Publi

Sztankóczy András

A nyugati hanyatlás új szimbóluma

/ 2018.02.28., szerda 13:00 /

Most, hogy vége a téli olimpiának, sőt minden látszat ellenére azért majd csak véget ér a tél is és vele a síszezon, egy nem túl jelentős megfigyelésemet osztanám meg. Ha jártak az elmúlt években sípályán, nem tudom, önöknek is feltűnt-e, hogy szinte mindenkin bukósisak van.

Ha nem tűnt fel, az azért van, mert már annyira természetes ez a látvány. De nem mindig volt így. Ha visszagondolok, mondjuk a húsz évvel ezelőtti helyzetre, a bukósisakosok voltak a kivételek, hogy mást ne mondjak, épp ezért létezett maga a megnevezés: „sísapka”. Merthogy az emberek többsége sísapkát viselt. Akkoriban legfeljebb kisgyerekek viseltek bukósisakot. Még a versenyzők közül is csak a tényleg életüket kockáztató lesiklók. Itt van például minden idők talán legnagyobb síelőjének, Ingemar Stenmarknak az óriásműlesiklása 1989-ből. Vagy egy másik nagyság, az olasz Alberto Tomba műlesiklása egy évtizeddel későbbről, még csak nem is sapkában, hanem hajadonfőtt. Ehhez képest nézzük meg mostani korunk nagy csillagát, Marcel Hirschert.

Persze, nyilván a síelés is, mint minden sportág, gyorsabb és keményebb lett. (Kivéve, ha venezuelai–amerikai–magyar síakrobata az ember.) De nehéz volna azt állítani, hogy a leglassabb szám, a szlalom, annyival veszélyesebbé vált volna az elmúlt évtizedekben.

Mint ahogy végképp nem indokolja azt sem semmi, hogy a kék pályán életében először lécre álló középkorú nő (férfi) úgy öltözzön be, mintha amerikai futball-meccsre készülne. Miközben a pálya többi használójához hasonlóan hóekében araszol lefelé, és láthatóan sétasebességnél soha nem fog gyorsabban haladni, vagyis csak abban a valószínűtlen esetben szenvedhetne el fejsérülést, ha ráesik egy lanovka.

 

Síelők a francia Alpokban: mindenki bukósisakban

Fotó: Europress/AFP/Raymond Roig

 

Nekem rengeteg síbalesetem volt, alig akad olyan végtagom, amit ne törtem volna el az évek alatt. Ami soha nem sérült meg eddig, az a fejem. Megjegyzem, a leghírhedtebb fejsérüléses eset Michael Schumacheré volt, aki viszont viselt sisakot.

Ha tehát a kockázat – legalábbis a síelők jelentős részénél – nem változott, akkor a kockázattűrő képességnek kellett változnia. Aminek persze vannak jó oldalai, például jelzi, hogy az európai civilizációban mekkora értéke van az életnek és az egészségnek. Hogy mennyire fontosak a gyermekeink. Afrikában kevesen viselnek bukósisakot a motoron, gyerekülést meg egyáltalán senki nem használ.

De azért nehéz nem azt érezni, hogy mintha átestünk volna a ló túloldalára. Mert mennyire életképes egy társadalom, amely a legminimálisabb kockázatot sem képes elviselni? Úgy, hogy ez a kockázat sokszor alig létező.

Ugyanez a jelenség érhető tetten, amikor nem engedjük a gyereket egyedül az iskolába, jóllehet, az alkalmankénti szörnyű kivételek ellenére még soha nem volt ilyen biztonságos az életünk. Amúgy a nyugati országokban éppen visszaszorulóban van a síelés, aminek egyik oka, hogy a szülők féltik a gyerekeket a síbalesetektől, az iskolák meg egyre kevésbé merik vállalni a kockázatot. Így aztán a gyerekek inkább nem tanulnak meg síelni. Mint ahogy egyébként gyerekeim iskolájában is azért szűnt meg a téli korcsolyázás, mert a szülők féltek a balesetektől.

Innen nézve a sisakok uralma a sípályákon az egész társadalom infantilizálásának a jele. És ahogy a felnőtteket egyre inkább gyerekekként kezeljük, ők ennek megfelelően egyre inkább önző, egocentrikus, elkényeztetett kisgyerekként viselkednek. Aminek a sípályán leginkább látható jelei a sisakok tetejére szerelt kamerák. Kétségtelen: ezek rögzítésére a sísapka tényleg alkalmatlan volt.

Ingemar Stenmark 1989-es lesiklása:

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.