Publi

Stumpf Anna

Amerikai után gigantikus orosz hadgyakorlat a szomszédban – mi lesz ebből?

/ 2017.08.08., kedd 08:22 /
Amerikai után gigantikus orosz hadgyakorlat a szomszédban – mi lesz ebből?

Tusnádfürdőtől nem messze, Brassó megye dimbes-dombos táján, az ezerfős Nagysink falu szomszédságában zajlott le nemrég a hidegháború óta legnagyobb kaliberű kelet-európai NATO-hadgyakorlat-sorozat egyik legérdekesebb epizódja. Az amerikai haderő európai parancsnoksága által vezetett, Oltalmazó szablya 2017 néven futó gyakorlat egy esetleges NATO-szövetséges elleni támadásra adott katonai válaszokat szimulált. Például ha a Duna túlpartjáról ellenséges támadás érkezik, milyen gyorsan lenne képes a szövetség mozgósítani szárazföldi, légi vagy folyóvízi egységeket.

„Legrosszabb esetben az oroszok a Dunán keresztül támadnának” – magyarázta a gyakorlatot a helyszínen az Egyesült Államok bukaresti nagykövete, Hans Klemm, akit Románia kiemelt katonai és stratégiai pozíciója miatt a Trump-adminisztráció a helyén hagyott. Klemm járta ki, hogy Bukarest közel négymilliárd dollár, több mint ezermilliárd forint értékben vásároljon Patriot légvédelmi rakétákat.

A Baltikumtól az Adriai-tengerig nyúló hadgyakorlat-sorozat része annak az immár nem is „Megerősítés” (European Reassurance), hanem inkább „Elrettentés” (European Deterrance) néven emlegetett stratégiai csomagnak, amelynek alapvetően a kelet-európai szövetségesek a haszonélvezői.

Megerősítik a térségben az amerikai katonai jelenlétet (lásd 3500 fős amerikai haderő és 87 tank Lengyelországba; 500 amerikai katona Romániába; különleges alakulatok és tankok küldése a Baltikumba), emellett növelik a szövetségesek kapacitását. Az Obama-adminisztráció által három éve elkülönített költségvetési forrásokat a Trump-kormány javaslata alapján ugyanis a kongresszus idén várhatóan megötszörözi, így ősztől 4,8 milliárd dollár jut majd elrettentésre.

Ben Hodges tábornok, az Európában állomásozó amerikai fegyveres erők parancsnoka szerint mindez nem provokáció, épp ellenkezőleg. Nem véletlen, hogy a Krím félsziget elfoglalása az amerikai csapatkivonások után történt: „A konfliktust épp az eszkalálja, ha gyengének, érdektelennek és felkészületlennek látszunk. Az szinte felhívás az agresszióra” – mondta. Mindeközben az Orosz Föderáció alakulatai „Zapad (Nyugat) 2017” néven a Szovjetunió összeomlása óta a legnagyobb léptékű katonai hadgyakorlatra készülnek. Szakértők szerint 150-200 ezer orosz katona felvonultatása várható a nyugati határon.

A műveletet az orosz vezetés ugyan „terrorelhárítási gyakorlatként” aposztrofálja, de ahhoz kétség nem fér, hogy az egy teljes pályás NATO elleni támadás részletes katonai szimulációjára sokkal inkább fog hasonlítani.

Oroszország 2008-ban Grúzia és 2014-ben Ukrajna lerohanása előtt is hasonló fedőgyakorlatokkal indított. Ezért is kritikus fontosságú Amerika számára a térség NATO-szövetségeseivel kialakított viszony minősége. A most jelentősen magasabb szintre emelt politikai párbeszéd is egyértelmű üzenetet igyekszik küldeni: Amerika jelen van és figyel.

Trump viszonylag korai látogatása és történelmi jelentőségű beszéde Varsóban, a román elnök fogadása Washingtonban; Mike Pence alelnök közeli útja Észtországba, találkozói a balti elnökökkel, majd a grúz és montenegrói államfőkkel világosan alátámasztják, hogy a régió irányába a modus operandi a legfelsőbb szinteken megváltozott.

A magyarul folyékonyan beszélő, kiemelkedő diplomata, volt amerikai NATO-nagykövet Kurt Volker kinevezése az ukrán helyzet különleges megbízottjának pozíciójára – amellett, hogy profi húzás – már önmagában jelzésértékű Moszkva felé. Emellett az európai és eurázsiai térségért felelős államtitkár várhatóan Wess Mitchell lesz, aki Washington egyetlen, Kelet-Közép-Európával foglalkozó kutatóközpontjának alapítójaként térségünk atlanti kapcsolatainak aktív szereplője, jó ismerője a magyarok történelmének, és nagy tisztelője az ország sikeres jövőjét a Nyugat szívében elképzelő Andrássy Gyulának is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.