valasz.hu/publi/kina-okozhatja-a-focivebe-tortenelem-kovetkezo-meglepeteset-129009

http://valasz.hu/publi/kina-okozhatja-a-focivebe-tortenelem-kovetkezo-meglepeteset-129009

Publi

Borókai Gábor

A levert puccskísérlet

/ 2012.02.06., hétfő 12:25 /
A levert puccskísérlet

Január második fele lélektani fordulatot hozott a hazai politikában. A kormány a miniszterelnök koncepciózus strasbourgi fellépésével, majd a civilek és újságírók által szervezett, irdatlan méretű békemenettel alaposan átalakította az interpretációs teret.

Mindenekelőtt Orbán Viktor világos üzeneteket higgadtan közvetítő európai parlamenti szereplése és sajtótájékoztatója hatott megnyugtatóan az egyre bizalmatlanabb és idegesebb piaci szereplőkre, s rajtuk keresztül a forint árfolyamára. A kormányfő érzékeltette, hogy nem azért akar megállapodásra jutni az Európai Bizottsággal és az IMF-fel, hogy az így elérhető olcsóbb pénzekből könnyű létet finanszírozzon híveinek, hanem hogy az átalakított Magyarország kitörhessen az adósságcsapdából, és a saját lábára tudjon állni. A békemenet pedig megmutatta, hogy a kormány hazai támogatottsága - a terjesztett hírekkel szemben - továbbra is tekintélyes.

A két esemény gyakorlatilag felszántotta és sóval behintette azt a terepet, amelyen az ellenzék által táplált gyors kormányváltó remények kezdtek kisarjadni.

Leegyszerűsítve azt is írhatom, hogy a globális világot képviselő vagy abban föloldódott értelmiség külföldi és hazai közhangulatot hiszterizáló puccsát sikerült leverni. Méghozzá pusztán kommunikációs eszközökkel. (Merthogy közben a való életben semmi sem történt.)

Csak épp a felvonulók nagy számban nyilvánították ki, hogy értik és helyeslik a kormány szándékait, erőfeszítéseit, a demokratikus vívmányok állítólagos felszámolása pedig nem dönti őket mély apátiába. Meglehet, a békés többség azért sem hajlandó aggódni a szabadságjogokért, mert a szocializmus évei után megélte a balliberális kétharmad 1994 és 1998 közötti időszakát is, amikor az ellenzék sajtója, gazdasági bázisa, intézményi háttere nemhogy nem volt összevethető a baloldal mai helyzetével, de a nullához közelített. És akkor a mostani kétségbeesettek egyike sem aggódott a véleménypluralizmus hiánya miatt.

Az EU-ellenes hangulat kiteljesedése közepette érdemes arról is szót ejteni, hogy Orbán képtelen lett volna kitörni a fasisztázásból és diktátorozásból köréje épített karanténból, ha nincs az unió intézményrendszere. Történetesen nem állt volna módjában az Európai Parlamentben szemtől szembe küzdelmet vívni a jórészt csúsztatásokkal felajzott ellenfeleivel, nem lett volna képes nyomatékosítani politikai krédóját, és maga mellé állítani megfigyelőállásba húzódott politikai eszmetársait sem.

A világszerte médiagerilla-akciókkal mind lehetetlenebb helyzetbe hozott miniszterelnök bele tudott állni a küzdelembe, és fontos csatát nyert.

A "háború" sikeres megvívásához persze sokkal több kell annál, mint amit a kommunikáció eszközei nyújtani képesek. A megnyert időt érdemes a tapasztalatok elemzésével, a kormányzati vadhajtások nyesegetésével tölteni. A gyors előrenyomulás után szükséges a "hadtápvonalak" kiépítése, a háttérország rendezése.

Azaz a kormányzás rendszerszerűvé alakítása."Azok a jobboldali értelmiségiek, akik most - felháborodva a nyugati pénzügyi körök arroganciáján - az utcára vonulnak az Orbán-kormány mellett, valójában ennek a legrosszabb forgatókönyvnek (ti. az államcsődnek - a szerk.) a bekövetkeztét segítik elő. Teljesen haszontalan a demonstrációjuk, hiszen sem az IMF, sem az EU nem fog megijedni és visszavonulót fújni a szenvedélyesen protestáló tüntetők láttán. Nem veszik észre, hogy a minket ért - gyakorta igaztalan (fasisztaveszély, diktatúra stb.) - támadások alapja és fő táplálója éppen a kormány hibás gazdaságpolitikája."
(Mellár Tamás, Népszabadság, január 21.)

"Brüsszel büntetni akar. Konkrét példán keresztül bizonyítani, hogy a gazdaságpolitikai szigor ma nem csupán malaszt, hanem valóságos eszköz. Egy tagállam valódi megbüntetése üzenet volna a piacnak: itt tényleg más világ van. Üzenet volna minden túlköltekezéssel kacérkodó tagállam kormányának, hogy aki elcsábul, az ráfázik."
(Magyari Péter, tagokvagyunk.blog.hu, január 29.)

"Az emberek ott a menetben olyanok voltak mind, kivétel nélkül, mint az angyalok. A szeretet és a jóság vonult végig Pest legszebb utcáján. A magyarság felmutatta, elsősorban önmagának, legnagyobb kincsét, a szeretet és az összefogás páratlan erejét."
(Bencsik András, Magyar Demokrata, január 30.)

"Papademosz uniós helytartó fölé német gauleitert akarnak küldeni Athénba, aki teljhatalmat kapna a görög adórendszer és költségvetés fölött. S aki még mindig nem érti, mit jelent ez: a német elképzelés nemcsak Görögországra vonatkozik, hanem minden, illetve bármelyik uniós országra, amely külső támogatásban részesül."
(Máté T. Gyula, Magyar Hírlap, január 31.)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.