Publi

Borbás Barna

Aláírtam. Ne menjen el mellette, írja alá ön is!

/ 2018.01.26., péntek 15:51 /

„A kudarc nem lehet opció”, mondja Vincze Loránt. Igaza van.

Gyalog közlekedő polgártársaim százezreihez hasonlóan én is gond nélkül elmegyek minden nyilvános aláírásgyűjtés, szignókért kuncsorgó utcai kampánystand mellett. Olyan ez, mint a bannervakság. Meg aztán: ha fel is tűnik, minek aláírni bármit? Csupa hátsó szándék, adatgyűjtés – gondolja az ember. Nem is alap nélkül.

A Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést (Minority SafePack) viszont bármiféle fenntartás nélkül írtam alá.

Az ügyet támogató szervezetek (a FUEN, vagyis az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója és a Rákóczi Szövetség) már hosszú hetek óta kint vannak az utcán, a gyűjtés áprilisig tart, az egyetlen apropó, amiért ezt megírom, az az aktuális lapszámunkban olvasható rövid interjú a FUEN-t vezető Vincze Loránttal. Vincze száját elhagyta egy nagyon egyszerű, de nem kis súllyal bíró mondat:

„A kudarc nem lehet opció, nem beszélhetünk hitelesen 50 millió őshonos kisebbségi közösséghez tartozó polgárról, ha egymilliónak az aláírását sem tudjuk összegyűjteni.”

Miről van szó?

Jelenleg nincs olyan átfogó jogszabály az EU-ban, amely garantálná az őshonos nemzeti kisebbségek jogait. A Minority SafePack lényege, hogy hét uniós államból kell legalább egymillió aláírást összegyűjteni áprilisig, hogy napirendre kerüljön egy európai szintű, a tagállamokra nézve kötelező kisebbségvédelmi rendszer.

A Minority SafePack szórólapja

A Minority SafePack szórólapja

Vincze Loránt szerint az aláírások száma túl van a 400 ezren, és van még idő bőven, de azért egy ilyen fontos kérdésben illene erőt mutatni, magasabb sebességre kapcsolni.

Ukrajnai oktatási törvény, szlovákiai nyelvhasználat, erdélyi iskolaügyek, anyanyelvhasználat, szabad jelképhasználat – nem kell sorolnom az ügyeket, amik miatt Magyarországnak indokolt, hogy a téma folyamatosan napirenden legyen. Az egyszeri polgár joggal érzi, hogy a transznemű fókákra is több figyelem jut az Unióban, mint az őshonos kisebbségekre. Legalább egy pillanatra legyenek illúzióink, és higgyük el, hogy ezen lehet változtatni.

Aláírtam a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést. Ha a kedves olvasó még nem tette volna, biztatom, írja alá ön is! Online is megteheti.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.