Publi

Stumpf András

Black Friday, avagy a majmok bolygója

/ 2017.11.24., péntek 11:00 /
Black Friday, avagy a majmok bolygója

Dohogó öregúr-rovatunk következik. Nagyon aktuális rovat ez, az apropója ugyanis nem más, mint a mai nap. Merthogy mi is van ma? Semmi. Átlagos péntek van, jó hideg és most, amint kibámulok az ablakon, határozottan meg tudom állapítani a színét: kifejezetten szürke. Mondom: szürke. Azaz: cseppet sem fekete.

Aztán mégis azt olvasom támogatott cikkekben, kirakat üvegén, meg mindenhol, hogy ma van Black Friday!

Aminek olvastán lélekben egy csapásra kirakattörővé változom, szívem szerint brutális kristályéjszakát rendeznék a nemzetközi konzumidiotizmusnak. Kőmarkolás helyett maradok mégis a billentyűzetnél és sorra veszem, mi a gond.

  1. Az angol használata. Általánosabb probléma, de sűrítve mutatja a blekfrájdéjezés. Miért extrán bosszantó ez? Nos, azért, mert – nagyon helyesen – tizenöt éve hatályban van egy nyelvvédelmi törvény. Az első Fidesz-kormány hozta, azóta sem törölte el senki, csak éppen nem tartatják be, így aztán tesz rá mindenki magasról. Kiárusítás helyett SALE, ugye, meg most ez a Black Friday, de ha végigmegyünk Budapesten, simán „Barber Shopok” jönnek szembe, nem pedig mondjuk „Borbély”, ha már a „Fodrász” túl kommunista, vagy mit tudom én, miért, de nem jó. Ugye senki sem hiszi, hogy az idelátogató turistáknak ettől jobb lesz, hogy az ő könnyebb tájékozódásukat akarjuk ezzel segíteni? Azt a négy főnyi, éppen Budapesten tartózkodó amerikait, aki feltétlenül nálunk akarja intézni a karácsonyi nagybevet. Dehogy. Majmolunk, ennyi történik. Sokan mások is. Majmok bolygója. De mi is. Amivel még a turista felé is önfeladó amerikamajmok képét mutatjuk egyébként. Komolytalan bagázsét, amely saját törvényeit sem tartja-tartatja be.
  2. Még ha magyarul lenne is a „fekete péntek”, az elnevezés önmagában szimbólumgyilkosság. A „fekete plusz egy nap”-formula mindig tragédiát jelöl. A fekete a mi kultúránkban a gyász színe. Az, hogy philadelphiai rendőrök így nevezték el maguk között a ’60-as években a nagy dugók miatt azt a pénteki napot, amikor az amcsik elkezdték megrohamozni a bevásárló központokat, érthető, a maguk szempontjából sötét nap lehet, de világgyászra ne emlékeztessen már. Egy esetben persze találó az elnevezés: ha önbecsülésünk és józan eszünk elföldelésére emlékeztet. Amikor kiírjuk, hogy Black Friday, akkor ugyanis pont ezt tesszük.
  3. Míg az amcsiknál legalább van valami értelme (szakrális tartalma ott sincs) ennek a pénteki leárazási napnak, nálunk semmi. Hálaadás náluk csütörtökre esik, hát logikus, hogy kivették szabadnapnak a rá következő pénteket sokan – a hosszú hétvége jó dolog. Aztán ha már kivették, letudták a karácsonyi nagybevásárlást is – a boltosok meg akciókat hirdettek, hogy biztosan rohamozzanak a nagyon fontos elektronikai cikkekért. No de nálunk milyen napra is esik hálaadás? Nézzük csak... Semmilyenre! Nálunk nincs ilyen ünnep! (Mondjuk nem akarok ötleteket adni. Ha így helovínesedünk, ahogy, jövőre már lesz az is.)
  4. A blekfrájdéj látványos vörheny az ünnepi időszak kezdete környékén, amire már csak azért sincs semmi szükség, mert ez az időszak amúgy is vérzik már ezer sebből. Az októberben beindított karácsonyi plázazenékről Borbás kolléga már megemlékezett azzal a felszólítással, hogy kapcsolják ki. Vele teljes egyetértésben némi kiegészítés: a karácsonyi dekoráció advent első vasárnapjáig legyen tilos. Karácsonyfát viszont még akkor se állítsanak a plázaangyalkák! Azt a negyedik vasárnapot követő hétfőtől nem tiltanám. Addig igen, brutális bírság terhe mellett.

 „Nagyobb problémátok nincsen?” – kérdezheti minderre az olvasó.

De.

Van.

Majd írunk arról is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.