobb összeesküvés

/ 2011.05.07., szombat 09:37 /
A legnagyobb összeesküvés

Oszama bin Laden pedig - ha létezik egyáltalán - valójában egy kaliforniai színész, aki a munkás évek után jól megérdemelt nyugdíját élvezi egy feltűnően fehér homokos stranddal büszkélkedő adóparadicsomban.

Bármelyik televízió is tűzi műsorára, ha tehetem, mindig megnézem Mel Gibson egyik jutalomjátékát. Az összeesküvés-elmélet című film mániákus, Jerry nevű taxisofőrje számos roppant szórakoztató történettel mattolja az autójában rettegve kucorodó utasokat (és persze a nézőt); ezek közül az egyik a néma helikopterekről szól.

Valamit tudhattak a forgatókönyvírók? Az Oszama bin Laden terroristavezért likvidáló kommandósok a híradások szerint eddig teljesen ismeretlen, hangtalan helikopterekkel érkeztek a helyszínre. Az eseményeket szinte élőben közvetítő twitterező is csak akkor vette észre a gépeket, amikor azok már az épületnél voltak. Az amerikai média elkezdte ostromolni a védelmi minisztériumot, amely semmilyen módon nem akarta kommentálni a „csodafegyver" létét vagy nemlétét.

Nem ez az egyetlen összeesküvés-elmélet a támadással kapcsolatban: világszerte sokan megkérdőjelezték, hogy megtörtént-e egyáltalán a Barack Obama által bejelentett likvidálás. Gyanús - mondogatták az Egyesült Államoknak soha semmit el nem hívők -, hogy a világ legerősebb katonai hatalma nem mutatja meg a holttestről készült fotót, s a testet gyorsan hullámsírba temették. A washingtoni illetékesek először politikai okokkal magyarázták a döntést - eszerint nem akarták a muszlim világot hergelni, s esetleg rokonszenvet kelteni a terrorista iránt. Majd elhangzott az engem meggyőző valódi magyarázat is. Eszerint a terrorista holtteste egyszerűen nincs prezentálható állapotban. Logikus döntés: ha bin Láden valóban kapott egy (vagy két lövést) az arcába, a véres, felismerhetetlen massza inkább továbberősítené, mintsem gyengítené az összeesküvés-elméleteket.

A mindenütt eltitkolt Igazságot szimatolókat alighanem az sem csillapítja, hogy az al-Kaida bejelentette, globális arca valóban halott. Az összeesküvés-elméletek pszichológiája szerint egyesek szemében ez a tény nem cáfolja, hanem megerősíti a sumákolást. Nyilvánvalóan hamarosan megerősödnek azon fejtegetések, amely szerint a szervezet valójában a CIA különösen jól sikerült marketingakciója. Oszama bin Laden pedig - ha létezik egyáltalán - valójában egy kaliforniai színész, aki a munkás évek után jól megérdemelt nyugdíját élvezi egy feltűnően fehér homokos stranddal büszkélkedő adóparadicsomban.

Pedig lehet: ebben a konkrét esetben az a legnagyobb összeesküvés, hogy nincs összeesküvés. Többé-kevésbé az történt, amit mondtak nekünk. De ettől még Jerry Fletchert is kedveljük.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.