valasz.hu/publi/valojaban-orban-viktor-hagyta-fakepnel-sarkozyt-16964/

http://valasz.hu/publi/valojaban-orban-viktor-hagyta-fakepnel-sarkozyt-16964/

Publi

Cseh Tamás, a szobor

/ 2013.09.10., kedd 09:46 /

„Elég volt, többé nem szabad, / ne állítsatok szobrokat, / a meglévők tűnjenek, / remek, remek” – szól az énekes Bereményi Gézával egykor közösen írt dalának szövege.

Talán egy éve is már, hogy híre ment, szobrot állít Budapest XI. kerületének vezetése a 2009-ben elhunyt, egyebek mellett Kossuth-díjjal is kidekorált művésznek. Így, kijelentő módban, saját elhatározásból, telve jóindulattal; jogalapul a kétségtelen tényt állítva, miszerint Cseh Tamás élete fontos, jelentős időszakai során volt lakosa a kerületnek. Az ötlet ellen jogerővel legfeljebb maga az énekes szólhatott, és a fenti dal tanúsága szerint szólt is volna, ha alkalma adódik rá. Család, barátok, szakértő rajongók kész tény elé lettek állítva a (miért is?) meghívásos pályázat eredményének értékelésekor ugyan megkérdezve, ám véleményüket csak a hirtelen kerekedett sajtóvihar nyomán véve figyelembe. Hogy ugyanannak a szobrászművésznek akkor már ne ezt a művét (ágyékkötősen meztelen figura, mögötte üvegfalra mart árnyként gitáros sziluettel), hanem inkább a másikat állítsák fel. Bár e vihar keltésében, mint egykori közeli barátnak, szerepem nekem is volt, a szobor alkotójának tehetségét kétségbe egyáltalán nem vonván, a múlt pénteken felavatott szoborral - a jobbkezes Cseh Tamás kezébe „adott" balkezes gitáron túl - csupán annyi a bajom, hogy annak ahhoz, amit az énekes életében, művészi pályája során képviselt, az égvilágon semmi, de semmi köze sincs.

Mert azt az alkotóját ábrázoló szoborban kifejezni egyszerűen képtelenség, lásd csak a fent idézett dalt ismételten. A szobrászművész viszonyát e tényhez pontosan elárulja a szombati Magyar Nemzetben megjelent nyilatkozatának az a részlete, ahol arról beszél: fontos volt számára, „hogy megtalálja a közös hangot azokkal, akik Cseh Tamást szerették". Aki különben „fantasztikus figura volt", szavai szerint. Vagyis ő nem hibáztatható, ő egy más korosztályt képvisel, ő egy másfajta világ gyermeke, és ő a maga kétségtelen tehetségéből kihozta a maximumot. A szobor harmonikus megjelenésű alkotás, hasonlít is - igaz, egy a nagyközönség által széles körben megismertnél fiatalabb, inkább egy gyermekkorú - Cseh Tamásra, csak éppen az égadta világon semmi nem jön át rajta keresztül nekünk, egykori és mostani rajongóinak abból, amiért szerettük, tiszteltük őt, és hallgatjuk sűrűn a mai napig is dalait.

Majoros István, a szobor alkotója védelmében azt is ide kell írnom, hogy Tamás rajongótáborának szűkebb és tágabb körét végigkérdezve a véleményük egységesen szólt úgy, hogy ez bíz' azért van így, mert mindazt, amit nekik, nekünk Tamás jelentett, szoborban kifejezni egyszerűen lehetetlen. Mint egykori játszótársnak az indiánjátékban, végső érvként álljon itt a szoboravatásra virradó éjszakán látott álmom, amely intő jele alól bronzbőrű barátaink példája nyomán magunkat ki nem vonhatjuk. Tehát az álom: az avatáskor a kő talapzaton állva a fehér lepel alól maga az énekes bukkan elő, arcán a színpadon oly sokszor látott szemérmes, elnézésért esdeklő mosollyal a tréfáért, hogy majd az ámuló tömegnek hátat fordítva, hóna alatt a gitárral, szapora léptekkel induljon közeli lakása felé.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Trumpra figyel a világ

Gyász Manchesterben, elégedetlenség és káosz Dél-Amerikában, Trump első elnöki útja -ez volt a hét képekben.

Bemutatjuk a Heti Válasz legidősebb olvasóját!

A hét e heti embere annyira szubjektív választás, hogy magyarázatra szorul. Pottyondy Zsófia május 18-án töltötte be a 104. életévét. Ő a Heti Válasz legrégebben fiatal előfizetője.

 „Már meg mer szólalni a műszaki értelmiség is”

A mérnökök sokáig féltek, hogy rájuk sütik a politizálás bélyegét, de ez változóban van – mondja Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara leköszönő elnöke, akit korrupcióról és a lefújt olimpiáról is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Szenzáció: eddig nem ismert Lechner-épületeket azonosítottak

A magyar építészettörténet legizgalmasabb alakjáról számos mű látott már napvilágot. A frissen megjelent Lechner összes című pompás kötet szerzői nem érték be a korábbi eredmények számbavételével, van olyan épület, amit először ők azonosítottak. Részletek a friss Heti Válaszban.