Publi

Aranyos adórendszer

/ 2011.09.18., vasárnap 07:07 /
Aranyos adórendszer

Egyszerre szűnik meg jövőre az adójóváírás és a szuperbruttósítás az arányosnak mondott, ám stílszerűen inkább (főleg a nagykeresetűek által) csak aranyosnak nevezhető adórendszer aktiválása jegyében.

 

Bevezetőül, íme a gyors számvetés: 2011-ben a kicsit ugyan bonyolult számítás eredményeképpen a havi 78 ezer forintos minimálbérben részesülő a járulékok, a személyi jövedelemadó levonása után havonta 60.600 forintot vihetett haza, amennyiben az adójóváíráson kívül más kedvezményben nem részesült.

Ezzel szemben 2012-ben ugyanekkora havi keresetből, igaz, immár egy szimpla eljárással kikalkulálva, azaz levonva belőle a 10 százalék nyugdíj-, az egy százalékkal, 8,5 százalékra emelt egészségbiztosítási járulékot, valamint a 16 százalékos személyi jövedelemadót, a kézhez kapott összeg éppen 9.510 forinttal lesz kevesebb az ideinél.

Vagyis a mostani, bérkommandós világban ez annyit tesz, hogy ha jövőre csak 19 százalékkal, azaz 92.519 forintra emeltetik is a minimálbért, négy százalék körüli éves infláció ide, avagy oda, az ekkora keresetűek éppen csak annyit kapnak kézhez, mint idén.

Márpedig a minimálbért, vagy pláne az annál is kevesebb jövedelmet bevallók e tájon számosan vannak, a héten közzétett 2010-es adóhivatali statisztika szerint tavaly éppen 1.258 ezren, hadd járjon csak a világ, az élén mondjuk az általunk kikosarazott IMF-el, a magyarok rendkívüli pénzbeosztó képességének a csudájára.

Utóbbi kijelentés természetesen csupán holmi kesernyés ízű, adózó és adóhivatal között szokásba vett tréfa lenne, hiszen ha ez valóban így volna, úgy minden negyedik dolgozó az utcán lakna, toprongyban járna és éhezne.

A kormány a jelek szerint elődei mintáján úgyszintén az egyszerűbb megoldáshoz folyamodik, amikor a tervezett 750 milliárdos mérleghiány-csökkentés érdekében ő is főként azt a lovat ütné/koplaltatná, amelyik húz, vagyis döntően a törvénytisztelő adófizetőket.

Pedig az egybehangzó szakértői becslések szerint a magyar GDP 20 százalékára rúgó, azaz idén úgy 5.600 milliárdra becsülhető teljesítményű feketegazdaság által elcsalt, az átlag 40 százalékos honi közteherrel számolva, évi 2200 milliárd forintra tehető adóhiány akár harmadának beszedése előteremtené az összeget. Igaz, ehhez nem kis szellemi erőfeszítés, tán több idő is szükségeltetne, ám végrehajtói a társadalmi igazságosság jegyében a „megszorítás, avagy országmentés" tárgyban folytatott méltatlan és szégyellni való közéleti vitát is berekeszthetnék egyben.

Miként az adómentes alsó jövedelemsáv nélküli egykulcsos adórendszer arányosságáról szóló disputát is. Mert tisztelt illetékesek, azt ugye önök sem gondolják egészen komolyan, hogy arányosnak nevezhető, vagyis egymással összemérhető volna az eset, ha ad absurdum éppen az éhhalál elől megmenekülő falatjából veszik le ugyanolyan arányban az állami sápot, mintha példának okáért éppen valamely bankvezér juttatását rövidítenék meg ugyanilyen arányban?!

Ceterum censeo: az egykulcsos, minden kedvezménytől megtisztított személyi jövedelemadó valamely adómentes alsó sáv alkalmazása nélkül nem egyéb, mint a legalapvetőbb társadalmi szolidaritás elleni kíméletlen merénylet. Avagy: felhívás a csalásra.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.