Publi

Akárcsak a svédek

/ 2010.01.22., péntek 07:23 /

Dicsérik Magyarországot. Nyugati elemzők szerint költségvetési világelsők vagyunk. Mondják, a Bajnai-kormány Európa legambiciózusabb korrekcióját hajtotta végre.

Strukturális hiány tekintetében a legjobban teljesítő országok közé sorolnak bennünket. Olyanok mellé, mint Svájc, Finnország, Új-Zéland és Svédország. (Megnyugtató, hogy a svédek társasága nem sokkolja a nyugdíjmodelljük gondolatától is sikítófrászt kapó szocialistákat...)

A Bank of America és a Merrill Lynch elismerően emlegeti a baloldali kormányok elmúlt négyéves, a GDP-hez viszonyított tízszázalékos kiigazításait (azt nem dolga elemezni, hogy az azt megelőző négy évben hogyan jutottunk a szakadék széléig), s azt jósolja, hogy már idén pozitívra fordul a GDP-dinamika, azaz megállunk a zuhanásban. 2011-től pedig szépreményű gazdasági növekedést olvas ki a számainkból.

Hát megint karnyújtásnyi távolságra kerültek tőlünk a már sokat emlegetett jobb idők. Ha hirtelen amnéziába esnénk, fülünkben akkor is duruzsolna a régóta koptatott s most újra feltett lemez: "haladni a megkezdett úton, és nem térni le róla."

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje nyomban közleményben tudatja, hogy "a Bajnai-kormány az elmúlt bő fél évben hozott intézkedéseinek eredményességét és sikerét bizonyítják a londoni elemzők nyilatkozatai". S hozzáfűzi, hogy "ha a gazdaságot rendbe akarjuk hozni, szavahihető és következetes politikusokra van szükség".

Mesterházy Attila persze mi mást is írhatna, a helyében mindenki használná a pozitív előrejelzéseket. Legfeljebb Gyurcsány Ferenc reménybeli utódjaként a szavahihetőség kérdésével nem hozakodna elő. De ez ízlés kérdése. Ami fontosabb, hogy a költségvetési számaink már kifejezetten jól mutatnak. Főként Londonból. Legfeljebb a mindennapi élettel vannak gondjaink. Itthon. Az Ecostat közvetlen közelről vizsgálva történetünket társadalmi, szociális és bizalmi válságot prognosztizál az új évtizedre. Aki kinéz a hivatali szobájából, tudja, hogy miért.

Amúgy a jövőt leírókkal érdemes csínján bánnunk. Elég csak arra gondolnunk, hogy az IMF vezérigazgatója 2008-ban írásba adta, hogy a pénzügyi világválságnak tavaly vége lesz. A Merrill Lynch annyira előrelátó volt, hogy a jelzáloghitel-válság globális veszteségének egytizedét saját maga szenvedte el. Be is dőlt. A Portfólió.hu pedig 2008 novemberében azt közölte, hogy a globális tőkepiaci válság nyomán 2009-ben egy százalékkal zsugorodhat a magyar gazdaság.

Ehhez képest tudjuk, hogy az az egy százalék majd hétszázaléknyi mínuszban csúcsosodott ki, a pénzügyi világválságnak pedig meglehet, még 2010 sem vet véget.

A biztatók a számsorokból kiolvasható tendenciákat vetítik elénk. De a népi bölcsességek figyelmeztetőek. A cigány lováról szóló például azt tartja, hogy a hetedik napon már épp hozzászokott volna a nem evéshez, amikor éhen pusztult. Hiába látszott minden olyan szépnek és költséghatékonynak a harmadik napon...

A graffiti szerint a jóslás nehéz mesterség, különösen akkor, ha az a jövőre vonatkozik. Maradjunk hát a tényeknél. Magyarország elkerülte az államcsődöt, ellenben a gazdaság csökken, a munkanélküliség rohamosan nő. Akárcsak a vele együtt járó nyomor és bűnözés.

Jó, hogy Londonból mégis olyannak látszunk, mint a svédek. Talán a nyugdíjmodelljuk körüli vita miatt...

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.