valasz.hu/publi/iskolapelda-tobb-szempontbol-51782/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202005

http://valasz.hu/publi/iskolapelda-tobb-szempontbol-51782/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202005

Publi

Bazi nagy görög baki?

/ 2010.06.11., péntek 06:57 /
Bazi nagy görög baki?

Három nap telt el a minisztériumok átvétele után, amikor a szocialisták és a hatalomgyakorlásukat fedező szakértők megindították tatárjárással vádló kampányukat.

Az apropót az adta, hogy kormánypárti politikusok az államháztartás pocsék helyzetéről nyilatkoztak, az elemzők pedig "beárazták" az információt. Zuhant a forint.

Pedig Magyarországon nem Orbán Viktor ecsetelte a módfelett súlyos helyzetet, ahogy tette ezt David Cameron, a britek új kormányfője. Itt csak egy pártpolitikus, Kósa Lajos beszélt egy konferencián államcsődközeli, görögös helyzetről, majd a miniszterelnökség államtitkára, Varga Mihály érzékeltette a gazdasági tényfeltáró bizottság munkájának fontosságát, pénteken pedig Szijjártó Péter szóvivő erősített rá az előtte szólók mondandójára. Orbán közben az öröksége által gúzsba kötött kormány szándékait vázolta Brüsszelben Barrosónak.

És mégis. Az euró ára két nap alatt 274-ről 290 forint közelébe szökött fel. Nem lehetett kérdéses, hogy a leromlott állagú ország működőképességét finanszírozó "piacok" jelzik, hogy bármi is a valóság Magyarországon, nem vállalnak pluszkockázatot a helyreállításban. A médiavisszhang pedig már a kontár Fideszről, az európai valuta bedöntéséről szólt, Kósát és Szijjártót állítva célkeresztbe, holott megéltünk oly békés időket is, amikor 314 forintos euróárfolyamnál a jegybankelnök vígan síelgethetett a havasokban...

A reakciók nyomán az államháztartás görögös minősítése bazi nagy bakinak tűnhet. De cseppet sem hihető, hogy a történet a kommunikáció megfontolatlanságáról szólt. Sokkal inkább arról a küzdelemről, amely a választásokon felhatalmazott politikai, illetve a befektetéseikkel befolyást szerzett pénzügyi erők között feszül: melyikük érvényesíti az akaratát. Orbánék tanulhattak az Antall kormány-hibáiból. A szocialisták 20 éve is zsilipelve, az emberarcú Németh-kormánnyal végeztették el az átadás-átvételt. Akkor az MDF vezette koalíció lemondott a cezúráról, és feloldódott a békés átmenet örömében. Jutalmul fél év sem telt bele, és a szocializmus minden baja a nyakában landolt, s a taxisblokád alatt felkorbácsolt közhangulat máris a "szakértőket" követelte vissza a "Horthy-Magyarország" amatőrjei helyébe.

A helyzet ezúttal sem különb, mégis más. A szocialisták az általuk kiszolgáltatottá tett ország romjai alól 20 milliárd eurós hitellel, szigorú nemzetközi elköteleződések vállalásával mentették ki magukat. Majd a tárcákat épp csak átvevő s a hagyatékot súlyosan minősítő utódokat tatárjáráshoz mérhető károkozással vádolták meg.

A fenti előjáték után hangzott el Orbán Viktor parlamenti expozéja, s tudatosította, hogy az eladósodottság az ország legsúlyosabb tehertétele, ezért a jövőben a válság túléléséhez minél inkább hazai erőforrásokra kíván hagyatkozni, hogy kiszolgáltatottságot csökkentse és az országot talpára állítsa.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.