Publi

A sajtószabadság színe és fonákja

/ 2011.05.09., hétfő 08:12 /
A sajtószabadság színe és fonákja

A médiatörvény miatt leminősítette Magyarországot a Freedom House - hirdeti a Népszabadság fej alatti főcíme, amelyet a Hétpontos esés egy év alatt - példátlan a demokráciák között és a Hajszálra vagyunk a "részben szabad" országoktól alcím kísér.

És bár a pontvesztések ellenére leminősítésről beszélni súlyos ferdítés - hiszen maradtunk a teljesen szabad sajtójú országok körében -, szó sem érhetné a szocialistákhoz közel álló lap házának elejét, ha a történetnek nincs előzménye. De van.

A Népszabadság ugyanis ez év január 3-i számának első oldalán 23 nyelven írta fel, hogy "Magyarországon megszűnt a sajtószabadság". Ami - lásd mint fent! - a Freedom House szerint is badarság, vagy mondjuk ki nyíltan: nem hirtelen felindulásból elkövetett hazugság.

A washingtoni székhelyű intézet Magyarországot erősen kritizálja a médiatörvény miatt, de mai állapotában is a teljesen szabad sajtójú országok között tartja nyilván. (Nem mintha nekünk, itt élőknek a sajtószabadság létéről és minőségéről amerikai forrásokból, és nem saját tapasztalatainkból kellene értesülnünk...)

Megjegyzem, amikor a Freedom House utoljára a "részben szabad" kategóriába utasította hazánkat, akkor épp Horn Gyulának hívták a miniszterelnököt, a szocialisták a liberálisokkal együtt kormányoztak, a Népszabadság pedig csöndben kuksolt. De legyünk megértőek, és ne kérdezzük, miért!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.