Publi

Belzebubbal űzni ki a sátánt?

/ 2011.11.28., hétfő 09:07 /
Belzebubbal űzni ki a sátánt?

A magyar közmédia megújulása óta eltelt bő másfél hónapban közszolgálati műsor háromszor tudta beverekedni magát a 18-49 éves korosztály heti harminc legnézettebb produkciója közé: október 11-én a Magyarország-Finnország Ebselejtező közvetítésével, az október 13-i esti Híradóval és a Benjamin Button különös élete című filmmel halottak napja csöndes előestéjén.

Ez elképesztően kevés: a 180 toplistás műsor közül mindössze három készült a királyi tévében!

Tisztában vagyok vele, hogy a közmédia megújítása lassú folyamat, és fontos tudni, hogy a teljes közönség körében mért adatok valamivel biztatóbb képet mutatnak: olykor-olykor jól teljesít a Kékfény, a Magyarország, szeretlek! vagy a szerintem színvonalasan szórakoztató Maradj talpon! című vetélkedő. Csak hát a közmédia maga tűzte ki a célt, hogy az új, fiatalosnak szánt formátumokkal a hirdetői szempontból kiemelt 18- 49 éves korosztály felé igyekszik eltolni nézői "korfáját". Sőt, a fiatalítás érdekében veszteségeket is vállalt. Ahogy a nézettségi adatokból jól kiolvasható, az m1 például a DTK Show-val 50 év feletti nézőket "áldozott be" a fiatalok kedvéért. Persze, nem csak a sokadik adás után is feszélyezett D. Tóth Kriszta "húzóműsora" muzsikál gyengén (hogy mást ne mondjak, a szintén kudarcos Haction sorozat sem úgy néz ki, mintha a Szenes Andrea-féle nosztalgiaműsorok után kétségbeesetten kutató nyugdíjasoknak készítették volna). Mégis, a DTK-nál érhető tetten legszebben a teljes szereptévesztés: ha egy közszolgálati műsor eleve a kereskedelmi tévékkel akar rivalizálni, azzal önként és dalolva állítja magát vakvágányra.

Persze nem az a baj, hogy a közmédia nézettséget/hallgatottságot/látogatottságot szeretne növelni, sőt az sem ördögtől való, hogy előbb-utóbb szeretné felvenni a versenyt a kereskedelmi média élvonalával. Csakhogy Belzebubbal nem lehet kiűzni a sátánt: ha a tematikus csatornákra menekült vagy a tévézésről leszokó(félben lévő) rétegek helyett az m1 a Frizbi genitális humorra vevő nézőit szeretné elcsábítani, azzal eleve vesztes térfelet választ. Ha a Dunán leépítik "a határon túli magyarság tévéje" profilt, viszont minden "öreges" szórakoztató tartalom ide kerül (lásd Önök kérték vagy Mága Zoltán - úgy is, mint a csatorna egyetlen "arca"), azzal megkérdőjelezik a Duna létének értelmét (az m1 és a Duna szórakoztató műsorai konkurálnak egymással?), másrészt a profiltisztítás irányával mennek szembe. Ha a Híradó.hu "Tagad az arcon szellentett színésznő" jellegű hírekkel, "közszolgálati" horoszkóppal és "Őforrósága" (alias Pippa Middleton) legújabb titkaival akarja feltornázni látogatói számát, azzal nem a bulvárból élő hírportálok alternatíváját teremti meg, csak adóforintokból csinál még egy olyan oldalt, amilyenből közpénzek herdálása nélkül is számtalan létrejött már.

Ha a Közszolgálati Kódex vagy a Közszolgálati Közalapítvány célkitűzései a színvonal rovására, l'art pour l'art írják elő a nézettség/hallgatottság/látogatottság növelését, azzal csak egy dolgot érnek el: lefelé nivellálják a nézői igényeket. Hogy egy legendás közszolgálati szakember, Czigány György hétről hétre egyre érvényesebbé váló tételét idézzem: "A kérdés az, hogy tudunk-e olyan nyelven értékeset nyújtani, amellyel sokakat lehet megszólítani. Azzal, hogy felmérjük, hogy a hallgató mit szeretne, és mi azt kínáljuk, csak a primitívséget kanonizáljuk."

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.