Publi

Ugyan miért kellene összeomlania a kapitalizmusnak?

/ 2009.12.22., kedd 06:00 /

A királyság bevezetésével kellene próbálkozni, javasolja a világmegváltó ötletekben sosem szűkölködő történész. És nem harsány hahota a válasz, mint lett volna néhány évvel ezelőtt, hanem kíváncsi, izgatott kérdések: hogyan, mikor, kit? Végtére is, a királyság is jobb, mint a mai, gyűlölettől fortyogó respublika.

Reméljük, hamarosan egyszer s mindenkorra összeomlik a kapitalizmus, sóhajtja a tudós pszichiáter. És nincs ellenérv. A politológus a Római Birodalom végnapjait vizionálja most, 2009-ben. Olvasója, hallgatója jóváhagyólag bólogat.

Egyszerre élünk meg gazdasági, társadalmi, politikai, ideológiai és erkölcsi válságot, magyarázza a filozófus az egyetértő közönségnek. És senki nem teszi fel a kezét, hogy kérem, rossz itt a sorrend, mert, akárhogy nézzük is, az erkölcsi válság idézte elő a gazdaság, a társadalom és mai világunk egészének megroppanását. Egyébként pedig hiába öltöztetünk palástba, ültetünk trónra bárkit, lesznek majd bizonyára nem is kevesen, akik ugyanúgy kikezdik majd a tekintélyét, mint a mostani köztársasági elnöknek.

És ugyan miért kellene összeomlania a kapitalizmusnak, ha klasszikus formájában minden más berendezkedésnél jobban serkenti az ember alkotó tevékenységét? Mit képzelünk a helyébe? Marx és Lenin álmait? Afrikai cserekereskedelmet és éhínséget, dél-amerikai diktatúrát, kínai típusú gyarapodást?

Az általános válságpszichózis bénultságában nem lendülnek karok a magasba, hogy végre ellenvélemények is hangot kapjanak. A józan polgár döbbenten figyel, és lassan rájön, hogy sokaknak mily kifizetődő világvége-hangulatba ringatni a társadalmat. A már úgyis mindegy, úgysem lehet semmit sem csinálni jelszavak örve alatt megsarcolják, utolsó forintjait is elszedik, megalázzák, utcára teszik, vagy ha még munkában tartják, szájkosarat tesznek a szájára. És közben kárhoztatják, hogy irreális igényei vannak, hogy feléli a jövőt. Már-már szégyellné magát, ha nem hallana naponta magánzsebekbe vándorló százmilliókról, a közvagyon eltékozlásáról.

Ha nem észlelné időnként a világvégét vezénylő haláltáncmesterek cinikus kacagását. Pedig nincs itt a világvége, csupán a saját mindenhatóságában hívő ember kapott szédítő figyelmeztetést: elég a munka és teljesítmény nélkül szerzett jövedelmekből, a féktelen egoizmusból, a hedonista mindennapokból, a törvények felettiségből. Mivel a kiváltságoktól iszonyatosan nehéz megválni, az egykori s mai privilegizáltak szeretnék elhitetni, hogy velük együtt pusztulnia kell az egész világnak, de legalábbis az euroatlanti civilizációnak.

Valljuk be, jól, hihetően játszanak. Már-már ránk telepszik a depresszió, lassan partnerek leszünk a kesergésben. De így, karácsony táján észbe kapunk, és felidézzük Nagy Gáspár sorait: "...kívül és belül: / poklosan örvényült, háborult világ, / de a remény sohasem meghaló, / ha minden szalmaszál / ABBÓL A JÁSZOLBÓL VALÓ!"

A jászolban az a kisded feküdt, akinek a szeretetről, a megértésről, a szabadságról és az emberi méltóságról szóló felnőttkori tanítására épült fel közös kultúránk. Bármilyen nehéz ezt követni, bármennyi lemondást követel tőlünk, ez a betlehemi rongyos istálló az utolsó reményünk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.