Publi

Borbás Barna

Aláírtam. Ne menjen el mellette, írja alá ön is!

/ 2018.01.26., péntek 15:51 /

„A kudarc nem lehet opció”, mondja Vincze Loránt. Igaza van.

Gyalog közlekedő polgártársaim százezreihez hasonlóan én is gond nélkül elmegyek minden nyilvános aláírásgyűjtés, szignókért kuncsorgó utcai kampánystand mellett. Olyan ez, mint a bannervakság. Meg aztán: ha fel is tűnik, minek aláírni bármit? Csupa hátsó szándék, adatgyűjtés – gondolja az ember. Nem is alap nélkül.

A Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést (Minority SafePack) viszont bármiféle fenntartás nélkül írtam alá.

Az ügyet támogató szervezetek (a FUEN, vagyis az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója és a Rákóczi Szövetség) már hosszú hetek óta kint vannak az utcán, a gyűjtés áprilisig tart, az egyetlen apropó, amiért ezt megírom, az az aktuális lapszámunkban olvasható rövid interjú a FUEN-t vezető Vincze Loránttal. Vincze száját elhagyta egy nagyon egyszerű, de nem kis súllyal bíró mondat:

„A kudarc nem lehet opció, nem beszélhetünk hitelesen 50 millió őshonos kisebbségi közösséghez tartozó polgárról, ha egymilliónak az aláírását sem tudjuk összegyűjteni.”

Miről van szó?

Jelenleg nincs olyan átfogó jogszabály az EU-ban, amely garantálná az őshonos nemzeti kisebbségek jogait. A Minority SafePack lényege, hogy hét uniós államból kell legalább egymillió aláírást összegyűjteni áprilisig, hogy napirendre kerüljön egy európai szintű, a tagállamokra nézve kötelező kisebbségvédelmi rendszer.

A Minority SafePack szórólapja

A Minority SafePack szórólapja

Vincze Loránt szerint az aláírások száma túl van a 400 ezren, és van még idő bőven, de azért egy ilyen fontos kérdésben illene erőt mutatni, magasabb sebességre kapcsolni.

Ukrajnai oktatási törvény, szlovákiai nyelvhasználat, erdélyi iskolaügyek, anyanyelvhasználat, szabad jelképhasználat – nem kell sorolnom az ügyeket, amik miatt Magyarországnak indokolt, hogy a téma folyamatosan napirenden legyen. Az egyszeri polgár joggal érzi, hogy a transznemű fókákra is több figyelem jut az Unióban, mint az őshonos kisebbségekre. Legalább egy pillanatra legyenek illúzióink, és higgyük el, hogy ezen lehet változtatni.

Aláírtam a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést. Ha a kedves olvasó még nem tette volna, biztatom, írja alá ön is! Online is megteheti.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Betont mindenhova!

Az egyik helyen a teniszre hivatkozva emelnek betonmostrumot, Zuglóban viszont a teniszpályákat veszik el egy fedett futópálya kedvéért.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.