Publi

Alaposan megfontolni

/ 2011.12.14., szerda 15:31 /
Alaposan megfontolni

Két éve érkeztem Budapestre, ahol az Egyesült Államok nagyköveteként képviselhetem hazámat. E két év során számos közös cél érdekében volt lehetőségem szorosan együttműködni partnereimmel a magyar kormányzatban, többek között a líbiai átmenet vagy a Balkán térségének stabilitása érdekében. És ahogyan az elmúlt 21 év során mindig is volt: Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata ma is erős és élénk.


Fontos számunkra, hogy kapcsolatunk erős maradjon, és hogy a továbbiakban is fejlődhessen. Ezért dolgoztunk szorgalmasan az elmúlt néhány hónapban azon, hogy megértsük, merre tart a magyar kormány, különös tekintettel azokra a nagy ívű reformokra, amelyeket hatalomra kerülése óta végrehajtott.

Amikor a magyarországi reformokról beszélek, mindig fontosnak tartom néhány alapvető tény kiemelését. Először: Orbán miniszterelnök úr és kormánya szabad és tisztességes választásokon nyert hatalmas többséget. Ezt tiszteletben tartjuk.

Másodszor: Magyarország demokrácia; ezért a magyar nép dolga eldönteni, hogy országuk milyen irányba haladjon.

Harmadszor: amikor az Egyesült Államok aggodalmaknak ad hangot a magyar demokrácia irányát illetően, akkor mi azt barátként tesszük.

Amikor Clinton külügyminiszter nyáron Budapesten járt, a kormány már csaknem kétszáz új törvény és az új alaptörvény elfogadásán volt túl, alig egy évvel azután, hogy hatalomra került. Magyarország világszerte megjelent a hírekben az itteni reformok gyors tempója és átfogó jellege miatt.

Clinton külügyminiszter a nyilvánosság előtt is kifejezte támogatását a gazdaság újjáépítése és megerősítése iránt. Arra is biztatta ugyanakkor a kormányt, hogy legyen éber: őrizze meg demokratikus intézményeit a szükséges fékek és ellensúlyok biztosításával. Valódi elkötelezettséget kért "az igazságszolgáltatás függetlensége, a szabad sajtó és a kormányzati átláthatóság mellett".

Mióta az Országgyűlés ősszel ismét összeült, folytatódott egy olyan törvényhozási menetrend, amelynek eredményeként szinte valamennyi fontos közintézmény rendszere átalakul majd, köztük a demokrácia négy alappillére közül három: a törvényhozás, az igazságszolgáltatás és a média. Magyarországon évek óta biztatnak reformokra politikusok, szakmai szervezetek, vállalkozások és civilszervezetek. Senki nem állítja, hogy nincs szükség reformokra. A napirenden lévő reformokkal azonban a kormány a hatékonyság növelésére helyezi a hangsúlyt.

Nagykövetségem munkatársai és washingtoni kollégáim alapos munkát végezve próbálták megérteni, milyen hatással lesznek ezek a sarkalatos törvények a demokráciára. Továbbra is aggódunk.

A következő néhány hét során befejeződik a sarkalatos törvények szövegezése, és hatályba lép Magyarország új alaptörvénye. Mielőtt ez megtörténne, arra biztatom a kormányt, hogy jól fontolja meg intézkedéseit. Számos hiteles hang tesz fel kérdéseket. Megfelelő fékek és ellensúlyok vannak-e az új rendszerbe építve ahhoz, hogy megőrizzék a demokratikus intézmények függetlenségét a magyarok eljövendő generációi számára? Hogyan képes egy kormány a demokrácia intézményeit - mint a bíróságok és a média - a legjobban működtetni és szabályozni? Vajon növeli vagy akadályozza egy intézmény függetlenségét, ha egyetlen személy kezében összpontosul a hatalom? Vajon a felelősségteljes döntéshozatalt segíti-e elő vagy a személyes, esetleg politikai érdekek érvényesítését szolgálja, ha egy komoly hatalommal rendelkező vezetőt kizárólag kétharmados többséggel lehet leváltani? Vajon a választási rendszer lehetővé teszi-e, hogy a nép szabad és tisztességes módon váltson kormányt? Megengedi-e a különböző nézetek képviseletét? Vajon a reformok fokozzák-e a lakosság bizalmát?

Ezek nem könnyű kérdések; valamennyi demokráciának meg kell válaszolnia őket. Ráadásul ezeket a kérdéseket nem egyetlen alkalommal teszik fel, és nem elég rájuk egyetlen alkalommal választ adni. Történelme során hazám is többször próbált már ezekkel a kérdésekkel megbirkózni: többek között az 1930-as évek nagy gazdasági válsága során vagy az 1960-as és 1970-es évek polgárjogi mozgalmai idején.

Magyarország sikerében vagyunk érdekeltek. Ahogyan Biden alelnök az Európai Parlamentben fogalmazott tavasszal: "Az Egyesült Államoknak erős szövetségesekre és erős szövetségekre van szüksége ahhoz, hogy szembenézhessen a XXI. század problémáival." Ennek szellemében továbbra is barátként fogjuk arra biztatni Magyarországot, hogy találja meg saját megoldásait a demokrácia és a partnerségünk alapjaiként szolgáló közös értékek megerősítésére.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.