Publi

Stumpf András

A mások

/ 2018.02.09., péntek 13:23 /

A Tiborcz Istvánhoz köthető mutyigyanús ügyekben nem is az émelyítő csalásszag a legborzasztóbb.

Egyre több részlet kerül napvilágra arról a nagyüzemi mutyiról, amellyel kapcsolatban két éve vizsgálódik az EU csalás elleni hivatala. Az OLAF azt kapirgálja, miként vándorolt 13 milliárd forintnyi EU-pénz a magyar miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak érdekeltségéhez. A mostanra részben nyilvános anyagból mindenki láthatja, hogy nagyon furcsa módon: Tiborcz emberei készítették az önkormányzatok tendereit, azokról bőven a kiírás előtt egyeztettek, aztán, láss csodát, ők is nyerték meg ezeket.

Az egészben mégsem az émelyítő csalásszag a legborzasztóbb.

A legborzasztóbb, hogy a magyar rendőrség ugyanezekben az ügyekben már nyomozott hűtlen kezelés és „versenykorlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntett” gyanújával – és nem talált semmit.

Elvileg ugyanis lehetséges, hogy míg a nagy és elfoglalt államférfi minden idegszálával a haza üdvének előmozdításán fáradoz, addig öccse érdekeltsége az államférfi háta mögött 480 milliónyi EU-pénzt szerez az államférfi hivatala (Miniszterelnökség) közvetítésével. Veje pedig a tudta nélkül, de rá, az államférfire hivatkozva nyeri a fejlesztési pénzeket az államférfi elnökölte párthoz tartozó polgármesterektől.

A miniszterelnökség kemény meló, mindenre nincs idő, a kormányfő meg is mondta, hogy nem foglalkozik üzleti ügyekkel.

Fogadjuk ezt el így, ahogy mondja. 

Sajnos marad egy kis bibi még így is. Az államférfi kormánya irányította nemzeti nyomozóknak észre kellett volna venniük, hogy ez így nagyon büdös. Ez ugyanis már tényleg az államférfi felelőssége: hogy olyan rendszert működtessen, amelyben a jog mindenkire vonatkozik. Ahol a saját családtagja sem csalhat. Ha pedig megtenné, akkor lesújt rá a törzsökös magyar, nemzeti jog alapján álló magyar nemzeti nyomozó, ügyész, bíró. Nem pedig valami külső, brüsszelita gittegylet. Erre esküdött fel ugyanis az államférfi. „Magyarország jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom” – mondta négy éve.

És mondja majd idén is. 

De várjunk csak!  Ebben az esküben nem „mindenkivel” szerepel, hanem „másokkal”. Hogy kik is azok a mások, akikkel betartatja és kik azok a megint mások, akikkel kevésbé – ez lesz tehát rábízva továbbra is. 

Könnyen bizonyítható egyébként, hogy minden fenti szólam alaptalan, hogy minden a legnagyobb rendben, legfeljebb a magyar nyomozók kicsit figyelmetlenek voltak, de hát csak az nem hibázik, aki nem dolgozik, ugye, s a miniszterelnök gránitsziládan áll valóban nemes, a jogot mindenkire vonatkoztató értelmű esküje kemény talaján. 

Ehhez elég lenne csupán megszavazni az LMP törvényjavaslatát, amelynek lényege, hogy ha egy cégről kiderül, hogy visszaélt az EU-támogatásokkal és Magyarországnak emiatt pénzt kell visszafizetnie az Unió költségvetésébe, akkor a cég valós tulajdonosa köteles lenne a visszautalt összeg 100 százalékát kitevő illetéket fizetni a magyar költségvetésnek.

Jó javaslat. Vajon mikor emelkedik törvényerőre?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Betont mindenhova!

Az egyik helyen a teniszre hivatkozva emelnek betonmostrumot, Zuglóban viszont a teniszpályákat veszik el egy fedett futópálya kedvéért.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.