Publi

A rettenetes kétharmad

/ 2010.05.04., kedd 09:59 /
A rettenetes kétharmad

A választások végeredményét alighanem a budapesti 56-osok terén felállított emlékmű fejezi ki a legplasztikusabban.

Akár 1956-ban, ezúttal is csendesen állt össze, olvadt eggyé megannyi egyéni elszánás, akarat, hogy ellenállhatatlan erővel túrja fel Magyarország politikai térképét, és billentse ki pozíciójából a regnáló hatalmat.

Újfent a szocialistákat.

A Fidesz ezúttal békésen szolgálta meg a választók bizalmát és a parlamenti helyek 68 százalékát.

Elképesztő szám. Orbán Viktor interpretációjában: világszám.

Kellett hozzá a szociálliberális kormányzat csapnivaló működése, a választói jelzések semmibevétele, a mindent beborító korrupció, az MSZP szétesettsége, alkalmatlan miniszterelnök-jelöltje, vele együtt a kormányzóképes alternatíva teljes hiánya. És kellett a Fidesz mindvégig adekvát magatartása is. Ez utóbbi nélkül a radikalizmus iránti igény mindent maga alá temetett volna.

Ha az előzményeket és a környülállást tekintjük, a szocialisták igen elégedettek lehetnek a támogatottságuk mértékével, ám ha pusztán a számokat vesszük alapul, aligha spórolhatjuk meg a fordulatot pontosan leíró, némi pátoszt is magán viselő történelmi vagy forradalmi jelzőket.

A Fidesz mindenre felhatalmazást kapott, ami nem emlékeztet az elmúlt nyolc évre. A jelentéktelenné silányított ellenzéknek látszólag más lehetősége sem maradt, mint tűrni a kormányzó erők önfeledt hatalomgyakorlását.

Csoda-e, hogy a szocialisták megállás nélkül az ellenfél kétharmados többségének veszélyeiről értekeznek, mintha az nem az általuk sokat hivatkozott, ám lebecsült démosztól származna? Mintha a joggal élés vagy a kialakított status quo átszabása egyenesen bűnnek számítana.

Csakhogy hiteltelenné vált szavuk a választók körében nem találhatott értő fogadtatásra.

Az ország gyökeres változásra adott mandátumot a Fidesznek, hogy önbizalma helyreálljon, hogy energiáit visszanyerje, és életkilátásait javíthassa. A felhatalmazás erre használható. Mi több, kötelező erővel használandó.

A kétharmados többség nem az országra veszélyes: annak uniós beágyazottsága, demokratikus érettsége elegendő védelmet jelent. Sokkal inkább a hatalom gyakorlói tarthatnak maguktól, hogy a bizalmat örökbérletbe kapták, és már nem is tudják elveszíteni. Intő jel legyen, hogy 1994 és 1998 között a szocialisták a szabad demokratákkal már bírtak hasonló mértékű felhatalmazással, s mégis az ellehetetlenülésig darálták le magukat. Önkezükkel.

Az elégedetlenek, a tüntetők bele szoktak ugyan fásulni a hiábavalóságba, és hazamennek - ahogy Gyurcsány Ferenc nagyon helyesen mondta Őszödön. De egyszer eljön az idő, amikor leadhatják szavazatukat, és olyankor ellenállhatatlan erővé állhatnak össze. Ahogy most is.

A demokrata épp ezért nem fél. És nem riogat. Kiváltképp nem a demokráciával.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.