Publi

A szélsőség vádja és a politika versenye

/ 2012.06.16., szombat 11:44 /
A szélsőség vádja és a politika versenye

Kumin Ferenc lesz az Orbán-kormány nemzetközi kommunikációjáért felelős helyettes államtitkár a Miniszterelnökségen - adta hírül csütörtökön a Heti Válasz. Az alábbiakban a Századvég Alapítvány vezető elemzőjeként írt utolsó elemzését közöljük.

Nem nagy örömmel csapok bele ebbe a témába. Ha televíziós beszélgetéseimben hasonló szóba kerül, nehéz megmaradni a távolságtartó elemzés mezsgyéjén, annyi az indulat. Mégis, ha az elmúlt hónapra visszatekintek, megkerülhetetlen az a vita, amit annyi néven ismerünk... Újra a '30-as évek, fasizálódás, épülő Horthy-kultusz, elharapódzó antiszemitizmus. A hivatkozott eseményeket sem kell felidézni, annyit hallottuk már: Horthyról elnevezett köztér, szobor a tiszteletére, a politikai szerepvállalását tekintve kérdéseket felvető Nyirő József újratemetési kísérlete, Schweitzer rabbi inzultálása az utcán - biztosan nem teljes a lista.

Lényeges lenne azonban pontosan látni, mi is történik Magyarországon, és kihámozni a történteket abból az értelmezési keretből, amely nem a valóságot, hanem a politikai verseny logikáját tükrözi. A magyar politikai piacon az antiszemitizmus - meggyőződésem szerint - nem jelentős tényező, és nemhogy választásokat nem lehet nyerni antiszemita retorikával, de jelentősebb támogatói bázisra sem lehet szert tenni. Nem mintha ez minőségi különbséget jelentene, de a létező és relatív sikereket felmutatni képes magyar szélsőjobb sem a kirekesztésnek ezzel az ágával, hanem sokkal inkább a romák elleni türelmetlenséggel szerzett magának valamirevaló támogatottságot.

Milyen logika szerint kerül akkor az asztalra a veszélyes antiszemitizmus ügye? Magyarország sajátossága, hogy az itt élő zsidóság intézményes képviselete kimondva ugyan nem, de a tapasztalatok szerint erős szálakkal kötődik a politikai aréna bal feléhez. Nagyon fontos pontosan érteni ennek a kijelentésnek minden elemét. Nem a magyar zsidóság teljességének politikai preferenciáiról beszélek, arról nem is lehet tudásunk. A szervezett megjelenésről, a reprezentatív intézményekről és vezetőiről viszont lehet képünk. Erről korábbi munkám lévén is gyűlt némi tapasztalatom. Ha valaki illusztratív sztorira kíváncsi, írja be a Google-be a "Sólyom, flódni, Mazsihisz" szavakat, és amit talál, az nem csupán a fenti állításomat, de a magyar zsidóság sokszínűségét is igazolni fogja.

Mindezzel semmi baj nincs, mindenki annak drukkol, akinek akar. A probléma akkor kezdődik, amikor a zsidóság témája, érzékenysége nem a maga természetes jogán, hanem a politikai verseny alakításának szándékával és ennek megfelelően eltorzított formában jelenik meg a nyilvánosságban. A mechanizmus egyszerű: a jobbközép produkál vagy kommentár nélkül hagy olyan ügyeket, melyek megfelelő értelmezési szűrőket használva antiszemita megnyilvánulásnak tűnhetnek. A megtámadottak - tudva, hogy nem antiszemita szándékok vezérlik őket - legyintenek, és tovább csinálják, amit csinálnak, mert a rivális felbosszantása a politikai versenyben lehet a siker jele is.

Itt nem az. A spirál beindul, és nehéz okosan kiszállni belőle. Nehéz, de nem lehetetlen. Ha pedig a jobbközép nem kívánja, hogy szándékai ellenére mások a szélsőség felé tolják, akkor ki is kell szállnia. Gyors, határozott és váratlan nyilvános lépésekkel a spirál lefagy. Ilyen lépés volt Orbán Viktor parlamenti felszólalása a vérváddal operáló jobbikos képviselőre reagálva, és ilyen volt Áder János üzenete, amellyel megvédte az inzultált Schweitzer Józsefet. Hiába hiszi a jobbközép, hogy bőven elég, ha megfelelően érez ezekben a kérdésekben, a hazai politikai harcmodornak köszönhetően mindez nem így van. Még akkor is, ha értelmetlennek vagy feleslegesnek tűnik, újra és újra meg kell erősítenie álláspontját. Máskülönben menthetetlenül indul újra a jó öreg spirál.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.