Publi

Georg Paul Hefty

A német politika kulcsszava, ami Merkel bukását és Schulz felemelkedését hozhatja

/ 2017.04.04., kedd 08:10 /
A német politika kulcsszava, ami Merkel bukását és Schulz felemelkedését hozhatja

Schulz felfelé ívelésének oka, hogy Angela Merkel alig használta a német politika egyik kulcsszavát.

Minden nyelvben vannak varázsszavak, amelyek kulcsként használhatók a tömegek mozgósításához. Aki nemzetének kulcsszavaival hitelesen tud bánni, megelőzheti vetélytársait – akár az irodalomban, akár a politikában. A franciában ilyen kulcsszavak a „szabadság, egyenlőség, testvériség”. Martin Schulz, a német szociáldemokraták új vezére pedig azonnal a siker útjára lépett, amikor az igazságosság fogalmát új életre keltette. A fogalom németül átütő erejű: „Gerechtigkeit”.

A különbség a magyar változattal szemben nyelvileg is és politikailag is lényeges. A magyar „igazságosság” gyökere az „igazság”; mintha a római veritas ügyéről volna szó. A magyar felfogás az „igazságos Mátyás” legendában is úgy fejeződik ki, mintha egy felsőbbrendű, vitathatatlan mérce érvényesülne: ki merte volna a király döntéseit kétségbe vonni? Az indogermán nyelvek az igazságosságot a római iustitiából származtatják, és a közmegegyezés, azaz a politikai pártok részvételével alakítható jog (ius) termékének tartják. Nem szükséges, hogy a döntés igaz (verus) legyen, nem is az egyenlőség a cél, hanem az arányosság más esetekhez képest. A német felfogás szerint az egész társadalmat átszövő igazságosság demokratikusan előállítható, ha az alkotmány rendelkezik a szükséges garanciákkal.

Schulz felfelé ívelésének oka, hogy Angela Merkel ezt a kulcsszót alig használta. Mint kezdő CDU-elnök, fejre állította a Gerechtigkeit elvét.

2003-as programjában azt az újítást erőltette rá a CDU/CSU-ra, hogy az alacsony fizetésű munkás és a többszörösét kereső igazgató ugyanakkora betegbiztosítási összeget fizessen. Az emiatt kirobbant vitából származik az örökös konfliktus Merkel és Horst Seehofer jelenlegi bajor miniszterelnök között. Öt évvel később Seehofer átvette a CSU vezetését, Merkel pedig kancellársága első éveiben nem tudta elképzeléseit megvalósítani, mert a kormányzáshoz rá volt utalva az SPD-re. Amikor pedig 2009-ben a Szabad Demokrata Párttal sikerült koalíciót kötnie, Seehofernek már vétójoga volt a neoliberális kihágások ellen. Terve kivitelezhetetlensége miatt Merkel utóbb visszatért a CDU-ban is a hagyományos igazságosság elvéhez, de anélkül, hogy ezt szenvedélyesen hangoztatta volna.

A retorikai vákuumot használja most ki Schulz. A tömegek számára csábító, hogy ő igazságosabb akar lenni Merkelnél, de még Gerhard Schrödernél is, aki – mint „a vállalatvezérek (szociáldemokrata) elvtársa” – a lemaradottakat inkább serkenteni, mint istápolni indult.

A hagyományos SPD elve viszont az igazságosság mellett a szolidaritás is. Schulz ereje nemcsak azáltal gyarapszik, hogy pártja sok új rajongót, sőt beiratkozó tagot talál, hanem a régi tagság önbizalma is robbanásszerűen nő. Elhiszik ugyanis, hogy „mi vagyunk a helyes úton, mi vagyunk az igazságosság hirdetői és megvalósítói”. Németország remek gazdasági helyzete ehhez még hozzá is járul, mert annyi pénz van az államkasszában, hogy senki sem tart attól, majd az ő zsebéből veszik ki, amivel a szegényebbeket, a menekülteket, a rászorultakat támogatják. Viszont sokan érzik úgy, hogy arányosságot kellene teremteni a munkabérek és az igazgatói juttatások között: korlátozni kellene azoknak a jövedelmét, akik évente többet „találnak” egy-két millió eurónál.

Ennek a közhangulatnak köszönhető, hogy Schulzot százszázalékos szavazataránnyal választotta a pártgyűlés új elnökké és kancellárjelöltté. Párttörténeti ínyencek arra gondolnak, hogy Schulz származása, katolikus volta nagyon hasonlít Oskar Lafontaine-éhez, aki 16 évi Kohl-kancellárság után 1998-ban pártelnökként szintén a „Gerechtigkeit” jelszóval vezette győzelemre az SPD-t és annak kancellárjelöltjét, Schrödert. Izgalmas kérdés, hogy a katolikus püspökök melyik oldalra állnak hallgatólagosan, de észrevehetően: a kereszténység jegyében a C pártok mellé vagy az igazságosságot ígérő SPD mellé. Hiszen ők maguk is „iustitia et pax”-ban összegezik saját hitvallásukat.

Az írás a Heti Válasz március 30-i lapszámában is megjelent

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.