valasz.hu/publi/tiltsuk-be-az-abortuszt-5-erv-hogy-miert-nem-ez-a-jo-megoldas-128857

http://valasz.hu/publi/tiltsuk-be-az-abortuszt-5-erv-hogy-miert-nem-ez-a-jo-megoldas-128857

Publi

Borókai Gábor

Az izmozás tétje

/ 2012.09.21., péntek 09:50 /
Az izmozás tétje

Január óta fogalmunk sincs arról, hogy mikor lesz megállapodás az IMF-EU-párossal. Meglehet, még az idén, de azt sem zárhatjuk ki, hogy csak jövőre. A bizonytalanságért lehet okolni a kormány inkompetens, alkalmatlan hozzáállását, szakmai felkészületlenségét, ahogy az ellenzék képviselői és a pénzügyi világ fogadott és fogadatlan prókátorai teszik. És lehet hivatkozni a nyugodt, kapkodásra immár nem ingerlő környezetre, vagy a túl jó pénzügyi számokra is, ahogy a kabinet tagjaitól vagy szóvivőjétől hallhattuk.

Tény, hogy az ügyben megszólalók döntő többsége üdvözölné vagy kívánatosnak tartaná az egyezség létrejöttét, hiszen biztonságot nyújtana a piaci spekulánsokkal szemben azokra a nem kívánt időkre is, amikor Dél-Európa súlyos helyzetben lévő országai megint határozott léptekkel indulnak el a szakadék felé, maguk után húzva bennünket is. Azt azonban ma már senki sem állítja, hogy a megállapodás hiányában nálunk megállhat az élet. Hogy nem jutnak fizetésükhöz a közalkalmazottak, havi apanázsukhoz a nyugdíjasok, vagy - akár csak időlegesen is - bezárásra ítéltetnek a közintézmények. Úgy, ahogy ez 2008. október elején látszott, amikor Simor András jegybankelnöknek - a visszaemlékezések szerint - azért kellett azonnali segítséget kérnie az IMF-től, mert "elszabadult a pokol".

Most nincs pokoli helyzet, még ha mennyeinek nem is mondható. (Többek között az akkor felvett 20 milliárd eurós hitel épp aktuális adósságszolgálata miatt.) De az idő mégsem nyomaszt. A tér nem szorít spanyolcsizmaként.

A kormány mozgástere valódi tárgyalásokat tesz lehetővé. Olyat, amilyenre korábban esély sem látszott. Akkor az unortodoxnak erős elfogultsággal sem nevezhető gazdaságpolitika nyomán bokát összecsapva, szalutálva kellett kérvényeznünk, hogy a mentőcsomagért cserébe hadd kaszáljunk nyugdíjakat, közpénzeket, mindent, mi a pénzpiacok szem-szájának ingere, s amit az átlagpolgárnak még nézni is tereh.

Most meg az "izmozásnak" is van helye. Meglehet, a kommunikációs tér olykor túlfeszített, a honvédő szerep heroizált, de a tömegmédiával terhelt tömegdemokrácia ezt díjazza. Ráadásul az elődök önfeladásban jeleskedő magatartását így lehet ellenpontozni, és érzékeltetni, hogy a hitelfolyósítókat nem érdemes összekeverni a szociális és népjóléti intézményekkel.

Folyik hát a bátor küzdelem a "gonosszal", s mivel a közönség többször is megélte már övének IMF általi meghúzását, az Orbán-gyűlölőkön kívül kicsit sem kételkedik abban, hogy megint őt szemelték ki áldozati báránynak, s nem a tehermegosztásba bevont, korábban jókora extraprofitot realizáló üzleti érdekcsoportokat.

Hogy képesek maradunk-e saját sorsunkat saját elképzeléseink és hosszú távú érdekeink szerint befolyásolni, vagy megint visszakényszerülünk a (túl)fogyasztói világ által kreált, a hitelezőket előnyben részesítő, 2010 előtti kerékvágásba?

A tét aligha kevesebb ennél..."A görögök felelősségének elismerése azonban nem változtat azon a tényen, hogy az EU-IMF-EKB "szoríts meg minél jobban" receptje nem működik. Részben azért nem, mert mélyíti a recessziót és egekbe lövi a munkanélküliséget, valamint talán azért sem, mert a görög társadalomban elpattant egy húr, és az emberek a trojkára egyre inkább megszállóként, kormányukra pedig áruló kollaboránsként tekintenek."
(Wéber Balázs, Világgazdaság, szeptember 12.)

"A dolgok néven nevezése nélkül azért esélytelen a jelenlegi küzdelem (is), mert e nélkül újra és újra elhihetőnek látszik, hogy az IMF valóban védelmet, védőernyőt nyújt nekünk, holott ez a legteljesebb képtelenség. Ez ugyanis azt jelentené, hogy saját magától védene meg minket, hisz a pénzfegyverekkel támadó piacok valójában ugyanannak a globális hatalmi intézményrendszernek a részei, amelynek a valutaalap is."
(Bogár László, Magyar Hírlap, szeptember 14.)

"A világ, benne Európa, ismét alapvető változások előtt áll, Amerika hatalmi pozíciója egyre bizonytalanabb. A modern társadalmat felváltja valami más, aminek meghatározása még várat magára. Ebben a bizonytalanságban új lehetőségek nyílnak meg, ha úgy tetszik, mindenkinek megnő a mozgástere. Leleményes politikával akár a haszonélvezője is lehet az ország ennek a képlékeny helyzetnek."
(Villányi Károly, Magyar Nemzet, szeptember 15.)

"Egyetlenegy oka lehet az IMF-hiteltárgyalások elhúzódásának, hogy igazából a szándék alapján nem vagyunk jogosultak rá. Túl jók vagyunk a számaink alapján."
(Giró-Szász András kormányszóvivő, szeptember 15.)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.