Publi

Cseh Tamás, a szobor

/ 2013.09.10., kedd 09:46 /

„Elég volt, többé nem szabad, / ne állítsatok szobrokat, / a meglévők tűnjenek, / remek, remek” – szól az énekes Bereményi Gézával egykor közösen írt dalának szövege.

Talán egy éve is már, hogy híre ment, szobrot állít Budapest XI. kerületének vezetése a 2009-ben elhunyt, egyebek mellett Kossuth-díjjal is kidekorált művésznek. Így, kijelentő módban, saját elhatározásból, telve jóindulattal; jogalapul a kétségtelen tényt állítva, miszerint Cseh Tamás élete fontos, jelentős időszakai során volt lakosa a kerületnek. Az ötlet ellen jogerővel legfeljebb maga az énekes szólhatott, és a fenti dal tanúsága szerint szólt is volna, ha alkalma adódik rá. Család, barátok, szakértő rajongók kész tény elé lettek állítva a (miért is?) meghívásos pályázat eredményének értékelésekor ugyan megkérdezve, ám véleményüket csak a hirtelen kerekedett sajtóvihar nyomán véve figyelembe. Hogy ugyanannak a szobrászművésznek akkor már ne ezt a művét (ágyékkötősen meztelen figura, mögötte üvegfalra mart árnyként gitáros sziluettel), hanem inkább a másikat állítsák fel. Bár e vihar keltésében, mint egykori közeli barátnak, szerepem nekem is volt, a szobor alkotójának tehetségét kétségbe egyáltalán nem vonván, a múlt pénteken felavatott szoborral - a jobbkezes Cseh Tamás kezébe „adott" balkezes gitáron túl - csupán annyi a bajom, hogy annak ahhoz, amit az énekes életében, művészi pályája során képviselt, az égvilágon semmi, de semmi köze sincs.

Mert azt az alkotóját ábrázoló szoborban kifejezni egyszerűen képtelenség, lásd csak a fent idézett dalt ismételten. A szobrászművész viszonyát e tényhez pontosan elárulja a szombati Magyar Nemzetben megjelent nyilatkozatának az a részlete, ahol arról beszél: fontos volt számára, „hogy megtalálja a közös hangot azokkal, akik Cseh Tamást szerették". Aki különben „fantasztikus figura volt", szavai szerint. Vagyis ő nem hibáztatható, ő egy más korosztályt képvisel, ő egy másfajta világ gyermeke, és ő a maga kétségtelen tehetségéből kihozta a maximumot. A szobor harmonikus megjelenésű alkotás, hasonlít is - igaz, egy a nagyközönség által széles körben megismertnél fiatalabb, inkább egy gyermekkorú - Cseh Tamásra, csak éppen az égadta világon semmi nem jön át rajta keresztül nekünk, egykori és mostani rajongóinak abból, amiért szerettük, tiszteltük őt, és hallgatjuk sűrűn a mai napig is dalait.

Majoros István, a szobor alkotója védelmében azt is ide kell írnom, hogy Tamás rajongótáborának szűkebb és tágabb körét végigkérdezve a véleményük egységesen szólt úgy, hogy ez bíz' azért van így, mert mindazt, amit nekik, nekünk Tamás jelentett, szoborban kifejezni egyszerűen lehetetlen. Mint egykori játszótársnak az indiánjátékban, végső érvként álljon itt a szoboravatásra virradó éjszakán látott álmom, amely intő jele alól bronzbőrű barátaink példája nyomán magunkat ki nem vonhatjuk. Tehát az álom: az avatáskor a kő talapzaton állva a fehér lepel alól maga az énekes bukkan elő, arcán a színpadon oly sokszor látott szemérmes, elnézésért esdeklő mosollyal a tréfáért, hogy majd az ámuló tömegnek hátat fordítva, hóna alatt a gitárral, szapora léptekkel induljon közeli lakása felé.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

A halál völgyében: miért bukik el tízből kilenc startup?

Divatba jöttek a startupok Magyarországon, de tízből kilenc induló vállalkozás elbukik, és lassan nő a sikersztorik száma. Ezen változtatna a Telenor gyorsítóprogramja, melynek két mentorától kérdeztük, mik a leggyakoribb buktatók.

Fekete György utódja: „Ide ne hozzon senki pártpolitikát!”

Karmester vagyok, és az is maradok, nem lettem politikus attól, hogy MMA-elnöknek választottak – mondja Vashegyi György, aki november elejétől három évig vezeti a köztestületet. Az új elnökkel minőségről, ízlésdiktatúráról és az együttműködés hiányáról is beszélgettünk a friss Heti Válaszban.