Publi

Stumpf András

A mások

/ 2018.02.09., péntek 13:23 /

A Tiborcz Istvánhoz köthető mutyigyanús ügyekben nem is az émelyítő csalásszag a legborzasztóbb.

Egyre több részlet kerül napvilágra arról a nagyüzemi mutyiról, amellyel kapcsolatban két éve vizsgálódik az EU csalás elleni hivatala. Az OLAF azt kapirgálja, miként vándorolt 13 milliárd forintnyi EU-pénz a magyar miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak érdekeltségéhez. A mostanra részben nyilvános anyagból mindenki láthatja, hogy nagyon furcsa módon: Tiborcz emberei készítették az önkormányzatok tendereit, azokról bőven a kiírás előtt egyeztettek, aztán, láss csodát, ők is nyerték meg ezeket.

Az egészben mégsem az émelyítő csalásszag a legborzasztóbb.

A legborzasztóbb, hogy a magyar rendőrség ugyanezekben az ügyekben már nyomozott hűtlen kezelés és „versenykorlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntett” gyanújával – és nem talált semmit.

Elvileg ugyanis lehetséges, hogy míg a nagy és elfoglalt államférfi minden idegszálával a haza üdvének előmozdításán fáradoz, addig öccse érdekeltsége az államférfi háta mögött 480 milliónyi EU-pénzt szerez az államférfi hivatala (Miniszterelnökség) közvetítésével. Veje pedig a tudta nélkül, de rá, az államférfire hivatkozva nyeri a fejlesztési pénzeket az államférfi elnökölte párthoz tartozó polgármesterektől.

A miniszterelnökség kemény meló, mindenre nincs idő, a kormányfő meg is mondta, hogy nem foglalkozik üzleti ügyekkel.

Fogadjuk ezt el így, ahogy mondja. 

Sajnos marad egy kis bibi még így is. Az államférfi kormánya irányította nemzeti nyomozóknak észre kellett volna venniük, hogy ez így nagyon büdös. Ez ugyanis már tényleg az államférfi felelőssége: hogy olyan rendszert működtessen, amelyben a jog mindenkire vonatkozik. Ahol a saját családtagja sem csalhat. Ha pedig megtenné, akkor lesújt rá a törzsökös magyar, nemzeti jog alapján álló magyar nemzeti nyomozó, ügyész, bíró. Nem pedig valami külső, brüsszelita gittegylet. Erre esküdött fel ugyanis az államférfi. „Magyarország jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom” – mondta négy éve.

És mondja majd idén is. 

De várjunk csak!  Ebben az esküben nem „mindenkivel” szerepel, hanem „másokkal”. Hogy kik is azok a mások, akikkel betartatja és kik azok a megint mások, akikkel kevésbé – ez lesz tehát rábízva továbbra is. 

Könnyen bizonyítható egyébként, hogy minden fenti szólam alaptalan, hogy minden a legnagyobb rendben, legfeljebb a magyar nyomozók kicsit figyelmetlenek voltak, de hát csak az nem hibázik, aki nem dolgozik, ugye, s a miniszterelnök gránitsziládan áll valóban nemes, a jogot mindenkire vonatkoztató értelmű esküje kemény talaján. 

Ehhez elég lenne csupán megszavazni az LMP törvényjavaslatát, amelynek lényege, hogy ha egy cégről kiderül, hogy visszaélt az EU-támogatásokkal és Magyarországnak emiatt pénzt kell visszafizetnie az Unió költségvetésébe, akkor a cég valós tulajdonosa köteles lenne a visszautalt összeg 100 százalékát kitevő illetéket fizetni a magyar költségvetésnek.

Jó javaslat. Vajon mikor emelkedik törvényerőre?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Baljós árnyak a magyar Microsoftnál

Váratlanul felállt székéből a magyar Microsoft ügyvezetője. Nem ez az első baljós árny a vállalatnál: fél éve elcsapták állami viszonteladóikat, két volt vezetőjük kormányzati mentőövet kapott, és a hírek szerint az amerikai hatóságok is vizsgálódnak az ügyben.

Mire jó, ha betiltjuk a műanyagszatyrot és a szívószálat?

Nyolcvanezer aláíró és az LMP is a műanyagszatyrok betiltását követeli Magyarországon. A plasztikszennyezés látványosan áttörte a közvélemény ingerküszöbét, de a digitális Heti Válasz legfrissebb számából kiderül: a megoldás kulcsa nem az ökotudatos európai fogyasztók kezében van.

Nemrég még a liberálisok kedvence volt a Fidesz kultúrharcosa

A jobbos intézményvezetőket liberális ármánykodás támogatásával vádló Magyar Idők saját rovatvezetőjét is tollhegyre tűzhetné: Orbán János Dénes ugyanazt tette, amiért most Prőhle Gergelyt ütik-vágják. Bónusz: a pribéksorozatot jegyző Szakács Árpád a liberális Demszky-érában dolgozott a Budapest Portálnak. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.