Publi

Balla Eszter (San Francisco)

A tömeghisztéria természetrajza

/ 2017.11.27., hétfő 09:01 /
A tömeghisztéria természetrajza

Az olvasó talán emlékszik Cecilre, hiszen az oroszlán-király halála bejárta a világsajtót. A védett állatot egy amerikai orvvadász lőtte le 2015-ben Zimbabwéban. A média botrányt kiáltott, és akkora felháborodást keltett, hogy a fogorvos-vadász, Walter Palmer kénytelen volt rendőri védelmet kérni, mert háza előtt tüntetéseket szerveztek, és halálos fenyegetéseket kapott.

2017-ben trófeavadász áldozata lett Cecil fia is. De már senki sem figyelt oda. Hogy miért nem? Mert addigra új botrányon lovagolt a sajtó.

A Cecil-ügy jól jelzi napjaink szenzációéhes médiastratégiáját. Felkapnak egy ügyet – ami önmagában fontos lehet –, magas hőfokon tálalják, s a helyi esetet világméretű problémává dagasztják. Felkutatnak néhány bűnöst, akit a közvélemény halálra ítél. Aztán anélkül, hogy a problémát sikerülne megoldani, abbamarad a történet. Mert ma a figyelem rövid életű, újabb szenzáció után kell nézni.

Még mindig emlékszem az amerikai katolikus egyház szégyenteljes pedofilbotrányára. A Boston Globe újságíróinak elévülhetetlen érdemei voltak a feltárásban és a megtisztulás elindításában. De ezt felül kellett múlni, a sajtó nap mint nap újabb rémtettekről számolt be, a vádak vagy igazak voltak, vagy sem. A közvéleménybe úgy ivódott be az ügy, mintha az egyház egésze pedofil lenne, holott a papok két százalékát vádolták meg. Olyan tömeghisztériát szítottak, hogy mindenki gyanússá vált. Lányaim katolikus iskolájában egy kamaszlány pedofília miatt feljelentette röplabdaedzőjét, mert az vállveregetéssel buzdította gyorsabb futásra. Mi, szülők, alig tudtuk megvédeni az edzőt. Máskor Bostonban sétáltattam unokahúgomat, amikor egy idős úr odajött a babakocsihoz, és megdicsérte a kislány szépségét. Majd ijedten rám nézett, és azt mondta: „Ne féljen, nem vagyok pedofil.”

A pedofilbotrány lecsengett, de nagy erővel tört ránk az egyetemi megerőszakolások ügye. A probléma valós volt, de közel sem olyan sűrűn esett meg, mint a sajtó állította. A riportokból úgy tűnt, hogy a campuson minden lány áldozat, és minden fiú zaklató. Az egyetemeket rögtönítélő bíróságok felállítására kényszerítette az Obama-kormány. Aztán Donald Trump oktatási minisztere felmentette a campusokat a nyomozás alól – a rendőrség hatáskörébe utalva az incidensek felderítését. Azóta nem hallunk megerőszakolási történeteket. Abbamaradtak volna? Aligha, de már nem érdekesek.

Mert ma minden médium a #MeToo mozgalommal, azaz a nők zaklatásával van elfoglalva. Zúdul a több évtizedes panaszáradat, hatalmukkal visszaélő férfiak szégyenültek meg, veszítették el állásukat.

De félő, hogy a megoldásig megint nem jutunk el. A férfiak és nők közötti kölcsönös tiszteletről, bizalomról, a két nem közötti őszinte dialógus szükségességéről nem fogunk beszélni. Mire odáig eljutnánk, már régen lement a molesztálási jelenet függönye. És jöhet az újabb felvonás, az újabb botrány.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez a legnagyobb veszély a Fideszre: pár nap, és élesben látjuk

Az LMP mellett a Momentum is bejuthat a parlamentbe, az MSZP-nek viszont lehet, hogy 2018 lesz a sírkövére vésve – véli Mráz Ágoston Sámuel. A „solymári modell” a legnagyobb veszély a Fideszre nézve – mondja Török Gábor. Elemzők csatája a csütörtöki Heti Válaszban!

Boldogkői vs. Radnai – itt a nagy homeopátia-vita

Idén az európai tudományos akadémiák hatástalannak minősítették a homeopátiát. A médiában rendre Boldogkői Zsolt professzor képviselte a tudomány álláspontját, sorban „fogyasztva el” vitapartnereit. Most először áll vele szemben Radnai Andrea, a magyar homeopata orvosok elnöke. Nagy homeopátia-vita a csütörtöki Heti Válaszban.

Nincs több titok: ezért nem javul a magyar–amerikai viszony

Több mint egy éve nyert választást Donald Trump, de a magyar–amerikai kapcsolatok beharangozott változásából nem lett semmi. Tényleg obamista szabotőrök akadályozzák a viszony javulását? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A legjobb ajándék karácsonyra a kultúra!

Élményt adni ma talán már népszerűbb, mint tárgyi ajándékot, hiszen az együtt töltött időnél semmi sem értékesebb. Nincs viszont könnyű helyzetben az, aki az ajánlatokat böngészi, ezért a friss Heti Válaszban segítünk átlátni a kulturális kínálatot.

Hogy lesz CSOK-ból nyaraló?

Némi kompromisszum vállalásával üdülőnek is kiváló ingatlanok vásárolhatók vagy építhetők a családi otthonteremtési kedvezmény millióból. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.