Publi

Osztovits Ágnes

A szív elakadó segédigéi

Esterházy Péter halálára

/ 2016.07.15., péntek 08:07 /
A szív elakadó segédigéi

„A magyar nyelv megújítója, a kortárs próza megkerülhetetlen alakja távozott az élők sorából. A szív elakadó segédigéivel búcsúzunk tőle.”

Hatvanhat évesen, 2016. július 14-én meghalt Esterházy Péter.

Alig egy hónappal ezelőtt, a könyvhét megnyitóján több tucat fotós merészkedett az évtizedekig az élet írócsászárának hitt, most csontsovány Esterházy Péter közelébe. Kattogtak a gépek. Végtére is, sokat érhet az utolsó felvétel. A dedikálásra váró olvasókat egy idő után el kellett küldeni: makkegészséges író sem bírta volna a rohamot. S neki most tavasszal fél tucat régebbi művét újranyomatta a kiadó. Mindent alá kellett volna írnia.

Őszinte jóakarói kétségbeesve kérdezték, vajon mivel vették rá az utolsó, szívszorító szereplésre. Miféle marketing ez? Aztán kiderült, a halálos beteg Esterházy Péter szerepeltetése mögött még véletlenül sem húzódtak üzleti megfontolások.  Barátai így akarták késleltetni az elmúlást. Így remélték megfékezni a kérlelhetetlen hasnyálmirigyrákot. Ha ír róla, ha megosztja élményeit, talán az irodalom, a szellem diadalmaskodik a könyörtelen lét, a gyilkos kór felett. Most már tudjuk, hiú remény volt.

Esterházy néven íróvá válni a hetvenes évek Kádár-kori Magyarországán maga volt a csoda. Neki sikerült. A korai, a hetvenes évek közepétől születő művek olyan üdén szóltak, annyi nyelvi leleménnyel, műgonddal íródtak, hogy kiragyogtak a szocreál irodalom átlag terméséből, ráadásul megkérdőjelezték a korszak ideológiai alapvetéseit is.

A matematikusból íróvá lett, a széles közönség által alig, ám a szűk szakma által hamarosan jól ismert szerző nagyon tudatosan építkezett. A kisregényekből összerakott Bevezetés a szépirodalomba című vaskos kötet (1986) jelzi, a modernizmus tudatos meghaladása a cél, a magyar posztmodern megteremtése. Sokféle hang és műnem szólal meg a Bevezetésben, jelezve, hogy költői prózát, anekdotát, krimit egyaránt tud írni a Kosztolányi–Ottlik-vonalat folytatni kívánó író. Valószínű nem ő tehet róla, hogy ezt az utat, ezt a vonalat a mérvadónak számító kritika abszolutizálta, s minden más törekvést igyekezett lesöpörni a színről.

A rendszerváltozás küszöbén Esterházy Pétert ott találjuk a Hitel szerzői között. A több tízezer példányos kétheti lapban megjelent publicisztikái révén válik országos hírű íróvá. 1988-89-ben még abban lehetett reménykedni, hogy a szellemi élet színe-java a fő kérdésekben egyetért. Aztán jött a szakítás, amely az értelmiségi tábor egy részében növelte Esterházy presztízsét, másik felében pedig leértékelte az írói teljesítményt is.  Esterházy egyszerre lett hős és áruló a közönség szemében. A fenntartás nélküli rajongás és az oktalan, sokszor bántó lekezelés egyaránt megzavarta a magasba ívelő pályát, noha a műveket egyre gyakrabban fordították idegen nyelvekre, és lassan minden elismerést megkapott, amit egy író kivívhat magának.

A várva várt nagyregényt a kilencvenes években sok játékos kötet hátráltatta, és sokan már nem is vártak igazi szenzációt Esterházy Pétertől, amikor 2000-ben megjelent a Harmonia caelestis. Ez a terjedelmes mű nemcsak a családregény műfaját újította meg, hanem számot vetett a messzi múlt és a jelen nagy kéréseivel: ki vagyok én, felelős vagyok-e felmenőim bűneiért és osztozhatom-e erényeikben.  Minden történelmi Esterházy vállalt apa, de van egy valódi, kiszámíthatatlan, rangját vesztett édesapa is, akinek portréját a Javított kiadásban kellett korrigálni.

Esterházy Péter részint kiadója, a Magvető ösztönzésére, részint ambícióinak engedve szinte évi rendszerességgel jelentkezett új művekkel, egészen az idei könyvhétig. Munkásságának értékelése az egyszerre hálás és hálátlan utókor feladata.

Amit most, a halálhír vétele után biztosan tudunk: a magyar nyelv megújítója, a kortárs próza megkerülhetetlen alakja távozott az élők sorából. A szív elakadó segédigéivel búcsúzunk tőle. Sokszor fájt, amit mondott, sokszor úgy éreztük, fölényesen legyint ránk, de vigasznak itt maradtak fontos könyvei.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.