heti-valasz.hu/publi/ex-cathedra-visszhang-40449

http://heti-valasz.hu/publi/ex-cathedra-visszhang-40449

Publi

Stumpf András

Black Friday, avagy a majmok bolygója

/ 2017.11.24., péntek 11:00 /
Black Friday, avagy a majmok bolygója

Dohogó öregúr-rovatunk következik. Nagyon aktuális rovat ez, az apropója ugyanis nem más, mint a mai nap. Merthogy mi is van ma? Semmi. Átlagos péntek van, jó hideg és most, amint kibámulok az ablakon, határozottan meg tudom állapítani a színét: kifejezetten szürke. Mondom: szürke. Azaz: cseppet sem fekete.

Aztán mégis azt olvasom támogatott cikkekben, kirakat üvegén, meg mindenhol, hogy ma van Black Friday!

Aminek olvastán lélekben egy csapásra kirakattörővé változom, szívem szerint brutális kristályéjszakát rendeznék a nemzetközi konzumidiotizmusnak. Kőmarkolás helyett maradok mégis a billentyűzetnél és sorra veszem, mi a gond.

  1. Az angol használata. Általánosabb probléma, de sűrítve mutatja a blekfrájdéjezés. Miért extrán bosszantó ez? Nos, azért, mert – nagyon helyesen – tizenöt éve hatályban van egy nyelvvédelmi törvény. Az első Fidesz-kormány hozta, azóta sem törölte el senki, csak éppen nem tartatják be, így aztán tesz rá mindenki magasról. Kiárusítás helyett SALE, ugye, meg most ez a Black Friday, de ha végigmegyünk Budapesten, simán „Barber Shopok” jönnek szembe, nem pedig mondjuk „Borbély”, ha már a „Fodrász” túl kommunista, vagy mit tudom én, miért, de nem jó. Ugye senki sem hiszi, hogy az idelátogató turistáknak ettől jobb lesz, hogy az ő könnyebb tájékozódásukat akarjuk ezzel segíteni? Azt a négy főnyi, éppen Budapesten tartózkodó amerikait, aki feltétlenül nálunk akarja intézni a karácsonyi nagybevet. Dehogy. Majmolunk, ennyi történik. Sokan mások is. Majmok bolygója. De mi is. Amivel még a turista felé is önfeladó amerikamajmok képét mutatjuk egyébként. Komolytalan bagázsét, amely saját törvényeit sem tartja-tartatja be.
  2. Még ha magyarul lenne is a „fekete péntek”, az elnevezés önmagában szimbólumgyilkosság. A „fekete plusz egy nap”-formula mindig tragédiát jelöl. A fekete a mi kultúránkban a gyász színe. Az, hogy philadelphiai rendőrök így nevezték el maguk között a ’60-as években a nagy dugók miatt azt a pénteki napot, amikor az amcsik elkezdték megrohamozni a bevásárló központokat, érthető, a maguk szempontjából sötét nap lehet, de világgyászra ne emlékeztessen már. Egy esetben persze találó az elnevezés: ha önbecsülésünk és józan eszünk elföldelésére emlékeztet. Amikor kiírjuk, hogy Black Friday, akkor ugyanis pont ezt tesszük.
  3. Míg az amcsiknál legalább van valami értelme (szakrális tartalma ott sincs) ennek a pénteki leárazási napnak, nálunk semmi. Hálaadás náluk csütörtökre esik, hát logikus, hogy kivették szabadnapnak a rá következő pénteket sokan – a hosszú hétvége jó dolog. Aztán ha már kivették, letudták a karácsonyi nagybevásárlást is – a boltosok meg akciókat hirdettek, hogy biztosan rohamozzanak a nagyon fontos elektronikai cikkekért. No de nálunk milyen napra is esik hálaadás? Nézzük csak... Semmilyenre! Nálunk nincs ilyen ünnep! (Mondjuk nem akarok ötleteket adni. Ha így helovínesedünk, ahogy, jövőre már lesz az is.)
  4. A blekfrájdéj látványos vörheny az ünnepi időszak kezdete környékén, amire már csak azért sincs semmi szükség, mert ez az időszak amúgy is vérzik már ezer sebből. Az októberben beindított karácsonyi plázazenékről Borbás kolléga már megemlékezett azzal a felszólítással, hogy kapcsolják ki. Vele teljes egyetértésben némi kiegészítés: a karácsonyi dekoráció advent első vasárnapjáig legyen tilos. Karácsonyfát viszont még akkor se állítsanak a plázaangyalkák! Azt a negyedik vasárnapot követő hétfőtől nem tiltanám. Addig igen, brutális bírság terhe mellett.

 „Nagyobb problémátok nincsen?” – kérdezheti minderre az olvasó.

De.

Van.

Majd írunk arról is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.