Publi

Borókai Gábor

A tettek ideje

/ 2010.10.07., csütörtök 09:31 /
A tettek ideje

Döntött a nép, s valóságos narancszuhatag borította el az országot. Nyíregyházától Nagykanizsáig, Salgótarjántól Pécsig majd' mindenütt a Fidesz jelöltjei jutottak többséghez.

Amihez fogható mértékű felhatalmazásban a rendszerváltoztatás óta még egyetlen párt sem részesült.

Ha az MSZP Szegedet és néhány kisebb települést, fővárosi kerületet nem őrzött volna meg, első hallásra akár az egypártrendszer visszatértének vádja is hitelesen hangozna. Csakhogy megőrzött. Többek között így bizonyítva puszta létét, a demokrácia zavartalan működését. Azt a tételt, hogy az igazán jó teljesítmények - kevés kivételtől eltekintve - képesek önmaguk védelmére, és hogy a kellő alapossággal fel nem épített, politikai munkában ki nem próbált személyek győzelméhez kevés a jelölő párt tolóereje.

Vállalva a tévedés kockázatát, azt kell írnom, hogy ezúttal az igazán jók elnyerték méltó jutalmukat, s ez az állítás bizonyosan igaz azokra a szocialistákra, akik pártjuk skarlátbetűjével a homlokukon is képesek voltak megtartani polgármesteri széküket. A szegedi Botka László, a makói Búzás Péter vagy az angyalföldi Tóth József megkérdőjelezhetetlenül tud valamit, amit választóik méltánylásra érdemesnek tartottak, s amivel hozzájárulhatnának a nemzeti együttműködés sikeréhez.

A választás persze csak kevéssé szólt a szocialistákról, akiknek jó időre a középpártiság (alsó harmada) és az árnyékszerep jutott, és így lehet igazán értelme a Fidesz fényes sikeréről megemlékeznünk. Orbán Viktor pártja mint egyetlen kormányképes erő a választóktól immár minden lehetőséget kiérdemelt ahhoz, hogy csak a célra tartva, kifogást nem ismerve meghozza az ország talpra állításához szükséges döntéseket.

Akkor is, ha fájdalmat okoznak, pillanatnyi érdekeket sértenek, s csak évek elmúltával éreztetik kedvező hatásukat. Merthogy az önkormányzati választás ahhoz a lovagi tornához volt hasonlatos, ahol a győztes nem a királylány kegyeit nyeri el - ahhoz előbb még meg kell küzdenie a hétfejű sárkánnyal. Az meg maga a szocialista-szabad demokrata kormányok öröksége, súlyosan habosítva a gazdasági világválság okozta bajokkal.

Nem kisebb a feladat, mint új országot építeni, és nem elsősorban infrastruktúrájában, sokkal inkább lelkében, szellemében és gazdaságában. Ami lényegesen összetettebb feladat. A nemzetet új közösségként kell újjáéleszteni, megértetve az összetartozás erejét és fontosságát, visszaadni az együttműködéshez nélkülözhetetlen bizalmat, a tisztességes munkába vetett hitet, a tanulás értelmét, a teljesítmény elismertségét. Amely felsorolás akár közhelygyűjteménynek is tűnhet, hiányában az ország mégis értékeit veszítve, orientációs pontjaitól megfosztva, pillanatnyi jó ötletektől vezérelve sodródik, és rosszabbnál rosszabb helyeken köt ki.

A választók félreérthetetlenül jelezték, hogy tömegesen támogatják a Fidesz meghirdetett és a megvalósításban megkezdett programját, és hogy mindenekelőtt a cselekedeteknek, és nem a szavaknak vagy a szlogeneknek hisznek.

A következő országos jelentőségű választásokig előttünk álló három és fél év a tetteké kell hogy legyen."Mi lesz a választás után? Mi lesz, amikor majd minden lobbi, amelyik eddig lelkesen támogatta a Fideszt, és tényleg elhitte, hogy ha elhúznak a komcsik, akkor rögtön lesz pénz, rájön, hogy egy büdös fillér sincs a kasszában?"
(Uj Péter, Index, október 1.)

""Az ellenzék vezető ereje" címért folytatott bandaháború eldőlt, és a szocialisták nyerték meg."
(Ceglédi Zoltán, Hírszerző, október 4.)

"Innentől kezdve nincs kire és mire mutogatni, a pártnak közel három éve van arra, hogy bebizonyítsa, érdemes volt ilyen mértékben rájuk bízni az országot."
(Török Gábor a blogjában, október 4.)

"Tóth Ákos lapunkban azt írta, hogy amíg Meggyes Tamást, feje fölött a Fideszlogóval az emberek megválasztják Esztergomban polgármesternek, Orbán Viktor okkal gondolhatja, hogy bármit megtehet. Nos, Meggyest nagyon megverték."
(Nagy N. Péter, Népszabadság, október 4.)

"A szocialista elődök terhes öröksége, a külső és belső pénzügyi, gazdasági kényszerek iszonyatos próbatételt jelentenek a kormánynak. Azt hiszem, nagyobbat, mint aminek súlya alatt annak idején végül összecsuklott az MDF-kabinet, amelynek viszont nem volt kétharmada, s amelyet hatalomra kerülése után fél évvel nagyon megvertek."
(Szerető Szabolcs, Magyar Nemzet, október 4.)

"Legszebb álmainkban a jövő végleg elkezdődik, és folytatódik a szabad, polgári, értékeire, hagyományaira büszke Magyarország (...) építése, melynek kormányzata elősegíti az egyéni és közösségi kezdeményezések kibontakozását. Legrosszabb rémálmainkban az egykori kilencvenes évek végének szabadelvű-konzervatív jobboldali tábora egy második, nemzeti szalaggal átkötött "Kádár-korszak" tompa, elszürkült egységpártjává (...) válik."
(Rajcsányi Gellért, www.mandiner.blog.hu, október 4.)

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.