Publi

Automatikus üzemmód

/ 2001.07.13., péntek 07:38 /

Nemrég hosszan beszélgettem az egyik tehetséges magyar fotográfussal, aki érzékletesen mesélt arról, hogyan készült az a képriportja, amellyel a sajtófotó-kiállításon több díjat is elnyert. A sorozaton a befagyott Balaton látható. Némelyik képen egy sátor is árválkodik, amelyben a riporter meghúzódott éjszakára. Bármennyire is hihetetlen, de a kis különítmény kint töltötte az éjszakát a Balatonon - a csontig hatoló fagyban egyre csak a jég recsegését hallgatva. Zoltán számára persze nem volt újdonság a jégtáblák ringása, hisz egy könyvben már megörökítette a Bajkál-tó fantasztikus tájait, de az számára is meglepetést jelenthet, hogy a jégtáblák zord szépsége Közép-Európában is rabul ejtheti a szemlélőt. Ezt a "rabságot" persze ki kell érdemelni. Magunk mögött kell hagyni a partot, hogy valamiféle isteni kegyelem pillanatai vehessenek körül bennünket. Ha átadtuk magunkat ennek a készenléti állapotnak, akkor - talán - üzenni kezd nekünk a táj. Zoltán számára ez a kegyelmi pillanat egy hosszan elnyúló felhőcsík formájában érkezett meg, amely mögé pár percig teljesen elbújt a lemenő nap. A szűrt fényben lángolóan vörös tájak tűntek elő: Fonyód felől nézve a badacsonyi hegyek ismét magukra öltötték történelem előtti alakjukat - haragvó tűzhányókként néztek le a Balatonra. A csoda aztán elmúlt, de a fényképek megőrizték az időutazást.

A Balaton partján már nem jégtáblák ropognak, hanem a nyári hőség csalogatja a vízbe a turistákat. Ezt a beszélgetést mégsem azért idéztem fel, hogy hűsítő hatású emlékkel szolgáljak. A képeket látva inkább az jutott eszembe, mennyire magától értetődő társunk ma már a fényképezőgép. Bárhová menjünk is, mindannyiunk poggyászában ott lapul egy-egy ügyes masina. A mai világutazók leginkább az automata gépeket részesítik előnyben. A gyártók a csodamasinákról szólva azt mondják, ezekkel semmi gondja sincs az embernek: a gép teszi a dolgát, fényt mér, élességet állít, filmet csévél. Azt hihetnénk, a gép már gondolkodik is helyettünk: mi csak kattogtatjuk a masinát, az pedig kitalálja, milyen képre vágytunk, s azt el is készíti helyettünk.

Mélyen hiszek abban, hogy a fényképezés - akár művészi fotók készítéséről, akár a családi albumok gazdagításáról van szó - szakrális tevékenység. Ha nemcsak a filmet akarjuk elpocsékolni, hanem elő akarunk hívni valamit abból, amit egy háborítatlan táj, egy vidám mosoly vagy egy baráti ölelés jelent számunkra, akkor elmélyült figyelemre van szükségünk. De azt hiszem, megtérülhet ez a befektetés. Ha rendet teremtünk magunkban, akkor a képeinken is rend tárulhat elénk.

Sok családi fotót böngészgettem már életemben, s ezenközben egyre határozottabbá vált bennem egy érzés. Ha olyan képeket láttam, amelyekbe innen-onnan kósza testrészek lógtak be, amelyekben a háttérben szanaszét szórt tárgyak összevisszasága tarkállott, s amelyekről nehéz volt eldönteni, miről is szólnak egyáltalán, akkor alig szabadultam attól a sejtelemtől, hogy ezeknek a képeknek a szereplői és a készítői zavaros viszonyban állnak egymással. És számos olyan tiszta kompozíciójú képet láttam, amelyről szinte sugárzott az, hogy a fotós bensőséges viszonyban állt azzal, akiről a felvételt készítette. Félreértés ne essék: most nem a fotótárlatok képanyagáról, hanem a családi fényképalbumokról beszélek. Azokról a fotókról, amelyek talán automata géppel, de nem automatikus üzemmódban készültek: a szeretet kegyelmi pillanataiban, érző és lelkes lények alkotásaiként.

Nem az a baj tehát, ha automata fényképezőgépeket vásárolunk, hanem az, ha fényképezés közben mi magunk is automatává válunk: gondolkodás nélkül kattogtatjuk a masináinkat, mindenre elpazarolva egy-egy filmkockát, ami él és mozog körülöttünk. Ha azt akarjuk, hogy egy-egy fényképpel valóban üzenetet küldhessünk a jövőbe - kései önmagunknak vagy idősödő szeretteinknek -, nekünk is ki kell várnunk azokat a kegyelmi pillanatokat, amikor valami emlékezésre méltó dolog történik velünk. És nem szabadna elhinnünk, hogy felesleges várni ezekre a pillanatokra. A badacsonyi hegyek bármikor lángoló fényekbe borulhatnak. Gyermekeink mosolya bármikor utat találhat a jövőbe. Egy szertelenül vidám ölelés emléke bármikor megörökíthető lehet.

Csak egy a fontos: ne hagyatkozzunk az automatikus üzemmód csalóka biztonságára! Ha távol tartjuk magunktól azt a gondolatot, hogy a gépek mindenben könnyebbé teszik az életünket, akkor bármikor közel engedhetjük magunkhoz a csodákat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.