Publi

Stumpf András

Bakács Tiborc

/ 2011.02.10., csütörtök 12:33 /
Bakács Tiborc

A magukat barátnak, harcostársnak nevezők most is saját mániáikat, szellemi mócsingjaikat darálják bele nagy erővel abba a rúd szalámiba, amit megpróbált ellopni a Megasztár egykori zsűritagja.

Kezdem szánni Bakács Tibort. Kár. Az olyan, folyamatos „egotripen" lévő, nagyon laza, öregedő megmondók, akik saját nevük mellé általam érthetetlen indíttatásból valamilyen fura jelzőt pakolnak (jelen esetben Settenkedő, ugye), mindig megmosolyogtattak, mosolyogni meg jó érzés, nincs benne indulat, csak egy piciny értetlenség az efféle, névbe pakolt csúcsmodorosság láttán, de hát az ő dolga, írni erről sosem lett volna érdemes.

A szánalom érzése pedig, amelyet egyre inkább érzek most, két forrásból töltekezik. Egyrészt ugye a szalámilopáson kapott Bakács, kiderült, le van égve, tönkrement anyagilag. Ez sosem jó, nem illik rajta röhögni, de magánügy, amelyhez semmi közünk. Valójában kommentálni sem illik az efféle információt. S ha valamiért, hát éppen ezért sajnálom most nagyon Bakácsot.

A magukat barátnak, harcostársnak, miegyébnek nevezők miatt, akik a lehető legabszurdabb szintekig bizonyították az elmúlt napokban: az ember egyáltalán nem érdekli őket, a sztori maga sem, inkább saját mániáikat, szellemi mócsingjaikat darálják bele nagy erővel abba az ellopni próbált rúd szalámiba.

Itt van mindjárt Verebes István, aki jobban tudja Bakácsnál is, mi történt valójában. „Ő azt hiszi, hogy meggondolatlanul elemelt egy rúd téliszalámit, és viszont azt hiszem, hogy Bakács csak tudattalanul tüntetett a saját fajtájának nyomora ellen."

A színházi ember Verebes pillanatok alatt Bakács Tiborcot csinál Bakács Tiborból, függetlenül attól, hogy maga a főszereplő vázolta, szó sincs ilyesmiről. Mint amikor Mong Attilából csináltak meghurcolt szabadságharcost, holott ő maga mondta, hogy bocs, nem vagyok meghurcolva. Mindegy. Lényeg a hit, az üzenet, az ellenállásnak hősökre van szüksége. Verebes „felnéz Bakácsra", amivel azt üzeni: Bakácsnak járt az a szalámi. Ha volt rá pénze, ha nem. S ha nem, az a világ, a gonosz társadalom hibája. Semmiképp sem mondjuk Bakácsé. Egyébként szerintem sem. Vagy nem biztos, hogy az. Csupán az alapsugalmazással, azzal a járral van a gond. Merthogy az a helyzet: nem járt az a szalámi. A szalámi nem olyasmi, ami bárkinek is jár.

Andrassew Iván a Népszavában hozza, ami tőle elvárható: „Ráadásul jött az új hatalom. A totális bosszú hatalma. Mindenki azt gondolja, hogy a médiatörvény a legveszedelmesebb a sajtószabadságra nézve. Pedig dehogy."

Hát, bocs, de nem mindenki gondolja, hogy a médiatörvény a legveszélyesebb a sajtószabadságra, egyrészt, másrészt meg hogy jön ide a jogszabály? Mindegy, úgy. Úgy, hogy szerencsétlen Bakács tényleg nem érdekel senkit. Értem én, persze.

„A környezetem tele van szorongó emberekkel. Úgynevezett értelmiségiek, több diplomával. Teljesen védtelenek."

Bizonyára, de mi köze ennek Bakács szalámijához? Ja, nyilván háromnegyed év Fidesz-kormányzás tette tönkre őt is, meg azt a sok szorongó értelmiségit is.

TGM sem tétlenkedik. Nagy ívű rendszerelméleti fejtegetéssel mutat rá önnön egójára, Bakács itt sem érdekes, ellenben van Orbán Viktor, akit idéz: "az elkövetett bűncselekményekre a származás, a nehéz sors, a jó politikai összeköttetések vagy a nemzetközileg beágyazott szakmai kapcsolati háló sem adhat felmentést". Ezt idézi tehát TGM Orbántól, majd hozzáteszi: „Ördöngös fickó! Már előre tudja, mit fog megállapítani a rendőri/ügyészségi vizsgálat!" Hogy a filozófia mely ága szerint következik az idézetből a levont következtetés, azt nem tudom ugyan, de ha van ilyen irányzat, tényleg ne támogassuk közpénzzel véletlenül se!

Jön aztán Sebők János a HVG Online-on, ő is az értelmiség nehéz helyzetére hívja fel a figyelmet. De Bakács kapcsán? „Bulvárszereplés után bezáródtak előtte a „komoly" szellemi műhelyek, médiumok kapui, s az alkalmi - gyakran gratis - fellépéseken kívül mostanában már csupán a Klubrádió foglalkoztatta heti egy alkalommal." - sajnálkozik Sebők, mintha ezért a helyzetért a nagy betűs társadalom lenne felelős. Mintha általánosítható lenne a bakácsi élethelyzet.

Van még jó néhány elképesztő írás a témában, de inkább abbahagyom, s így a végén nézzük inkább meg, mi is történt konkrétan Tiborcunkkal, mi szülte a lánglelkű társadalomkritikát és rendszerellenes kirohanásokat. Annyi történt, hogy Settenkedőnk bevásárolt, krumplit, hagymát, zöldségeket tett a kosárba, mivel azonban csak tízezer forint volt nála, a szalámi már nem fért volna bele a keretbe. Megkívánta, eldugta, lebukott. Ennyi.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.